Όταν η «μετάθεση» του Κηλαηδόνη «πότισε» τα «γαρύφαλλα» του Ξαρχάκου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Όταν δυο στίχοι και δυο μελωδίες «γέννησαν» τρία ξεχωριστά τραγούδια.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Τα πρώτα «γαρύφαλλα» του Λουκιανού


Βρισκόμαστε κάπου στα 1969-70. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, νέος συνθέτης τότε, μόλις έχει δισκογραφήσει τα δυο πρώτα, πολύ τρυφερά, κανταδόρικα τραγούδια του «Παίρνω την ανηφοριά» και «Σ’ αγαπώ», σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, που εντάχθηκαν στον πρώτο προσωπικό δίσκο του, επίσης πολύ νέου, Γιώργου Νταλάρα.

Εκείνη την εποχή ο Λουκιανός γράφει τη μουσική για το χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου «Η πόλη μας», με τραγούδια τα οποία λίγο μετά θα αποτελέσουν το υλικό για τον πρώτο του μεγάλο δίσκο. Σε συνέντευξή που μου παραχώρησε τον Αύγουστο του 2008, ο συνθέτης θυμήθηκε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Columbia, προκειμένου να παρουσιάσει τα τραγούδια του και τη γνωριμία του με την Κωστούλα Μητροπούλου και την Ραλλού Μάνου:

“Στη συνέχεια, έχοντας περισσότερο υλικό, ξαναγυρίζω πάλι στην Columbia και πάω μια μαγνητοταινία… «Περάστε σε μια βδομάδα, δεν τα άκουσε ο κύριος Λαμπρόπουλος, ξαναπεράστε…» κλπ. Μ’ αυτό το υλικό λοιπόν, γνωρίζω την Κωστούλα Μητροπούλου, μέσω ενός φίλου τραγουδιστή, του Αλέξη Γεωργίου. Κάποια στιγμή έρχεται η Κωστούλα και ακούει μερικά τραγούδια και μου λέει «γράφω κι εγώ στίχους». Μου δίνει μερικά και μου άρεσε πολύ το «Προς κατεδάφισιν», «O αρχηγός» και άλλα. Βρίσκει μια άκρη η Κωστούλα, να κάνει ένα χορόδραμα για τη Ραλλού Μάνου που της προτείνει να γράψει ένα story για ένα μουσικό κλπ. Της λέει η Κωστούλα: «Έχω ένα συνθέτη νέο, που νομίζω ότι μπορεί…» Ήρθε λοιπόν η Ραλλού και μ’ άκουσε κι αφού της έπαιξα μερικά και της Κωστούλας και δικά μου, μου είπε να κάνω τη μουσική για την «Πόλη μας». Η Ραλλού λοιπόν που ήξερε το Λαμπρόπουλο, πήγε και του είπε «Έχω ένα συνθέτη που μου ‘κανε τη μουσική για την πόλη μας» κι έγινε η συνεργασία μέσω της Ραλλούς. Έγινε το ξεκίνημα και βγήκε «Η πόλη μας» δηλαδή. Μετά άνοιξε ο δρόμος…”

Ανάμεσα στα τραγούδια που πήγε ο Λουκιανός στην Columbia, υπήρχε κι ένα με στίχους του Κώστα Κινδύνη, με κουπλέ στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου και ρεφραίν σε χασάπικο. Το τραγούδι δεν ηχογραφήθηκε τότε, αλλά στη συναυλία του με τίτλο «Η σκοτεινή πλευρά» στις 22 Αυγούστου 1996 στο θέατρο του Λυκαβηττού, όπου ο Λουκιανός παρουσίασε σπάνια ντοκουμέντα και ανέκδοτες ηχογραφήσεις του, έπαιξε πιάνο και τραγούδησε ο ίδιος τα «Γαρύφαλλα γκρενά» στην πρώτη τους μορφή.

Η «Μετάθεση» της Βίκυς Μοσχολιού


Το 1970, πάνω στην ίδια μελωδία μπήκαν στίχοι της Κωστούλας Μητροπούλου κι έτσι γεννήθηκε «Η μετάθεση» που ηχογραφήθηκε για το δίσκο «H πόλη μας» με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Στο χορόδραμα τραγουδούσε η Φλέρυ Νταντωνάκη.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1970 με τα μπουζούκια των Λάκη Καρνέζη & Κώστα Παπαδόπουλου. Η Μοσχολιού τραγούδησε τρία ακόμη τραγούδια, ο Μανώλης Μητσιάς επτά, ενώ σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής, ο δίσκος έκλεινε με ένα οργανικό. «Η μετάθεση» δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, σε σχέση τουλάχιστον με τις μεγάλες επιτυχίες του δίσκου που ήταν το «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» σε στίχους του Λουκιανού και το «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» με στίχους Μάνου Ελευθερίου, τα οποία κυκλοφόρησαν παράλληλα και σε 45άρια και σημείωσαν τεράστιες πωλήσεις.
KILAIDONIS5
Φωτογραφία: Αν και η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε Κηλαηδόνη σε α’ εκτέλεση, η μεγάλη επιτυχία ήρθε με τα «Αρχοντορεμπέτικα» το 1980, στα οποία ο συνθέτης έκανε την ενορχήστρωση. Στιγμιότυπο από την προετοιμασία του δίσκου, με τον Γιώργο Μακράκη και την Άννα Νταλάρα στην παρέα.

Και τα «γαρύφαλλα» του Ξαρχάκου


Όμως, οι αρχικοί στίχοι του Κώστα Κινδύνη δεν έμειναν αναξιοποίητοι. Τον Απρίλη του 1986 μελοποιήθηκαν, με κάποιες τροποποιήσεις, από τον Σταύρο Ξαρχάκο και τραγουδήθηκαν από τον Γιάννη Πάριο, στο δίσκο «Ξαρχάκος - Πάριος». Μια συνεργασία έκπληξη, όσον αφορά τις μέχρι τότε αλλά και τις μετέπειτα επιλογές του τραγουδιστή. Μπουζούκια και σ’ αυτό το δίσκο έπαιξε το δίδυμο Παπαδόπουλος - Καρνέζης. Η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια από τις σημαντικότερες δισκογραφικές καταθέσεις του ερμηνευτή και παρόλο που σημείωσε πωλήσεις άνω των 100.000, στο πέρασμα των χρόνων και σε αντίθεση με το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, μόνο τα «Μάτια μπλε» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και η δεύτερη εκτέλεση του «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» με λόγια του Μάνου Ελευθερίου έγιναν, αυτό που λέμε, διαχρονικές επιτυχίες…
KILAIDONIS4
Φωτογραφία: Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Γιάννη Πάριο το 1986, προετοιμάζοντας το δίσκο τους.

- Πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Όασις» το 2010. Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο Ogdoo.gr: 02/09/2011

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!