Οι «Πέντε μάγκες» του Νταλάρα… στον Βόλο!

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Μια ιδιαίτερη και μοναδική ερμηνεία στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

"Σαν τραγούδι μαγεμένο"


Τον Φλεβάρη του 2008 ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια σειρά παραστάσεων αφιερωμένων στο ρεμπέτικο τραγούδι, με τίτλο «Σαν τραγούδι μαγεμένο». Η σκηνοθεσία ήταν του Σωτήρη Χατζάκη, τα κείμενα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, η έρευνα και το αρχειακό υλικό του Παναγιώτη Κουνάδη, ο πρόλογος του Λευτέρη Παπαδόπουλου, τα σκηνικά της Έρσης Δρίνη και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησαν ο Μπάμπης Στόκας, η Σοφία Παπάζογλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ασπασία Στρατηγού. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη, Άρτο Απαρτιάν, Νίκος Αλεξίου, Έκτορας Καλούδης, Μανώλης Σειραγάκης, Ελίτα Κουνάδη.

Τρεις μήνες μετά, οι παραστάσεις επαναλήφθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βόλο και στο θέατρο Βράχων Βύρωνα. Τον Μάρτη του 2009 οι συναυλίες αυτές, με σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα, παρουσιάστηκαν ξανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησαν σε διπλό cd και λίγο αργότερα και σε dvd.

«Πέντε μάγκες» στον Βόλο…


Στις 4 Ιουνίου 2008 η παράσταση παρουσιάστηκε στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου, χωρίς όμως τον Μπάμπη Στόκα, που απουσίαζε εξ’ αιτίας ενός ατυχήματος που είχε λίγες μέρες πριν. Έτσι, κάποια από τα κομμάτια που τραγουδούσε ο Στόκας, στη συναυλία του Βόλου αποδόθηκαν από τον Γιώργο Νταλάρα.

Όπως το προπολεμικό χασάπικο «Πέντε μάγκες» του Γιάννη Εϊτζιρίδη ή Γιοβάν Τσαούς, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1935 από τον Αντώνη Καλυβόπουλο…

Λίγα λόγια για τον Γιοβάν Τσαούς


Σύμφωνα με τις καταγραφές του έγκριτου μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη, ο Γιοβάν Τσαούς γεννήθηκε το 1893 από Έλληνες γονείς στην Κασταμονή της ευρύτερης περιφέρειας Κασταμονής (αρχαία Παφλαγονία) της περιοχής του Πόντου. Αν και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική παίζοντας ταμπουρά, δεν ανέβηκε στο πάλκο και δεν επαγγελματοποιήθηκε ποτέ. Ηχογράφησε μόνο 12 τραγούδια με τον Στελλάκη Περπινιάδη και με τον ερασιτέχνη τραγουδιστή Αντώνη Καλυβόπουλο, ενώ συμμετείχε ως μουσικός στην ηχογράφηση 10 ακόμα τραγουδιών. Πέθανε το 1942, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Αικατερίνη Χουρμούζη, από δηλητηρίαση που προκλήθηκε από αλλοιωμένο θαλασσοβρεγμένο στάρι…

Πηγή:  Κείμενο του Παναγιώτη Κουνάδη για τον Γιοβάν Τσαούς στο δίσκο «Γιοβάν Τσαούς» (Αφοί Φαληρέα 1988)

Οι φωτογραφίες πρωτοδημοσιεύθηκαν από τη φίλη Anna Scholz στο www.dalaras.com/forum

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!