Γιάννης Σπανός & Marcel Rothel - Από το γαλλικό στο ελληνικό νέο κύμα

(ΑΚΟΥΣΕ 3 ΣΠΑΝΙΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ) Η συνεργασία του Γιάννη Σπανού με τον τραγουδιστή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Μαρσέλ Ροτέλ ερμήνευσε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού της γαλλικής περιόδου. Εκτός από τραγουδιστής υπήρξε συμπαραγωγός και καλλιτεχνικός συνεργάτης δισκογραφικών εκδόσεων στο Παρίσι, από τα χρόνια του 60 μέχρι και την εποχή μας, συνεργάστηκε με τον Μισέλ Λεγκράν και είπε σε δίσκους στα γαλλικά κάποιες από τις πιο γνωστές μελωδίες του σπουδαίου μελωδού και του νέου κύματος: το «Μια φορά μονάχα φτάνει» που την ίδια εποχή τραγούδησαν σε στίχους Κώστα Κινδύνη ο Γιάννης Πουλόπουλος με τη Νίτσα Κλάδη, τα «Σύννεφα πλατιά» επίσης του Κινδύνη που στα ελληνικά τραγούδησε η Νέλλη Μάνου, αλλά και το «Όταν τη νύχτα» όπου με στίχους της Ανθής Κασταλία ερμήνευσε η Καίτη Χωματά, τα οποία ο συνθέτης ηχογράφησε στη Γαλλία και ως ορχηστρικά με το ψευδώνυμο Kyriakos & his orchestra.


Την περίοδο 1964-1965 ο Γιάννης Σπανός έγραψε 16 τραγούδια με τον Marcel Rothel, τα οποία εκδόθηκαν σε 4 extended play δισκάκια 45 στροφών. Πλέον, πρόκειται για ένα υλικό χαμένο, το οποίο, μαζί με το υπόλοιπο πλούσιο ρεπερτόριο του συνθέτη από τη γαλλική περίοδο, μιας και μιλάμε για πολλές δεκάδες τραγουδιών, περιμένει υπομονετικά, κοντά 50 χρόνια τώρα, να γνωριστεί μέσα από κάποια επίσημη δισκογραφική έκδοση και με το ελληνικό ακροατήριο.

Στην ερώτηση του Αλέξη Βάκη στο περιοδικό Δίφωνο, τι απέγιναν αυτά τα τραγούδια που έγραψε στο Παρίσι, ο Γιάννης Σπανός απάντησε:

«Τα τραγούδια αυτά δεν έφτασαν ποτέ εδώ, καμία εταιρεία δεν ενδιαφέρθηκε. Ξέρεις, επειδή παρέμεινα αρκετά χρόνια στη Γαλλία, στο λεξικό Larousse με έχουν καταχωρίσει ως Γάλλο συνθέτη. Βέβαια, στη Γαλλία δεν ξεχνιούνται εύκολα οι άνθρωποι, δεν είναι όπως εδώ. Πάντως, εκείνη την εποχή δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό να κάνω καριέρα στην Ελλάδα, ούτε σκόπευα να γυρίσω πίσω. Ήμουν μέσα στη γαλλική ατμόσφαιρα κι αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. Θεωρώ δε ότι ήταν και τα καλύτερα χρόνια μου, γιατί, όταν ξεκινάς από το μηδέν και κάνεις κάτι σε μια ξένη χώρα, είναι κάτι σημαντικό, σε κρατάει ζωντανό».

Εκείνος που προέτρεψε τον Σπανό να έρθει στην Ελλάδα και τον σύστησε στον Αλέξανδρο Πατσιφά ήταν ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο οποίος γνώρισε τον Έλληνα συνθέτη στο Παρίσι στα 1963-64. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η ιδέα του περίφημου νέου κύματος της δεκαετίας του 60, που ήρθε από το σινεμά και το κίνημα της «νουβέλ βαγκ», με κεντρικό συνθέτη τον Γιάννη Σπανό, ο οποίος προηγουμένως ή και την ίδια εποχή ηχογραφούσε στο Παρίσι με την Μπριζίτ Μπαρντό, την Πία Κολόμπο, τη Ζιλιέτ Γκρεκό, τη Μπριζίτ Φοντέιν και άλλες γνωστές ή λιγότερο γνωστές φωνές του γαλλικού τραγουδιού και των μπουάτ της δυτικής όχθης του Σηκουάνα.


Φωτό: Τα εξώφυλλα της συνεργασίας τους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!