Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα και το «έντεχνο» του '60

(ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ) Τρεις κορυφαίες λαϊκές ερμηνεύτριες τραγουδούν Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Χατζιδάκι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην αυγή της δεκαετίας του 1960 το ελληνικό τραγούδι ήρθε να καλύψει τις απαιτήσεις της καινούριας εποχής, παίρνοντας, όμως, από το παρελθόν, την αμεσότητα και το ρεαλισμό του λαϊκού τραγουδιού.


Γιώτα Λύδια


Ο Στελλάκης Περπινιάδης την είχε χαρακτηρίσει ως την κορυφαία γυναικεία φωνή. Και η αλήθεια είναι ότι η πρώτη δεκαετία για τη Γιώτα Λύδια υπήρξε εντυπωσιακή. Αναρωτιέται κανείς πως νέα παιδιά, που έκαναν την εμφάνισή τους στο τραγούδι στην εφηβεία τους (η Γιώτα Λύδια ξεκίνησε στα 18, η Πόλυ Πάνου στα 12 και η Μαίρη Λίντα ακόμη μικρότερη) είχαν αυτή την ωριμότητα και την αρτιότητα, την εκφραστική δύναμη, το ένστικτο και την τεχνική να καλύψουν τραγούδια διαφορετικών αναγκών σε μια κλειστή και περίεργη εποχή, που όμως, για να λέμε και την αλήθεια, ζούσε και ανέπνεε με το τραγούδι. Τη δυνατότητα αυτή, να τραγουδήσουν, τόσο άνετα, διαφορετικά είδη τραγουδιού, την είχαν, ίσως, περισσότερο ο Καζαντζίδης και ο Περπινιάδης και από γυναίκες η Γιώτα Λύδια. Μπορεί να ξεκίνησε το 1954 με βαριά λαϊκά στο ύφος της Καίτης Γκρέυ, στην πορεία, όμως, εξελίχθηκε σε μια ερμηνεύτρια για όλους. Τραγούδησε ελαφρά και μοντέρνα, πολλά δημοτικά και νησιώτικα, κλασικά λαϊκά όλων των σημαντικών τραγουδοποιών και μετά το 60 συναντήθηκε με τα έντεχνα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη: Μελαχρινή μου κοπελιά (Κ. Βίρβου) Ο ουρανός είναι κλειστός (Ερρ. Θαλασσινού) Προδομένη μου αγάπη και το νανούρισμα Κοιμήσου αγγελούδι μου (Κ. Βίρβου) που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο.

Πόλυ Πάνου

 

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω στη φωνή της πάτησε στο ξεκίνημά της η Βίκυ Μοσχολιού. Υπήρξε ένα από τα πιο ισχυρά φωνητικά πρότυπα του 50-60 με μεγάλες επιτυχίες και ερμηνείες που άφησαν εποχή. Κλασική λαϊκή φωνή που το έντεχνο-λαϊκό τραγούδι δεν μπορούσε ν’ αφήσει ανεκμετάλλευτη. Η πρώτη επαφή της με αυτό το είδος τραγουδιού θα μπορούσαμε να πούμε ότι γίνεται το 1960 όταν ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση τα ξακουστά Παιδιά του Πειραιά του Μάνου Χατζιδάκι που έμειναν κλασικά με τη φωνή της στην ηχογράφηση της Κολούμπια με την ενορχήστρωση του Θόδωρου Δερβενιώτη. Το 1962 ο Μίκης Θεοδωράκης της εμπιστεύεται το τραγούδι από τη Φαίδρα Αγάπη μου - αγάπη μου και το 1963 το Σε ποιο βουνό ένα από τα ιδιαίτερα «σκόρπια» λαϊκά τραγούδια του σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη. Είναι η εποχή που ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει βρει ήδη στη φωνή της την ιδανική ερμηνεύτρια για τα τραγούδια των θεατρικών Κόκκινων φαναριών του Αλέκου Γαλανού Του λιμανιού το καλντερίμι και Τι να την κάνεις τη ζωή που σφράγισε με την ερμηνεία της.

Μαίρη Λίντα

 

Από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες του Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά, την περίοδο της συνεργασίας του με το Μανώλη Χιώτη. Με τη Μαίρη Λίντα ο Θεοδωράκης ηχογράφησε τα περισσότερα από τα τραγούδια της πρώτης περιόδου που είπε και ο Μπιθικώτσης. Να καταγράψουμε, όμως, τι τραγούδησε συνολικά. Το 1960 τα 8 τραγούδια του Επιτάφιου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και από την Πολιτεία τα Μάνα μου και Παναγιά (Τ. Λειβαδίτη) και Δραπετσώνα (Τ. Λειβαδίτη), το 1961 το κινηματογραφικό Αν θυμηθείς τα’ όνειρό μου (Β. Καρδή), από το Αρχιπέλαγος τα Μυρτιά (Β. Καρδή) Είχα φυτέψει μια καρδιά (Ν. Γεωργίου) Η λειτουργία (Γ. Θεοδωράκη) Σε πότισα ροδόσταμο (Ν. Γκάτσου) Μαργαρίτα Μαργαρώ, Ροδιά τετράκλωνη (Π. Κοκκινόπουλου) Ανάμεσα Σύρο και Τζια (Οδ. Ελύτη) Το παλικάρι, Θ’ αφήσω τη μανούλα μου (Δ. Χριστοδούλου) Φεύγω μακριά πατρίδα μου (Δ. Χριστοδούλου) και από το Γ’ φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού την Απαγωγή, το 1962 το Δεληβοριά Δεληβοριά από τα σκόρπια τραγούδια και το 1963 τα Βάρκα στο γιαλό, Τι να την κάνω τη χαρά (Νότη Περγιάλη) και Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (Ιάκωβου Καμπανέλλη) από τη Μαγική πόλη. Εκείνη την εποχή η Μαίρη Λίντα ερμηνεύει και Μάνο Χατζιδάκι με το Ξημερώνει (Β. Γκούφα) από το φιλμ Η Λίζα και η άλλη και το Κάνε τον πόνο σου χαρά (Ν. Γκάτσου) καθώς και τα δύο πρώτα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Columbia το 1963 Αϊ γοργόνα και Το σπίτι μου.

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!