Γιάννης Μωραΐτης: Ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε στο Ηρώδειο

(VIDEO & PHOTOS) Οι Εκδόσεις Μετρονόμος τίμησαν τον ιστορικό δεξιοτέχνη για την προσφορά του.
Γιάννης Μωραΐτης: Ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε στο Ηρώδειο Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το βιβλίο «Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ» του Γιώργου Αλτή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι Εκδόσεις Μετρονόμος τίμησαν τον ιστορικό δεξιοτέχνη Γιάννη Μωραΐτη και τον διακεκριμένο συνθέτη και σολίστα Θανάση Πολυκανδριώτη για την προσφορά τους στο λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι.

Για τους δυο δεξιοτέχνες, εκτός από τον Γιώργο Αλτή & τον Θανάση Συλιβό των Εκδόσεων Μετρονόμος, μίλησαν οι δημοσιογράφοι και ερευνητές Γιώργος Τσάμπρας & Δημήτρης Μανιάτης. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Τσάμπρας, ο Γιάννης Μωραΐτης ήταν ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε στο Ηρώδειο, σε παραστάσεις της Δόρας Στράτου, τη δεκαετία του 1960.
polykandriotis maniatis tsampras
Ο Γιάννης Μωραΐτης, της παλιάς φρουράς των δεξιοτεχνών, γεννήθηκε 14 Σεπτεμβρίου 1944 στο Μπραχάμι. Στα έξι του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα. Ήρθε σε επαφή με το μπουζούκι στα 13 και η επαγγελματική του σταδιοδρομία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιλεγμένες εμφανίσεις, ξεκίνησε πέντε χρόνια αργότερα.

Με περισσότερα από εξήντα χρόνια στο μπουζούκι, τα πάλκα και τη δισκογραφία, έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα, παίζοντας δίπλα σε μεγάλους τραγουδιστές, συνθέτες και μπουζουξήδες, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Λαύκας, Σταύρος Τζουανάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σωτηρία Μπελου, Στράτος Διονυσίου, Στράτος Παγιουμτζής, Πόλυ Πάνου, Χρηστάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Κοντολάζος, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τον Γιάννη Μωραΐτη στο σόλο που παρουσίασε. Τον συνοδεύουν οι Γιώργος Παπαδόπουλος (κιθάρα), Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο), Joni Moas (κρουστά).

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης:

Οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού: Θανάσης Βασιλάς, Νίκος Κατσίκης, Λάκης Ορφανίδης, Βαγγέλης Τρίγκας

Οι δεξιοτέχνες στην κιθάρα: Νίκος Γκόλιας, Παντελής Ντζιάλας

Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Μαίρη Μαράντη, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Σοφία Παπάζογλου, Αιμιλία Γαλιάτσου & ο Μανώλης Τοπάλης

Το σύνολο μαθητών μπουζουκιού του Νίκου Κατσίκη από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δάφνης

Οι μουσικοί: Αντώνης Σίδερης, Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι)
trigkas andreatos karamolegkou

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates