Ο Βασίλης Καρράς όπως τον «είδε» ο Μάνος Ξυδούς

Ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές
Το πραγματικό του όνομα είναι Βασίλειος Κεσογλίδης και κατάγεται από το Κοκκινοχώρι Καβάλας. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα καταθέτει και δείγματα γραφής. Η καλλιτεχνική του πορεία είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους.

Ποιος, όμως, είναι ο άνθρωπος Βασίλης Καρράς;

Περιστατικά σαν αυτό που αφηγήθηκε ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη, για το περιοδικό «Όασις», περιγράφουν ένα κομμάτι της προσωπικότητας του Βασίλη Καρρά και το επαναφέρουμε στις μνήμες σας, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια.

Μάνος Ξυδούς: «Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα, το Άσ’ την να λέει, και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά στον άνθρωπο. Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος ο Βασίλης Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από 'κει και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά…»

Φωτογραφία: Θωμάς Χρυσοχοϊδης

XYDOYS KARRAS

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates