10+1 τουριστικά «διαμάντια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οκτώ τραγούδια, δυο δίσκοι και μια ραδιοφωνική εκπομπή που γεννήθηκαν μέσα από τις περίφημες «τουριστικές» συλλογές
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
26/08/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι ήταν οι «τουριστικοί» δίσκοι;

Καλοκαίρι είναι ακόμα και περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο, χαζεύω διάφορες καλοκαιρινές φωτογραφίες, από παραλίες, λιμάνια, θάλασσες ή βουνά, με ή χωρίς ανθρώπους, που θυμίζουν έντονα τα εξώφυλλα των «τουριστικών» δίσκων μιας άλλης εποχής.

Ποιοι ήταν όμως οι «τουριστικοί» δίσκοι;

Όπως έγραφα σχετικά τον Μάρτη του 2018:

Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που απασχόλησε ιδιαίτερα τη δισκογραφία από τα πρώτα χρόνια του ’60, ήταν η έκδοση των δίσκων με «τουριστικό» χαρακτήρα που κυκλοφορούσαν σε δισκοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ή διανέμονταν σε τουριστικά πρατήρια, duty free κλπ, σε τιμές, συνήθως, χαμηλότερες από ένα «κανονικό» καινούργιο δίσκο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι συσκευασίες αυτών των εκδόσεων, ήταν πραγματικά έργα τέχνης, με πλούσια πολυσέλιδα ένθετα με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ελληνικά αξιοθέατα και με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Πολύ συχνά τους δίσκους εξέδιδε, μετά από άδεια από τις δισκογραφικές εταιρείες, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Σχετικά με το μουσικό υλικό των δίσκων, η επιλογή γινόταν από αμιγώς οργανικά κομμάτια ή από τραγούδια ή από μίξη και των δύο. Όπως ήταν φυσικό, τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούσαν μεγάλες επιτυχίες στις πρώτες εκτελέσεις, που είχε στην κατοχή της η εκάστοτε δισκογραφική εταιρεία που εξέδιδε το δίσκο ή σε επανεκτελέσεις, αν τα τραγούδια ανήκαν σε άλλες εταιρείες ή ακόμα και σε δεύτερες ηχογραφήσεις από τραγουδιστές της ίδιας εταιρείας που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα.

Δεν είναι λίγα τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, που στα ξεκινήματά τους συμμετείχαν στους δίσκους αυτούς με ηχογραφήσεις επανεκτελέσεων, που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για τους δίσκους αυτούς. Υπήρχαν βεβαίως και περιπτώσεις νέων ηχογραφήσεων ολόκληρων δίσκων, κυρίως οργανικών, με προορισμό τα duty free και τα μαγαζιά με σουβενίρ.

Αρκετές φορές η Ελλάδα ήταν παρούσα και στους τίτλους των δίσκων: «A taste of Greece», «The sound of Greece», «Ι love Greece», «Crete – Songs of today», «This is the best of…», «Hits for you», «Greece is dancing», «From Greece with love» και άλλα παρεμφερή…

Οκτώ «τουριστικά» τραγούδια και δυο δίσκοι

Έτσι σκέφτηκα σήμερα να κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τραγουδιών και δίσκων, που επαναφέραμε στην επικαιρότητα μέσα από τις σχετικές αναρτήσεις στο Ogdoo.gr.

«Φτωχόπαιδο» (Σπήλιος Μεντής – Γιάννης Ρίτσος)

Το 1965 απέσπασε το Β' Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με ερμηνεύτρια την Γιοβάννα. Την ίδια εποχή ηχογραφήθηκε με την Μαρινέλλα και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών.

Εδώ ακούγεται με την προσθήκη δεύτερου μπουζουκιού, πάνω στην πρώτη ηχογράφηση της Μαρινέλλας, όπως συμπεριλήφθηκε το 1971 στον «τουριστικό» δίσκο «Greece No 4», που κυκλοφόρησε από την Minos.

«Μάτια βουρκωμένα» (Σταύρος Ξαρχάκος - Νίκος Γκάτσος)

Τραγουδούν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με την Βίκυ Μοσχολιού. Διαφορετική εκτέλεση του τραγουδιού που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «For Greek Collectors», που κυκλοφόρησε στην Mεγάλη Βρετανία από την Columbia το 1967 (SX 6142).

«Ελληνική χώρα»

Ολόκληρος ο δίσκος «Ελληνική χώρα» που κυκλοφόρησε το 1972 από την εταιρεία «Lindos» (LD 1), με έντεκα επανεκτελέσεις επιτυχιών της εποχής σε ενορχήστρωση του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη κι ένα οργανικό κομμάτι του Αρχιτεκτονίδη.

«Ολαρία Ολαρά» (Διονύσης Σαββόπουλος)

Τραγουδά η Τάνια Τσανακλίδου. Από το δίσκο «Greece is free» που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1975.

«Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά»
 (Μάρκος Βαμβακάρης)


Ορχηστρική εκτέλεση, βασισμένη στα «playback» της ορχήστρας του δίσκου του Γιώργου Νταλάρα «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι».
Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Welcome to Greece No 6» και «Welcome to Greece No 7» που κυκλοφόρησαν το 1976 από την Minos με το σήμα της Margophone.

«Δημητρούλα μου» (Παναγιώτης Τούντας)

Ορχηστρική εκτέλεση, βασισμένη στα «playback» της ορχήστρας του δίσκου της Χαρούλας Αλεξίου «12 λαϊκά τραγούδια».
Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Welcome to Greece No 7» που κυκλοφόρησε το 1976 από την Minos με το σήμα της Margophone.

«Είχα φυτέψει μια καρδιά» (Μίκης Θεοδωράκης - Νίκος Γκάτσος)

Τραγουδά η Γλυκερία. Από τον δίσκο «This is the best of Mikis Theodorakis», που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1978, με διαφορετικά εξώφυλλα.

«Φανταστικό συρτάκι» (Στέλιος Βαμβακάρης)

Οργανικό κομμάτι από το δίσκο του Αγαπητού «Greek popular and folksongs», που κυκλοφόρησε το 1979 από τη «Lyra» με το label «Μinerva». Στην ετικέτα του δίσκου το κομμάτι αναγράφεται ως «Λεβέντικο συρτάκι».

«Welcome to Greece Νο 12»

Ολόκληρος ο ορχηστρικός δίσκος του Στέλιου Βαμβακάρη «Welcome to Greece Νο 12», που κυκλοφόρησε το 1980 από τη Minos με το label της Margophone.


«Του Μαυραϊλή» (Χριστόδουλος Χάλαρης - Νίκος Γκάτσος)

Ορχηστρικό. Ηχογραφήθηκε το 1981 και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Polydor NHH – 2061299) και το 1982 στην «τουριστική» συλλογή «Golden souvenirs from Greece».

Και μια εκπομπή…

33 ακόμα τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε «τουριστικούς» δίσκους, μπορείτε να ακούσετε σε μια από τις εκπομπές «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης (100,6 fm) και που στις 21 Μαρτίου 2018 ήταν αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!