Οι «αρχαίοι» του Γιώργου Μητσάκη και οι «διάδοχοί» τους

Ακούστε και τις τρεις εκτελέσεις.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1961 και από τα jukebox ακούγεται η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, με συνοδεία τον χαρακτηριστικό ήχο του μπουζουκιού του Γιώργου Μητσάκη, να επικαλείται τους αρχαίους Έλληνες, τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Διογένη, παραπονούμενος για την εικόνα της πρωτεύουσας, εκείνης της εποχής…

Είναι το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Μητσάκη «Οι αρχαίοι» που μόλις έχει κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών Columbia, έχοντας στην άλλη όψη ένα τσιφτετέλι του Μητσάκη, με τίτλο «Τώρα που θα πας φαντάρος» με την Καίτη Γκρέυ.

Η επίκληση των «αρχαίων» όμως δεν σταματά εκεί. Επτά χρόνια αργότερα, το 1968, ο Γιώργος Μητσάκης γράφει ένα τραγούδι με αντίστοιχο περιεχόμενο, με τίτλο «Που ‘σαι καημένε Περικλή» και συγχρόνως, δίνει μια από τις πρώτες επιτυχίες του στον Γιάννη Καλατζή, που το τραγουδά με τη συνοδεία στις δεύτερες φωνές του Θόδωρου Κανακάρη και της Ρούλας Καλαβρού (για την οποία δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία, πέρα από τη συμμετοχή της ως σεγόντο σε κάποια λίγα τραγούδια, εκείνη την εποχή). Στο τραγούδι αυτό βέβαια, ο «Περικλής» καλείται να ακούσει «τραγούδια και διπλοπενιές στο στέκι του Μητσάκη», ενώ η επιτυχία του είναι τέτοια που δίνει και το όνομα «Περικλής» στο κέντρο που εμφανίζεται τότε ο Γιώργος Μητσάκης. Το 45άρι της Parlophone έχει από την άλλη το «Χορό των παλικαριών», ένα ορχηστρικό χασαποσέρβικο του Μητσάκη.

Συζητώντας με τον Νίκο Οικονόμου, ο Γιώργος Μητσάκης θυμάται σχετικά: Τότε ηχογράφησε ο Καλατζής τον «Περικλή». Μ ’αυτό το τραγούδι γινόταν χαμός. Ήταν ένας κοσμικός, ο Μπούρας, γνωστός στη νύχτα. Όταν παίζαμε τον «Περικλή», σηκωνότανε στην πίστα, χόρευε, χτυπιόταν κι έκανε διάφορα καραγκιοζιλίκια. Μια πίστα μικρή ήτανε αλλά γινόταν άλλο πράγμα από το γλέντι.

Ένα βράδυ η Νίτσα Μαρούδα γδύθηκε τσιτσίδι πάνω στο τραπέζι. Τέτοια γλέντια δεν θυμάμαι να έχουν ξαναγίνει. (1)

Το 1969 ο Γιώργος Μητσάκης αλλάζει κάποιους στίχους, μετονομάζει το τραγούδι σε «Αν ζούσαν οι αρχαίοι» και το ξαναηχογραφεί με τον Καλατζή, έχοντας στις δεύτερες φωνές την Καίτη Αμπάβη και τον Θόδωρο Κανακάρη. Το κομμάτι δίνει τον γενικό τίτλο στο μεγάλο δίσκο που κυκλοφορεί από τη Minos, με δώδεκα δημιουργίες του λαϊκού συνθέτη, από δίσκους 45 στροφών, που είχαν κυκλοφορήσει στις εταιρείες Odeon-Parlophone την περίοδο 1962-1968, με τις φωνές των Σπύρου Ζαγοραίου, Μπάμπη Τσετίνη, Λίτσας Διαμάντη, Γιάννη Καλατζή και του νεαρότατου Γιώργου Νταλάρα. Ο δίσκος έχει κωδικό MSM 104 και ένα χαρακτηριστικό της επιτυχίας που γνώριζε τότε ο Καλατζής, είναι πως συμμετείχε και στους τέσσερις πρώτους δίσκους που κυκλοφόρησαν με το σήμα της Minos. (Λοΐζος - Παπαδόπουλος «Ο σταθμός», MSM 101, «Γιάννης Καλατζής», MSM 102, Σέμπος - Κινδύνης «Η συνάντηση», MSM 103 και «Αν ζούσαν οι αρχαίοι» MSM 104).

Το Lp περιέχει τα τραγούδια:

1) Αν ζούσαν οι αρχαίοι - Γιάννης Καλατζής, Καίτη Αμπάβη & Θόδωρος Κανακάρης
2) Είναι κρίμα - Μπάμπης Τσετίνης & Λίτσα Διαμάντη
3) Στης Λαρίσης το ποτάμι - Σπύρος Ζαγοραίος
4) Το συρτάκι της αγάπης - Ορχηστρικό
5) Συννεφιές - Λίτσα Διαμάντη & Σωτήρης Χατζηαντωνίου
6) Δάκρυ, δάκρυ Μανωλάκη (Ποτηράκι, ποτηράκι) - Γιάννης Καλατζής & Ρούλα Καλαβρού
7) Στην εποχή του Πάγκαλου - Γιώργος Νταλάρας & Καίτη Αμπάβη
8) Έχασα το δαχτυλίδι - Καίτη Αμπάβη & Γιώργος Νταλάρας
9) Ο μπάρμπα Θωμάς - Σπύρος Ζαγοραίος & Ζωή Ζαγοραίου
10) Ήτανε Απρίλης μήνας - Γιώργος Νταλάρας & Τάσσα Μαυρίδου
11) Χορός για δύο - Ορχηστρικό
12) Στο φτωχό μου το χαγιάτι - Γιώργος Νταλάρας & Καίτη Αμπάβη

Την ίδια χρονιά, η δεύτερη εκτέλεση του «Περικλή» με τον Καλατζή, κυκλοφορεί σε 45άρι Margophone (με την ένδειξη NOT FOR SALE), έχοντας από την άλλη όψη το «Αυτό το αγόρι» των Λοΐζου - Παπαδόπουλου με την Αλέκα Μαβίλη, ενώ μπαίνει και στον δεύτερο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, που φέρει τον γενικό τίτλο «Ο επιπόλαιος».

22 χρόνια μετά, το 1991, το «Αν ζούσαν οι αρχαίοι» επανακυκλοφορεί με την ένδειξη «Περιορισμένα αντίτυπα για συλλέκτες». Εκεί συμπεριλαμβάνεται η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τον Καλατζή (αν και στο οπισθόφυλλο γράφει πως τραγουδά η Καίτη Αμπάβη και όχι η Ρούλα Καλαβρού), σε αντίθεση με την επανέκδοση του δίσκου σε cd, που γίνεται το 1995, όπου μπαίνει η δεύτερη εκτέλεση… Στο εξώφυλλο του cd σημειώνεται πως: Περιέχει τις επιτυχίες «Πού είσαι καϋμένε Περικλή», «Στην εποχή του Πάγκαλου», «Συννεφιές»… 

Πηγή: 1) Νίκος Οικονόμου «Γιώργος Μητσάκης - Αυτοβιογραφία» (Εκδόσεις Εικοστού πρώτου, 1995)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!