Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τιμά τον Σταύρο Κουγιουμτζή (2005)

(VIDEOΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) Το 2005 η ΕΡΤ μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην ανασύσταση του Φεστιβάλ Τραγουδιού της
Θεσσαλονίκης, του οποίου η διεξαγωγή είχε σταματήσει το 1997. Από το 2005 ξεκίνησε νέα αρίθμηση, ενώ για τελευταία φορά διεξήχθη το 2008.

Τον Οκτώβρη του 2005 λοιπόν, το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε δυο βραδιές, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Πυλαίας. Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, διαγωνίστηκαν νέοι καλλιτέχνες, ενώ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, προκειμένου να υποστηριχθεί το Φεστιβάλ, που ουσιαστικά ξεκινούσε μια νέα πορεία, στο διαγωνιστικό μέρος συμμετείχαν παλαιότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Την παρουσίαση έκαναν την Πέμπτη ο Ζακ Στεφάνου με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου και την Κυριακή ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης με το Δημήτρη Σταρόβα. Το βραβείο απέσπασε και τις δυο βραδιές το «Ξένο ρούχο» σε μουσική Δημήτρη Λίβανου, στίχους Χρήστου Σταυρακούδη, με ερμηνεύτρια την Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου.

Το 2005 ήταν η χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Κουγιουμτζής. Έτσι, το Φεστιβάλ αφιερώθηκε τότε στη μνήμη του. Πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων της δεύτερης βραδιάς, παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή, που προλόγισε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Τραγούδησαν οι Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Κανά, Ανδρέας Καρακότας, Μιχάλης Παπαζήσης, Παντελής Θεοχαρίδης, Μανώλης Χατζημανώλης και Μαρία Κουγιουμτζή, ενώ, εκτός από τη λαϊκή ορχήστρα, δυο τραγούδια απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς. Στο μέσο του προγράμματος ο Γιώργος Χατζηνάσιος ανέβηκε στη σκηνή και έπαιξε στο πιάνο, με το γνωστό μοναδικό του τρόπο, δυο τραγούδια του Κουγιουμτζή…

Η συνέχεια επί της οθόνης…

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή τη δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Πυλαίας την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2005. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates