Μητροπάνος - Ο «άγνωστος» αμερικάνικος δίσκος!

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Από «αρχαιοτάτων χρόνων», η κυκλοφορία των ελληνικών δίσκων στην αγορά της Αμερικής, ήταν σύνηθες φαινόμενο.
Μάλιστα, όπως γνωρίζουμε, στη μακρινή χώρα, έφθαναν μόνο οι μήτρες των ηχογραφήσεων και οι δίσκοι επανατυπώνονταν εκεί, με ελαφρώς διαφορετικά εξώφυλλα (αλλαγές στη γραμματοσειρά κλπ), από την εταιρεία Peters International.

Το φαινόμενο γνώρισε ιδιαίτερη έξαρση στη δεκαετία του ’70. Οι περισσότεροι δίσκοι των επιτυχημένων Ελλήνων καλλιτεχνών κυκλοφορούσαν και στην Αμερική. Θεοδωράκης, Καζαντζίδης, Νταλάρας, Αλεξίου, Πάριος, Μητροπάνος, είναι κάποια από τα ονόματα, των οποίων οι δίσκοι βγήκαν εκεί, ενώ πολλά, πολλά χρόνια μετά, «ξαναμετανάστευσαν» στα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, να φθάσουν στα χέρια μας πολλοί από αυτούς. Επίσης, εκτός από τους ολοκληρωμένους δίσκους, αποκλειστικά στην αμερικάνικη αγορά, κυκλοφορούσαν και διάφορες συλλογές επιτυχιών των τραγουδιστών…


Μια τέτοια συλλογή τραγουδιών του Δημήτρη Μητροπάνου κυκλοφόρησε το 1978 από την Peters, με τίτλο «The best of Mitropanos- Vol.1» με μια επιλογή από κάποιες από τις γνωστότερες επιτυχίες του τραγουδιστή μέχρι τότε. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο στο οπισθόφυλλο, όσο και στην ετικέτα του δίσκου, δεν αναγράφονται οι δημιουργοί, ενώ απουσιάζει εντελώς η πρώτη περίοδος του Μητροπάνου, με τα τραγούδια του Ζαμπέτα, αλλά και ο «Άγιος Φεβρουάριος» των Δήμου Μούτση - Μάνου Ελευθερίου.


Πλευρά Α’
1) Τι το θες το κουταλάκι (Τάκης Μουσαφίρης)
2) Κάνε κάτι να χάσω το τρένο (Τάκης Μουσαφίρης)
3) Τα λιανοντέρτια (Σπ. Παπαβασιλείου - Τ. Οικονόμου)
4) Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (Τάκης Μουσαφίρης)
5) Φιλί φιλί σ’ ανάστησα (Σπ. Παπαβασιλείου - Β. Μαρινάτος)
6) Πες μου πού πουλάν καρδιές (Τάκης Μουσαφίρης)


Πλευρά Β’
1) Κυρά Ζωή (Σπ. Παπαβασιλείου - Τ. Οικονόμου)
2) Σ’αγαπώ ακόμα (Τάκης Μουσαφίρης)
3) Σε μια στίβα καλαμιές (Τάκης Μουσαφίρης)
4) Δώσε μου φωτιά (Γ. Μανισαλής - Κ. Ψυχογιός)
5) Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε (Γ. Κατσαρός - Ηλ. Λυμπερόπουλος)
6) Συγνώμη (Σπ. Παπαβασιλείου - Τ. Οικονόμου)
7) Ο Αλή - Πασάς (Σπ. Παπαβασιλείου - Κ. Βέργος)

Εκτός από τα έντεκα τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη και του Σπύρου Παπαβασιλείου, υπάρχει το «Δώσε μου φωτιά» των Μανισαλή-Ψυχογιού, αλλά και «Τα Κύθηρα» των Γιώργου Κατσαρού-Ηλία Λυμπερόπουλου. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι, από τα ζωντανά προγράμματα του τραγουδιστή, μέχρι που έφυγε από τη ζωή. Τραγούδι που ακούστηκε το 1988 από τον Μητροπάνο και στη μεγάλη συναυλία με τίτλο «Για περισσότερο ελληνικό τραγούδι», την οποία διοργάνωσαν τα συνεργαζόμενα σωματεία των συνθετών και τραγουδιστών Π.Μ.Σ, Ε.Τ.Ε., Ε.Μ.Σ.Ε. και Ε.Δ.Ε.Τ. Από το πάλκο που στήθηκε στη μέση του γηπέδου, πέρασαν κορυφαία ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού όπως, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Πασχάλης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Στράτος Διονυσίου, Λεωνίδας Βελής, Απόστολος Καλδάρας, Βίκυ Μοσχολιού, Μίμης Πλέσσας, Αντώνης Καλογιάννης, Σπύρος Παπαβασιλείου, Γιάννης Πάριος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Χατζηνάσιος και άλλοι… Μαζί με τον Μητροπάνο έπαιξε σαξόφωνο ο Γιώργος Κατσαρός, ενώ φωνητικά έκαναν ο Γιάννης Δημητράς, η Βάσια Ζήλου και ο Αντώνης Ζαφειρόπουλος.

 

Στο video που συνοδεύει το κείμενο, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την ξεχωριστή αυτή στιγμή.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates