Η ιστορία του τραγουδιού της Liverpool: You'll Never Walk Alone

O ύμνος του Anfield γράφτηκε από δύο «δεμένους» Αμερικάνους.
You'll Never Walk Alone αντηχεί σε κάθε αναμέτρηση στη συνοικία Anfield από δεκάδες χιλιάδες πιστούς της ομάδας του Liverpool. Αλλά το τραγούδι έχει πέραση και σε άλλα στάδια της Βρετανίας, ενώ η δόξα του εξαπλώνεται απ’ τη Γερμανία (με πολλές ομάδες να διεκδικούν την «πατρότητά» του) μέχρι και την Ιαπωνία.

Το κομμάτι γράφτηκε το από το «ανανεωτικό» δίδυμο Rodgers και Hammerstein για το μιούζικαλ Carousel που ανέβηκε στο Broadway στις 19 Απριλίου 1945 σημειώνοντας τρανή επιτυχία… που φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.

Το You'll Never Walk Alone ερμηνεύει η ξαδέλφη της πρωταγωνίστριας για να την παρηγορήσει και να της δώσει θάρρος, να αντιμετωπίσει την απώλεια του συντρόφου της… Ο αδικοχαμένος χειριστής του Carousel είχε εμπλακεί σε μια απόπειρα ληστείας αφού τα «αφεντικά» του τον έριξαν κι έπρεπε να ξεπληρώσει το χρέος του αλλά να παρέχει μια αξιοπρεπή ζωή στη σύζυγο και το παιδί του…

Το έργο, 11 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Henry King, με εξίσου πλατιά ανταπόκριση. Για τις ανάγκες του φιλμ ερμηνεύεται από την την κοντράλτο Claramae Turner προς την Shirley Jones.

Έκτοτε το είπαν… όλοι: Roy Hamilton, Frank Sinatra, Roy Orbison, Billy Eckstine, Lee Towers, Judy Garland, Elvis Presley, Johnny Cash, Andy Williams, Johnny Maestro and The Brooklyn Bridge, Olivia Newton-John, Doris Day…

Η εκτέλεση που «έγραψε» στη Βρετανία ήταν αυτή των Gerry and the Pacemakers το 1963. Ήταν η χρονιά που η μπάντα απ’ το Liverpool σάρωνε στις κορυφές του Βρετανικού chart σημειώνοντας τρία Νο1. Το συγκρότημα του Gerry Marsden… δεν έγινε Beatles, παρότι κι εκείνοι είχαν για μάνατζερ τον Brian Epstein και παραγωγό τον George Martin, πέρασαν όμως με το You'll Never Walk Alone στην αιωνιότητα.

Ο ίδιος το παρουσίασε στο Bill Shankly, ηγέτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης του… κι έτσι το ήδη γνωστό στους φιλάθλους της πόλης τραγούδι έγινε ύμνος των «κόκκινων».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Θα το αγγίξουν οι PinK Floyd και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Queen και το We are the champions.

Συχνά δε θα ξεφύγει από τα αθλητικά όρια ακολουθώντας οικουμενική «πλοκή».

Σήμερα το τραγουδούν, πέρα από το αναλλοίωτο trade mark της Liverpool, οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρμουντ στη Γερμανία - έντονα(μαζί και αυτοί της Μάινζ αλλά και της Μόναχο 1860), της Τβέντε στη Δανία, της Τόκιο στην Ιαπωνία, της Μπαλί Γιουνάιτεντ στην Ινδονησία… ενώ περνάει και σε άλλα αθλήματα

Το «σπίτι» του όμως είναι το… Anfield και «φωνή» του, αυτή των οπαδών της Liverpool.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates