Γιάννης Πουλόπουλος – Τα πρώτα χρόνια στην Columbia

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Oι πρώτες οκτώ ηχογραφήσεις του ερμηνευτή που ταξίδεψε από τη «γειτονιά των αγγέλων» για τη… «γειτονιά των αγγέλων»…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Δώσ’ μου την καρδιά μου πίσω» & «Κορμί μου πονεμένο»

Το 1962 και μετά από διάφορες δουλειές που έκανε μέχρι τότε, με κυριότερη αυτή του μπογιατζή, ο εικοσάχρονος Γιάννης Πουλόπουλος αποφάσισε να περάσει από την επιτροπή ακροάσεων της Columbia, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και, κυρίως, πιστεύοντας στις δυνάμεις και στην αξία του ως τραγουδιστή.
Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ακούγοντάς τον να τραγουδά το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Παράπονο» ο Μίκης Θεοδωράκης ενθουσιάστηκε και δεσμεύθηκε να πάρει στην ομάδα του τον νεαρό ερμηνευτή.
Τον Μάιο του 1962 ο Γιάννης Πουλόπουλος μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει ένα συρτοτσιφτετέλι του λαϊκού συνθέτη και κιθαρίστα Πάνου Πετσά, με τίτλο «Δώσ’μου την καρδιά μου πίσω», που δεν είχε καμία σχέση με ότι τραγούδησε στη συνέχεια. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice 7PG – 3192), χωρίς καμιά ιδιαίτερη τύχη, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτο σε άλλο ηχητικό φορέα. Είναι χαρακτηριστικό πως η φωνή του Πουλόπουλου είναι αγνώριστη, από τη φωνή που αγάπησε το μεγάλο κοινό.
Δυο μήνες μετά, στις 15 Νοεμβρίου 1962, ο Γιάννης Πουλόπουλος ηχογράφησε κι ένα ζεϊμπέκικο του Μπάμπη Δαλιάνη με τίτλο «Κορμί μου πονεμένο», που τυπώθηκε σε δείγμα, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο.
(Στο ξεχωριστό κανάλι του melekscorpions στο youtube μπορείτε να ακούσετε τα δυο τραγούδια, που συνοδεύονται από μια σπάνια φωτογραφία του Γιάννη Πουλόπουλου στη σχολή του Θόδωρου Δερβενιώτη, όπου πήγε για ακρόαση στις αρχές της δεκαετίας του ’60).

«Το ψωμί είναι στο τραπέζι» στη «Γειτονιά των αγγέλων»

Συνεπής στο λόγο του, το 1963 ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε μαζί του τον Γιάννη Πουλόπουλο στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» στην παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική δική του, σκηνικά-κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού. Έπαιζαν η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, η Αλίκη Ζωγράφου, η Ζωή Φυτούση και άλλοι ηθοποιοί.

02.Poulopoulos prota tragoudia

Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, όπου εκτός της Τζένη Καρέζη, του Νίκου Κούρκουλου και του Βαγγέλη Σειληνού, εμφανίσθηκε, ουσιαστικά, για πρώτη φορά ως τραγουδιστής ο Γιάννης Πουλόπουλος, τραγουδώντας σε πρώτη εκτέλεση το «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» του Μίκη σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη. Δυο τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Οκτώβρη του 1963.

Προεξάρχων της ορχήστρας ήταν ο Γιώργος Ζαμπέτας με το μπουζούκι του και μαζί του ο Γιάννης Διδίλης στο πιάνο, ο Ανδρέας Ροδουσάκης στο μπάσο και ο Μπάμπης Μαλλίδης που έπαιξε κιθάρα.

Ένα μήνα μετά ο Γιάννης Πουλόπουλος, με τη συνοδεία χορωδίας, ηχογράφησε και το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο». Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice 7PG – 3352), έχοντας στην πίσω όψη «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» στην ίδια εκτέλεση με το μεγάλο δίσκο.

03.Poylopoulos prota

04.Poulopoulos prota

Το παράπονο του Γιάννη Πουλόπουλου, όπως το εξέφρασε σε διάφορες συνεντεύξεις τα νεότερα χρόνια, ήταν πως ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβρη του ’64, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ηχογράφησε κι εκείνος το «Δόξα τω Θεώ» και το «Στρώσε το στρώμα σου», με αποτέλεσμα να επισκιασθούν οι πρώτες, δικές του εκτελέσεις…

«Γωνιά γωνιά» & «Είναι μακρύς ο δρόμος σου»

Η συνεργασία του με τον Μίκη δεν σταμάτησε εκεί. Τον Ιούνιο του 1964 ο Γιάννης Πουλόπουλος ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση το «Γωνιά γωνιά» σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και το «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» με λόγια του Πάνου Κοκκινόπουλου. Τα δυο τραγούδια κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice 7PG – 3411), ενώ τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ηχογραφήθηκαν και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, αποτελώντας τα δυο από τα έξι τραγούδια του κύκλου «Πολιτεία Β’».

Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Πουλόπουλος ηχογράφησε στην Columbia και το «Πρωινό τραγούδι», το μοναδικό της συνεργασίας του με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Νίκο Γκάτσο. Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε τότε, αλλά βρήκε θέση το 1983 στη συλλογή του Σταύρου Ξαρχάκου «30 χρυσές επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου Νο 2». Η οργανική εκδοχή του «Πρωινού τραγουδιού» εντάχθηκε στον ορχηστρικό δίσκο του Ξαρχάκου «6+6» που κυκλοφόρησε το 1964.

Τον Νοέμβριο του 1964 ξεκίνησε η συνεργασία του Γιάννη Πουλόπουλου με την Lyra του Αλέξανδρου Πατσιφά, εταιρεία στην οποία, μέσα σε μια δεκαετία, ηχογραφήθηκε το σημαντικότερο μέρος από το ρεπερτόριο του ερμηνευτή. Η διαδρομή του στη Lyra ξεκίνησε με την ηχογράφηση μιας σειράς τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, ανάμεσα στα οποία και αυτά που είπε στην Columbia, με ενορχήστρωση του Γιάννη Διδίλη, του Γιώργου Ζαμπέτα και του Γιώργου Κατσαρού…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!