Πέτρος Γιαννακός - Τα ρεμπέτικα του Κοκοβιού

(ΣΠΑΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & VIDEO) Ο περίφημος Κοκοβιός (Πέτρος Γιαννακός), που υπήρξε από τις ιδιαίτερες κωμικές φιγούρες του παλιού λαϊκού σινεμά, ήταν μέγας λάτρης του ρεμπέτικου.
Στις ταινίες του, την εποχή του ’50, φιλοξενούσε συχνά μπουζούκια, ενώ, έγραφε και ο ίδιος ωραία τραγουδάκια κι έπαιζε και οργανάκι. Φαίνεται, άλλωστε, σε μια σκηνή από την ταινία «Οι παπατζήδες» του 1954 - σε σενάριο δικό του και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου - όπου παίζει τζουραδάκι κανονικά, και τραγουδά το «Ότι γράφει δεν ξεγράφει».

Στην ίδια ταινία, όπου έπαιζε κι ένα μικρό ρόλο ο πολυμήχανος της θρυλικής τετράδας του Πειραιά, ο Γιώργος Μπάτης, ακουγόταν, επίσης, το συγκρότημα του Σπύρου Καλφόπουλου με την Δέσποινα Μαρικιά και τον σπουδαίο Σαμιώτη τραγουδιστή Θανάση Ευγενικό.

Από εκείνες τις ταινίες με τον Κοκοβιό προκύπτουν δύο ακόμη ιστορικά λαϊκά πάλκα.

Το 1953 στην ταινία του Θόδωρου Δημήτριεφ «Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος» η ορχήστρα λαϊκών οργάνων Γιάννη Τατασόπουλου με τους Σπύρο Καλφόπουλο, Γιώργο Τσιμπίδη, Γιάννη Σταματίου – μπουζούκια, Σταύρο Πλέσσα – κιθάρα, Αγάπιο – πιάνο και τη συμμετοχή του μεγάλου Στράτου Παγιουμτζή μεταξύ άλλων έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Το κορίτσι απόψε θέλει».

Την προηγούμενη χρονιά, το 1952, στην ταινία του Κώστα Δρίτσα «Δυο κοθώνια στο ναυτικό» είχε ακουστεί και πάλι το συγκρότημα του Γιάννη Τατασόπουλου ή «Ντίλιγκερ» με τους: Γιώργο Λαύκα – μπουζούκι, Ανδρέα Σπαγγαδώρο – κιθάρα-τραγούδι, Γιάννη Ψωμιάδη – πιάνο, Βάγια Γιαννιτόπουλο – βιολί και Αντώνη Φιλιππαίο – ακορντεόν στο πάλκο του κέντρου «Πίνδος» του Αλεξανδριανού, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 1953. Στη σκηνή του κέντρου, όπου δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο ξεχωρίζει η νεαρή, μετέπειτα τραγουδίστρια, Λάουρα, ακούγονται: το ζεϊμπέκικο «Θα σου δώσω τα παπούτσια σου στο χέρι» (ανέκδοτο) και το χασαποσέρβικο «Νά 'μουν γάτος νά 'σουν γάτα» το οποίο βγήκε σε δίσκο 10 χρόνια αργότερα, από την εταιρεία ΝΙΝΑ, με τον Μανώλη Γεράρδη και τον Γ. Μαυρίκο. Από την άλλη όψη εκείνου του μικρού δίσκου υπήρχε το απτάλικο ζεϊμπέκικο «Στην τσέπη την απ’ έξω» που είχαν φωνογραφήσει προηγουμένως στην Columbia ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (στη χρυσή του εποχή) με την Βούλα Γκίκα. Ρεμπέτικα τραγούδια του κινηματογραφικού Κοκοβιού, ο οποίος, αργότερα, στη δεκαετία του’70, έβγαλε και δίσκους με τη φωνή του.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates