Μεγάλο αφιέρωμα στα τραγούδια της Κύπρου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια συναυλία και δέκα δίσκοι με τραγούδια αφιερωμένα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, με αφορμή την επέτειο από την εισβολή του Αττίλα.

Κύπρος - 43 χρόνια μετά…

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα 20η Ιουλίου του 1974…

Σήμερα θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλές δηλώσεις και ακόμα περισσότερες μεγαλοστομίες... Για νεκρούς, αγνοούμενους, αδικαίωτους αγώνες και όνειρα και βεβαίως για την περιβόητη λύση του κυπριακού ζητήματος…

Γι’ αυτό θεώρησα πως είναι πολύ καλύτερο, εμείς να θυμηθούμε και να ακούσουμε τραγούδια… Τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες και τις περιπέτειες της Μεγαλονήσου, τα περισσότερα από τα οποία δεν έγιναν ευρέως γνωστά, που τραγούδησαν γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί ερμηνευτές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε από τους δέκα δίσκους, στους οποίους γίνεται αναφορά, κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στην Κύπρο.

Η σειρά παράθεσης των θεμάτων είναι χρονολογική, ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης του κάθε δίσκου.

«Κύπρος βασανισμένη» Ο άγνωστος δίσκος της Κύπρου


Μια έκδοση περίεργη και ταυτόχρονα αξιοπρόσεκτη, με τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες της Μεγαλονήσου, τραγουδισμένα από τους Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Μανώλη Αγγελόπουλο, Πάνο Γαβαλά, Μαριάννα Χατζοπούλου και άλλους ερμηνευτές.

Και η αντίδραση του στιχουργού Κώστα Βίρβου για τη συγκεκριμένη συλλογή

Τάκης Μπίνης & Αλέξια τραγουδούν για την Κύπρο


Στο cd «Αχαιών Ακτή» σε μουσική Χρήστου Φιλίππου, που εκδόθηκε το 1996, συνυπήρχαν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ο Τάκης Μπίνης, με μια ερμηνεύτρια, από έναν τελείως διαφορετικό χώρο, την Αλέξια. Οι δυο τους τραγούδησαν ένα τραγούδι σε στίχους του Κώστα Φασουλά, αφιερωμένο στην Κύπρο.

«Πού Δύσην ως Ανατολήν»: Τα κυπριακά του Αλκίνοου


Το 2006 κυκλοφόρησε ένας δίσκος με την άποψη του Αλκίνοου Ιωαννίδη πάνω σε 13 κυπριακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Οι διασκευές και ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μιλτιάδη Παπαστάμου.

Κότσιρας, Αλκίνοος & Δημοσθένους «Στην άκρη τ’ ουρανού»


15 ποιήματα του Κύπριου αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, πάνω σε μουσική του επίσης Κύπριου Σωτήρη Καραγιώργη. Τραγουδούν δυο Κύπριοι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Δώρος Δημοσθένους κι ένας Ελλαδίτης, ο Γιάννης Κότσιρας. Τρία κομμάτια ερμηνεύει ο Σωτήρης Καραγιώργης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2007.

Ένα παραδοσιακό νανούρισμα με τον Γιώργο Νταλάρα


Το 2008 κυκλοφόρησε στην Κύπρο μια εξαιρετική έκδοση με τίτλο «Κυπριακά Παραδοσιακά Τραγούδια για παιδιά μέσα από την επιστήμη της μουσικής παιδαγωγικής», που δυστυχώς έμεινε κλεισμένη εντός των συνόρων της Μεγαλονήσου.

Η συλλογή, καταγραφή και δόμηση των τραγουδιών έγιναν από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ ενώ η επιλογή και διασκευή από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ και την Αύρα Πιερίδου Σκουτέλλα. Συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Κύπρια τραγουδίστρια Πελαγία Κυριακού και το Φωνητικό Παιδικό Σύνολο Κοκκινοχωρίων, που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών.

Ο Γιώργος Νταλάρας σε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια


Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011 παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου στην Κύπρο ο νέος δίσκος της Κυριακού Πελαγίας με τίτλο «Γεια σου Μαστόρισσα» με παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια. Συμμετέχει τιμητικά με δυο τραγούδια ο Γιώργος Νταλάρας ενώ τα υπόλοιπα ερμηνεύουν η ίδια η Πελαγία, η Βασιλική Χατζαδάμου, η Λουκία Ιγνατίου, η Ξένια Χατζημιχαήλ, ο Αντρέας Χρίστακκος και ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ με το Μουσικό Σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος» του οποίου είναι υπεύθυνος.

Λάρκος Λάρκου «Το πρώτο ‘δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει»


18 τραγούδια σε μουσική του Λάρκου Λάρκου και ποίηση του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, που γεννήθηκε το 1849 στο χωριό Λευκόνοικο της επαρχίας Αμμοχώστου και πέθανε το 1917. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2012. Τραγουδούν οι Πέτρος Γαϊτάνος, Κούλης Θεοδώρου, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ιλκέρ Καπτάνογλου, Γιάννης Κότσιρας, Λάρκος Λάρκου, Χριστιάνα Λάρκου, Βασίλης Λέκκας, πατήρ Νικόλαος Λυμπουρίδης, Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κυριακού Πελαγία, Χρήστος Σίκκης, Μιχάλης Ττερλικκάς, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Κώστας Χατζής, Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός». Αφήγηση: Άλκηστις Παυλίδου, Κώστας Χαραλαμπίδης, Χριστιάνα Χριστόφια.

Γιώργος Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου»


«Τραγουδώ το νησί μου» ήταν ο τίτλος μιας ιδιαίτερης μουσικής παράστασης του Γιώργου Θεοφάνους, αφιερωμένης στην Κύπρο, που παρουσιάστηκε το 2008 στην Τάφρο Ντ' Αβίλα στη Λευκωσία και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με βασικούς ερμηνευτές τη Μαρινέλλα, τον Αντώνη Ρέμο και την ειδική συμμετοχή του Πέτρου Γαϊτάνου και των νεώτερων Άλεξ Παναγή, Γιωργή Τσουρή και Μάριαμ Βενιζέλου. Συμμετείχαν επίσης η Συμφωνική Ορχήστρα Λεμεσού και η Χορωδία «Άρης Λεμεσού». Το cd με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης κυκλοφόρησε στην Κύπρο το 2014.

Οι «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους


Το νέο έργο του Γιώργου Θεοφάνους σε ποίηση της Κλαίρης Αγγελίδου που παρουσιάστηκε τον Μάρτη του 2015 με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων που έγραψε η Κλαίρη Αγγελίδου και αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Αγγλικού ζυγού. Τα κομμάτια ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης. Συμμετέχει ο Γιωργής Τσουρής στις αφηγήσεις, ο μονωδός Ευάγγελος Δρούζας και η μικρή Μαρίνα Βερζανλή.

Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας & Γιώργος Νταλάρας «Κύπρος θαλασσοφίλητη»


Τον Δεκέμβρη του 2015 παρουσιάστηκε ένα cd με τίτλο «Κύπρος Θαλασσοφίλητη: Από τον Επιτάφιο στην Ανάσταση». Πρόκειται για την ηχογράφηση μιας σειράς τραγουδιών που σχετίζονται με την κυπριακή τραγωδία (ανάμεσά τους τρία ποιήματα του Ανδρέα Παράσχου, διευθυντή της «Καθημερινής» Κύπρου), μαζί με τρία τραγούδια από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και μια νέα, ενδιαφέρουσα μελοποίηση στο «Τρελοβάπορο» του Οδυσσέα Ελύτη. Τα κομμάτια ερμηνεύονται από μαθητές και απόφοιτους, μουσικούς και τραγουδιστές, του Μουσικού Λυκείου της Λευκωσίας, ενώ συμμετέχει φιλικά και ο Γιώργος Νταλάρας.

Η συναυλία αφιέρωμα στον Πόλυ Κυριάκου «Από την Κερύνεια ως τα Διόδια»


Ολόκληρη η πρώτη συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του στιχουργού - ποιητή Πόλυ Κυριάκου που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2016 στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Λευκωσία... Συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, που τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα του, όπως οι Παντελής Θαλασσινός, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ευρυδίκη, Αρετή Κετιμέ, Ευτυχία Μητρίτσα και άλλοι...

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates