ΜΑΗΣ 68 - Σ’ αγαπώ πέστο με πέτρες!

Ανέκδοτες φωτογραφίες Σίμου Τσαπνίδη, που εξηγούν το περίφημο σύνθημα.
Στην φωτογραφία ανοίγματος βλέπουμε εργάτες να επισκευάζουν δρόμο του Παρισιού, επανατοποθετώντας τις πέτρες που είχαν αφαιρεθεί από τους φοιτητές και τους εργάτες, για να χρησιμοποιηθούν ως αμυντικά ή επιθετικά όπλα.

Η φωτογραφία, τραβηγμένη από τον Σίμο Τσαπνίδη, λίγες μέρες μετά τα συνταρακτικά γεγονότα του Μάη 68.

Ένα από τα συνθήματα της εξέγερσης του Μάη 68 ήταν και το Σ’ αγαπώ πέστο με πέτρες! Οι πέτρες ξηλώνονταν από τους δρόμους, για να τις εκτοξεύσουν οι φοιτητές στους αστυνόμους.
n2lab
Ένα από τα ομορφότερα πόστερ που δημιουργήθηκαν στην Σχολή Καλών Τεχνών (Atelier Populaire) για αγωνιστικούς βέβαια λόγους, επιγράφεται Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ και δείχνει φοιτήτρια να ρίχνει πέτρα εναντίον των αστυνομικών, ενώ κάτω διαγράφεται αδρομερώς ο πετρόστρωτος δρόμος.
no3 nt
Πολλές φορές, κάτω από τις πέτρες αυτές αποκαλυπτόταν η άμμος της παραλίας του ποταμού Σηκουάνα. Γι' αυτό τον λόγο, ένα άλλο δημοφιλές τότε σύνθημα ήταν «Η παραλία συνεχίζεται!», με την έννοια συνεχίστε να ξηλώνετε πέτρες, συνεχίστε δηλαδή, τον αγώνα.
no4 nt
Για αρκετές βδομάδες, μετά τα γεγονότα του Μάη 68, εκατοντάδες εργάτες εργάζονταν πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τους δρόμους, όπως φαίνεται στις μοναδικές φωτογραφίες, που τράβηξε τότε ο Σίμος Τσαπνίδης.
no5 nt
Όλες οι Φωτογραφίες Σίμος Τσαπνίδης, Παρίσι, 1968.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates