5 πράγματα για τα οποία δεν έχει τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας

Το «έχει πει τα πάντα» δεν ισχύει
Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει αλλά εγώ πολύ συχνά σε συζητήσεις ακούω: «Αυτός ο Νταλάρας τόσα χρόνια έχει τραγουδήσει τα πάντα».

Προς υπεράσπιση του καλλιτέχνη λοιπόν, έκανα μια μικρή έρευνα και βρήκα 5 θέματα για τα οποία ΔΕΝ έχει τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας τα οποία και σας παραθέτω:

Α) Πεθερικά: όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, δεν παύει να είναι μείζον ζήτημα της Ελληνικής οικογένειας. Πόσες και πόσες γενιές πεθερόπληκτων Ελλήνων θα ‘βρισκαν συμπαράσταση μέσα από τη φωνή του αγαπημένου τους τραγουδιστή. Αν δε, γινόνταν και ειδική μνεία στα ταλαιπωρημένα οικογενειακά εορταστικά τραπέζια, θα μιλούσαμε για ένα τεράστιο και διαχρονικό σουξέ.

Β) Περιβάλλον: Τόσο νέφος στην Αττική κι ο Νταλάρας κουβέντα για το θέμα, γιατί; Δεν έχει δουλειές αυτός ο άνθρωπος στο κέντρο της Αθήνας; Δεν τον προβληματίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Αν υπήρχε ένας τρόπος να αποκτήσει ο Έλληνας οικολογική συνείδηση, θα ήταν μέσω του τραγουδιού. Αν δεν δουλέψει ούτε αυτό, τότε να είστε σίγουροι πως δε σωζόμαστε.

Γ) Χρηματιστήριο: Από την άνοδό του τη δεκαετία του 90 μέχρι το κραχ που ακολούθησε, σχεδόν όλη η χώρα ασχολούνταν με τα του Χρηματιστηρίου. Και φυσικά λόγω του «επενδυτικού πυρετού» υπήρξαν τα ανάλογα σουξέ της εποχής. Ο Γιώργος Νταλάρας ωστόσο, ανεπηρέαστος από την τάση αυτή, έμεινε πιστός στο ρεπερτόριό του.

Δ) Για τον εαυτό του: Θα μου πείτε, και τι να πει δηλαδή; Μα εδώ δε μιλάμε να μιλήσει για το Γιώργο Νταλάρα αλλά να τραγουδήσει στίχους στους οποίους –όπως έχουν κάνει πολλοί- να περιαυτολογεί. Πχ: «Δε θα βρεις καλύτερο από μένα», «Εγώ είμαι Θεός» κλπ. Όπου έχει χρησιμοποιήσει τον α’ ενικό στους στίχους του είναι για να τονίσει την αγάπη του, το νοιάξιμο του κλπ. Τίποτα εγωιστικό, τίποτα εγωκεντρικό. Θα μου πείτε γιατί, το χει ανάγκη; Ο ίδιος όχι φυσικά, αλλά αν αναλογιστείτε πόσοι άνθρωποι (διαφορετικού ρεπερτορίου) έχουν κάνει καριέρα ποντάροντας στο υπερεγώ του Έλληνα ακροατή ίσως να βλέπατε για πόσο μεγάλη δεξαμενή ακροατών μιλάμε.

Ε) Φαγητό: Σε μια χώρα που ακόμα και μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης ο μόνος επιχειρηματικός κλάδος που αναπτύσσεται και ανθεί είναι αυτός της εστίασης, είναι να απορείς πως ο Νταλάρας έχει κάνει αυτήν την τεράστια καριέρα χωρίς να θίξει αυτό το ζήτημα.

Πέρα πάντως από το χιουμοριστικό του πράγματος, οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε, αν μη τι άλλο, πως ο Γιώργος Νταλάρας έχει καταφέρει μια πολύ σημαντική διαδρομή πολλών δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι χωρίς να χρειαστεί να «θίξει» στιχουργικά θέματα που μπορεί να του απέδιδαν ευκαιριακά σουξέ.

Μήπως είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν είναι απλά ένας μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής αλλά ο μεγάλος Γιώργος Νταλάρας;

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates