Όταν το «Παποράκι του Μπουρνόβα» έφτασε στη Σύρο…

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) 32 χρόνια μετά το πρώτο «ταξίδι» του, το «Παποράκι του Μπουρνόβα» κατέπλευσε στη Σύρο, με «καπετάνιο» τον Γιώργο Νταλάρα…

«Να’χαμε τι να’χαμε»

Μετά τον «Σταθμό» και τις «Θαλασσογραφίες», τον Δεκέμβρη του 1972, ο Μάνος Λοΐζος με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, παρουσίασαν την τρίτη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο «Να ’χαμε τι να ’χαμε» και τραγουδιστές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Καλατζή.

«Παποράκι του Μπουρνόβα»

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του δίσκου ήταν το «Παποράκι» (ή «Παποράκι του Μπουρνόβα» αν προτιμάτε) με τον Γιάννη Καλατζή και τη Χαρούλα Αλεξίου στις δεύτερες φωνές, το οποίο κυκλοφόρησε παράλληλα και σε δίσκο 45 στροφών.

Η αφήγηση του Λευτέρη Παπαδόπουλου για την «περιπέτεια» του τραγουδιού μέχρι να φτάσει στο studio είναι απολαυστική:

 “Το τραγούδι «Παποράκι του Μπουρνόβα» αρχίζει με το τετράστιχο «Παποράκι του Μπουρνόβα/ και καρότσα της στεριάς / πόσα τάλιρα γυρεύεις στον Περαία να με πας». Αυτό το τετράστιχο το άκουσα για πρώτη φορά, από τον στιχουργό Νίκο Μάθεση ή «Τρελάκια» (έχει γράψει το περίφημο «Έδιωξα κι εγώ μια γάτα»). Μου μίλαγε σε μια συνέντευξη που του είχα πάρει, για τη μικρασιατική  καταστροφή –ήταν φαντάρι το ‘22-και, κάποια στιγμή μου τόνισε ότι αυτό το τραγούδι το έλεγαν οι Έλληνες στρατιώτες που λιποταχτούσαν. Πρόσθετε ,επίσης, και ένα δίστιχο: «Στον Περαία έχω σπίτι και στο Πέραμα κυρά». Όλο αυτό το πράγμα μου άρεσε. Κράτησα αυτούς τους στίχους και πρόσθεσα κι εγώ άλλους έξι: «κάθε νύχτα στ’ όνειρό μου σεργιανάω/Άγιο-Νείλο, Κερατσίνι, Κοκκινιά/καπετάνιο χρόνια ξέρεις πως πονάω/μα δεν άνοιξες πανιά ή Καπετάνιο Αρβανίτη/καροτσέρη φουκαρά» (στο δίσκο τα έγραψα αυτά).

Όταν το μελοποίησε ο Λοΐζος και το συνυπογράψαμε, καλέσαμε το Νταλάρα, στο σπίτι του Μάνου στο Χολαργό, να ‘ρθει να το ακούσει και να το κάνει πρόβα. Μόλις το ‘παιξε ο Λοΐζος στο πιάνο (εγώ τραγουδούσα Παποράκι του Μπουρνόβα), ο Νταλάρας άρχισε να τραγουδάει τους στίχους με άλλη, πολύ βαριά μελωδία, θέλοντας να μας δείξει ότι το τραγούδι αυτό το γνωρίζει (μάλλον από τον πατέρα του) από… αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο Λοΐζος τσαντίσθηκε. Γύρισε και μου λέει «Δηλαδή ο Νταλάρας ισχυρίζεται ότι το τραγούδι αυτό το κλέψαμε;» «Ναι», του απάντησα γελώντας. Ο Νταλάρας θέλησε να διορθώσει τα πράγματα: «Δεν υπαινίχθηκα ότι το κλέψατε. Απλώς ότι υπήρχε ένα άλλο τραγούδι ,από παλιά, με άλλη μουσική». Το αποτέλεσμα, όμως, είχε κριθεί. Το τραγούδι δόθηκε στον Γιάννη  Καλατζή”. (1)

Όταν το «Παποράκι» έφτασε στη Σύρο

Προφανώς, ο Γιώργος Νταλάρας δεν ξέχασε αυτή την ιστορία και το 2003 ενέταξε το «Παποράκι» στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή της Γλυκερίας, της Αρετής Κετιμέ, της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και της χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου σε διδασκαλία Βασίλη Αγροκώστα και Ρωξάνης Γιαρέτη.

Ένα χρόνο μετά, το αφιέρωμα στη Μικρά Ασία ταξίδεψε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σπάνιο απόσπασμα από τη συναυλία που δόθηκε στις 17 Ιουλίου 2004 στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη της Σύρου… Η Χορωδία τραγουδά το «Παποράκι του Μπουρνόβα» με τη συνοδεία του Γιώργου Νταλάρα, του Παναγιώτη Λάλεζα και της Σοφίας Παπάζογλου, που συμμετείχε εκτάκτως, αντί για την Γλυκερία, στη συγκεκριμένη συναυλία…

Πηγή: 1) Λευτέρης Παπαδόπουλος «Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους» (Εκδόσεις «Ιανός» 2006)

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates