«Μια φορά θυμάμαι» τον εξαίρετο κύριο Παπαστεφάνου

(VIDEO) Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους -αν όχι τον σημαντικότερο- ανθρώπους της μουσικής δημοσιογραφίας στη χώρα μας…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι παιδικές μου μνήμες ανατρέχουν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, όταν εξαιτίας του, είχε επιβληθεί στο σπίτι μας ένας άτυπος «στρατιωτικός νόμος». Και το γράφω αυτό γιατί, πολύ συχνά, την ώρα μετάδοσης της «Μουσικής Βραδιάς» στην ΕΡΤ, στο σπίτι έπρεπε να κάνουμε ησυχία, αφού ο πατέρας μου ηχογραφούσε εξωτερικά την εκπομπή, με ένα απλό μικρόφωνο, σε ένα μαύρο μπομπινόφωνο Philips… Πολλά, πολλά χρόνια αργότερα είχα την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω και να καθηλωθώ από την ευγένεια, τη μνήμη και την απλοχεριά του στο ξεδίπλωμα των αναμνήσεων…

Αναφέρομαι στον κύριο Γιώργο Παπαστεφάνου, με τη «χαμογελαστή φωνή», ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως ραδιοφωνικός παραγωγός το 1960, ενώ από το 1972 εμπλουτίζει την ελληνική τηλεόραση με μουσικά αφιερώματα, τα οποία ήταν και είναι σημεία αναφοράς στο ελληνικό τραγούδι και πηγή για τους νεώτερους δημοσιογράφους, ερευνητές και γενικότερα φίλους του καλού τραγουδιού. Θα χρειαστούμε αρκετές διαδικτυακές σελίδες για να απαριθμήσουμε τις μοναδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες και τις απρόβλεπτες ερμηνείες, που με πρωτοβουλία του ίδιου πραγματοποιήθηκαν στα τηλεοπτικά πλατό. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η ραδιοφωνική εκπομπή του «Καλησπέρα Κύριε Έντισον» παιζόταν στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για 17 περίπου χρόνια.

Εκτός όμως από τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου υπήρξε και σημαντικός στιχουργός. Το 1988 η Lyra συγκέντρωσε σε ένα μεγάλο δίσκο 14 από τα τραγούδια του, σε μια συλλογή με τίτλο «Μια φορά θυμάμαι».

1) Μια αγάπη για το καλοκαίρι (μουσική Γιάννη Σπανού) Καίτη Χωματά
2) Τώρα θ' ανοίξω τα φτερά (Γιώργου Κοντογιώργου) Αρλέτα
3) Θυμήσου τον Σεπτέμβρη (Γιάννη Σπανού) Κώστας Καρράς
4) Στου προφήτη Ηλία (Δήμου Μούτση) Γλυκερία
5) Μπρος στο μπαλκόνι σου (Γιάννη Σπανού) Βίκυ Μοσχολιού
6) Κι αν σ' αγαπώ δε σ' ορίζω (Γιάννη Σπανού) Καίτη Χωματά
7) Ερημιά (Γιάννη Σπανού) Αρλέτα
8) Μια φορά θυμάμαι (Γιάννη Σπανού) Αρλέτα
9) Ανναμπέλ (Σταύρου Ξαρχάκου) Δημήτρης Ψαριανός
10) Μικρό ταξίδι στο γιαλό (Γιάννη Σπανού) Καίτη Χωματά
11) Ανάμνηση (Βαγγέλη Πιτσιλαδή) Γιάννης Γιοκαρίνης
12) Έτσι είν' η αγάπη (Γιώργου Κατσαρού) Μαρινέλλα
13) Παιδί χαμένο (Νότη Μαυρουδή) Σούλα Μπιρμπίλη
14) Τις άδειες νύχτες (Γιώργου Κοντογιώργου) Αρλέτα

Εκτός από τα τραγούδια της εταιρείας Lyra, το τραγούδι με τη Βίκυ Μοσχολιού προερχόταν από το δίσκο «Μια Κυριακή» του Γιάννη Σπανού, που είχε ηχογραφηθεί στην Columbia, ενώ αυτό με τη Μαρινέλλα, είχε γραφτεί σε 45άρι δισκάκι για λογαριασμό της Odeon-Parlophone. Στο δίσκο υπάρχουν επίσης δυο νέες ηχογραφήσεις στα τραγούδια «Στου προφήτη Ηλία» με τη Γλυκερία και «Ανάμνηση» με το Γιάννη Γιοκαρίνη.

Ο λόγος στον Γιώργο Παπαστεφάνου:

Λοιπόν, αλήθεια σας το λέω… Αν δεν υπήρχε ο κ. Ράμμος, εγώ ποτέ δεν θα ’χα γράψει στίχους σε τραγούδια! Αλλά τι να κάνω; Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να μην πλήττω στο μάθημά του, της «Πολιτικής Δικονομίας»… Κι έτσι απλά, κάποιο ανοιξιάτικο απόγευμα του 1964, εκεί στο αμφιθέατρο της Νομικής έγραψα «Μια αγάπη για το καλοκαίρι»! Κάτω απ’ τα «ειρωνικά» (εννοείται) βλέμματα των συμφοιτητών μου, που φυσικά δεν φανταζόμουν πως σε λίγους μήνες θα τραγουδούσαν κι εκείνοι αυτούς τους στίχους.

Αλλά, ούτε κι εγώ το φανταζόμουν. Όμως, να! Ήταν η εποχή που ο Αλέκος Πατσιφάς θα ’φτιαχνε το «Νέο Κύμα» και τη «Λύρα» κι εγώ πάλι μόλις είχα γνωρίσει στο Παρίσι έναν νεαρό Έλληνα συνθέτη, που τον λέγαν… Γιάννη Σπανό! Με τον Γιάννη γίναμε αμέσως φίλοι και επιστρέφοντας στην Αθήνα παρουσίασα τα τραγούδια του (όλα γαλλικά) απ’τις ραδιοφωνικές μου εκπομπές. Ο κ. Πατσιφάς που τ’ άκουσε μου ζήτησε να τον φέρω σ’ επαφή με τον Γιάννη. Κι ο Γιάννης με τη σειρά του μου ζήτησε να του συστήσω τραγουδιστές και στιχουργούς… Τότε κι εγώ του μίλησα μ’ ενθουσιασμό για την Καίτη Χωματά (που είχα ακούσει στα «ταλέντα» του Οικονομίδη) και δειλά-δειλά του έδωσα να διαβάσει και τους στίχους μου! Χωρίς να το καταλάβουμε, το «Νέο Κύμα» είχε γεννηθεί…

Και βέβαια χωρίς να το περιμένω, βρέθηκα κι εγώ στα καλά καθούμενα στιχουργός! Κρυμμένος τον πρώτο καιρό κάτω απ’ το ψευδώνυμο Γιώργος Στεφάνου (επειδή ντρεπόμουνα) και… ξαφνιασμένος κάθε φορά που κάποιο τραγούδι μου γινόταν επιτυχία! Όπως εκπλήσσομαι και τώρα, όταν ανακαλύπτω πως μερικά απ ’αυτά τα τραγούδια αντέξανε στο χρόνο… Γιατί ο στίχος για μένα υπήρξε μόνο μια μικρή παρένθεση στη ζωή μου που κράτησε τέσσερα χρόνια όλα κι όλα! Ως το 1968 που έπεσε η αυλαία (με Ξαρχάκο, «Κορίτσια στον ήλιο» και «Ανναμπέλ»). Από τότε, ποτέ, τίποτα… Ούτε στο συρτάρι! Και δεν θα ‘χε γίνει αυτός ο δίσκος αν δεν το σκεφτόταν ο Κυριάκος Μαραβέλιας.

Γιώργος Παπαστεφάνου

Υ.Γ: Ευχαριστώ την Γλυκερία, τον Στέλιο Φωτιάδη και τον Γιάννη Γιοκαρίνη που έδωσαν τη δική τους νέα εκδοχή σε δυο απ' τα παλιά αυτά τραγούδια. Τον δίσκο τον αφιερώνω στον μεγάλο μου φίλο, τον Αλέκο Πατσιφά και την Αιμιλία. (1)

Ο δίσκος αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd.

1: Σημείωμα του Γιώργου Παπαστεφάνου στο οπισθόφυλλο του δίσκου

Ευχαριστούμε το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη.

Φωτογραφία: Ο Γιώργος Παπαστεφάνου με το Σιδερή Πρίντεζη και το Θανάση Γιώγλου στα γυρίσματα της εκπομπής «Στην υγειά μας» στις 15 Μαρτίου 2011

Video: Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μιλά στην εκπομπή του Γιώργου Σγουράκη «Μονόγραμμα» της ΝΕΤ στις 29 Μαρτίου 2012 (σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη)

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 14/05/2012

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!