8 τρελά -αλλά αληθινά- γεγονότα για τη μουσική!

Υπάρχει λόγος που δε μπορείς να βγάλεις αυτό το τραγούδι από το κεφάλι σου!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

1. Το να ακούς θλιμμένη μουσική προκαλεί νοσταλγία και όχι λύπη.


Μία έρευνα που δημοσίευσε το PLOS One μελέτησε το γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν θλιμμένη μουσική και γιατί πραγματικά τους αρέσει.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα δήλωσαν πως αυτού του είδους η μουσική φέρνει «μια μεγάλη γκάμα από θετικά συναισθήματα, όπως νοσταλγία, ηρεμία, γαλήνη, τρυφερότητα και θαυμασμό», αναφέρουν οι ερευνητές. Όλως περιέργως, η νοσταλγία και όχι η θλίψη ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο συναίσθημα.

2. Τα επαναλαμβανόμενα ρεφραίν είναι το κλειδί για μία επιτυχία.


Ο Joseph Nunes από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας μελέτησε το τι κάνει ένα τραγούδι εμπορική επιτυχία, και δημοσίευσε την έρευνά του στο Journal of Consumer Psychology. «Για να μπεις στα 100 δημοφιλέστερα τραγούδια, πρέπει να επαναλαμβάνεις το ρεφραίν, τις λέξεις και να κάνεις το τραγούδι σου όσο πιο απλό γίνεται», δήλωσε ο Nunes.

Στην πραγματικότητα, για κάθε επανάληψη του ρεφρέν, σύμφωνα με το Nunes, η πιθανότητα το συγκεκριμένο τραγούδι να γίνει νούμερο ένα στα chart, αυξάνεται κατά 14,5%. Υπάρχει ένα «ταβάνι» όμως και σε αυτό, όπου αν ξεπεραστεί με τις επαναλήψεις τότε το τραγούδι κάθε άλλο παρά ανεβαίνει στα chart.

3. Το αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσής μας σε συγκεκριμένη μουσική, μας κάνει να μας αρέσει καθαρά λόγω επανάληψης.


Σε μία έκθεσή της, η Elizabeth Hellmuth Margulis, διευθύντρια του μουσικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, εξηγεί γιατί η επανάληψη μας κάνει να αγαπάμε κάποιο κομμάτια: «οι άνθρωποι έχουν την τάση να αδικούν την ικανότητα αντίληψής τους, και να μπερδεύουν την ποιότητα ενός αντικειμένου, με την εμπειρία που έχουν πάνω σε αυτό». Ουσιαστικά, το να ακούς ένα κομμάτι που ήδη γνωρίζεις σε κάνει να νιώθεις πιο έξυπνος, γιατί ο εγκέφαλός σου το έχει ήδη επεξεργαστεί και καταλάβει.

4. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να εξηγήσει το γιατί τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι τόσο διχαστικά.


Η συνεχής έκθεση στα κλασσικά κομμάτια των Χριστουγέννων έχει σχέση με τα συναισθήματα αγάπης/μίσους που κρύβεται πίσω από αυτά. Στις αρχές του Δεκέμβρη, όταν και ξεκινάει ο «βομβαρδισμός» από αυτά, νιώθουμε ένα συναίσθημα επετειακής χαράς, το οποίο όμως μέχρι και το τέλος του μήνα έχει σβήσει και τη θέση του παίρνει εκείνο της βαρεμάρας και καμιά φορά και της ενόχλησης.

5. Ακούμε λάθος στίχους λόγω του σημαντικού ρόλου που έχουν οι προσδοκίες μας κατά την ακρόαση.


Τη δεκαετία του 1950, μία αρθρογράφος του περιοδικού Harper’s θέσπισε τον όρο “Mondegreens” για τους στίχους που ακούμε λάθος, εξαιτίας ενός Σκωτσέζικου παραδοσιακού τραγουδιού όπου άκουσε το στίχο «Lady Mondegreen» αντί για τον σωστό «laid him on the green».

Αυτό συμβαίνει γιατί το νόημα που δημιουργούμε από τα τραγούδια δεν προέρχεται απαραίτητα από τους στίχους που ακούμε. «Υπάρχει ένα μέρος των τραγουδιών που καταλαβαίνουμε βάσει του τι φτάνει στα αυτιά μας», δήλωσε ο Mark Liberman, ένας γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, «αλλά υπάρχει κι ένα άλλο μέρος που καταλαβαίνουμε βάσει των προσδοκιών που υπάρχουν στο μυαλό μας».

6. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να εξακολουθείς να ακούς ένα στίχο λάθος, αν βρίσκεις τη δική σου εκδοχή διασκεδαστική.

Μια ακόμα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, υποστήριξε πως όσο πιο ευφυή βρίσκεις τη λάθος εκδοχή ενός στίχου, τόσο θα τον ακούς σε αυτή τη μορφή.

7. Τα μουσικά ρίγη προκαλούνται από όλα τα είδη μουσικής.


Σίγουρα είχατε νιώσει ανατριχίλες καθώς ακούγατε την αγαπημένη σας μουσική. Ο υπαίτιος για αυτό δεν είναι η μουσική που ακούτε εκείνη τη στιγμή, αλλά το πόσο σας αρέσει αυτό που ακούτε.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychology & Personality Science, οι μουσικές προτιμήσεις δεν κάνουν διαφορά όταν θες να προβλέψεις αν κάποιος θα έχει «ανατριχίλες» καθώς ακούει μουσική.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή που συμμετείχαν 196 εθελοντές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, βρέθηκε πως το πόσο ανοιχτός είσαι στο να υποδέχεσαι εμπειρίες, είναι το σημαντικότερο στοιχείο για το ποιος θα νιώσει τις «ανατριχίλες» όσο ακούει μουσική. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως αν αγαπάς αληθινά τη μουσική σου, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, το πιθανότερο είναι πως περιστασιακά θα νιώσεις το ανατρίχιασμα στη σπονδυλική σου στήλη.

8. Οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούν χαλαρωτική μουσική!


Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC το 2001, περισσότερο γάλα παράγουν οι αγελάδες όταν ακούν χαλαρωτική μουσική. Η έρευνα περιλάμβανε 1.000 αγελάδες που εκτέθηκαν σε γρήγορη, αργή ή καθόλου μουσική για 12 ώρες την ημέρα σε ένα διάστημα 9 εβδομάδων.

Όταν άκουγαν αργή μουσική (συγκεκριμένα το “Everybody Hurts” των REM) οι αγελάδες παρήγαγαν 3% παραπάνω γάλα την ημέρα από όταν άκουγαν γρήγορη (το “Space Cowboy” των Jamiroquai).

«Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να βελτιώσει τη γαλακτοκομική απόδοση, πιθανότατα επειδή μειώνει το στρες», δήλωσε ο δόκτωρ Adrian North, που διεξήγαγε τη μελέτη.

Σύμφωνα με το Modern Farmer, η μουσική είναι κάτι που οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται πριν οι ψυχολόγοι ασχοληθούν με αυτό. Μια αγρότης από τη Μινεσότα ήταν ξεκάθαρη: «στη φάρμα μας μπορείς πάντα να καταλάβεις πότε το ραδιόφωνο είναι ανοιχτό επειδή οι αγελάδες είναι πιο κινητικές και είναι πιο δύσκολο να τις βάλεις μέσα στο στάβλο».

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 10/09/2015

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!