Σαν σήμερα ο τελευταίος δίσκος των Beatles

8 Μαΐου 1970 κυκλοφορούσε στη Βρετανία το κύκνειο άλμπουμ τους.
Ένα μήνα μετά ήρθε και το οριστικό φινάλε των «Σκαθαριών». Οι τίτλοι τέλους είχαν προαναγγελθεί νωρίτερα.

To «Let it be» δεν είναι αριστούργημα. Σίγουρα όμως περιλαμβάνει αρκετές στιγμές του χαρίσματος των Beatleς, όπως το ομότιτλο τραγούδι. Ταιριαστό με την ομώνυμη επίσης ταινία.

Φυσικά, το άλμπουμ καρφώθηκε στο Νο1 της Βρετανίας και της Αμερικής (εκεί εκδόθηκε 10 μέρες αργότερα) καθώς και σε πολλές ακόμη γωνιές του πλανήτη.

Το 12ο στούντιο άλμπουμ της μπάντας, θεωρείται για κάποιους «ψείρες» 11ο. Κι αυτό γιατί οι ηχογραφήσεις του πραγματοποιήθηκαν πριν το «Abbey Road» του 1969.  Το remix του Glyn Johns δεν τους ικανοποιούσε και τελικά ανέλαβε δράση ο ξακουστός παραγωγός Phil Spector ενώ στα singles Get Back / Don't Let Me Down και Let It Be που κυκλοφόρησαν πριν το άλμπουμ την παραγωγή υπογράφει ο έκτος των Beatles, George Martin. 

Το Get Back με το οποίο κλείνει η δεύτερη πλευρά του δίσκου βινυλίου, ήταν και ο αρχικός τίτλος της έκδοσης…που περιλάμβανε και περισσότερα τραγούδια όπως το… Don't Let Me Down. Το 45άρι που βρήκε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ είχε στις δύο όψεις του τα The Long and Winding Road / For You Blue.

Το «Let it be» έχει αδύναμες πτυχές και αποτυπώνει έως ένα βαθμό τη «διάσπαση» των μελών του συγκροτήματος. Δεν έχει την μεστή πολυπλοκότητα της περπατησιάς που είχαν οι Beatles στο πέρασμα των χρόνων. Κάποια τραγούδια, ίσως, να έπρεπε να μείνουν στην άκρη…δεν διαθέτουν ειδικό βάρος που να δικαιολογεί την παρουσία τους. Υπάρχουν όμως και τα διαμάντια.

Για το περιοδικό Rolling Stone, που έως ένα βαθμό, αποτελεί βαρόμετρο, το «Let it be» αρχικά ήταν 84ο στη λίστα του με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2012 στην «επανατοποθέτησή» τους, το έριξαν ορθώς στην 392η. Κι αν δεν είχε αυτήν την βαριά «ούγια» μάλλον θα κατέληγε ακόμη πιο κάτω, ίσως και εκτός…

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates