«Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» στην ΕΡΤ (2006)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών μιλούν και τραγουδούν για τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Οι παρέες της Θεσσαλονίκης


Με ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, που προβλήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2006, έκανε τότε «πρεμιέρα» η εκπομπή της ΕΤ 3 «Οι παρέες της Θεσσαλονίκης». Ο Κώστας Μπλιάτκας, που επιμελήθηκε και την παρουσίασε, κατέγραψε τα χρόνια που έζησε ο Τσιτσάνης στη Θεσσαλονίκη (1938-1946), το κλίμα της εποχής και τα ξεχωριστά τραγούδια που συνέθεσε στην πόλη, ανάμεσα στα οποία ήταν και η θρυλική «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Για το συνθέτη μίλησαν ο ποιητής και μελετητής του έργου του Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Λέκκας, οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης και Γιώργος Αναστασιάδης, η εικαστικός Πέτρα Κριλιάδου, ο τραγουδιστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Νικολούδης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγρηγορίου, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία του κουνιάδου του Τσιτσάνη Ανδρέα Σαμαρά, ο οποίος ξεδίπλωσε το «κουβάρι» των αναμνήσεων από τη ζωή δίπλα στο σπουδαίο δημιουργό.

Τα αθάνατα τραγούδια του Τσιτσάνη ερμήνευσαν οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Νικολούδης, Μαρία Κουγιουμτζή, Χρήστος Μητρέντζης, Δέσποινα Παγιούλα, Βασίλης Σπυρόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή, Δημήτρης Δομενικιώτης, Δάνης και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Μητρέντζης και Φώτης Ιωαννίδης (μπουζούκι), Δημήτρης Τσιολχάς (ακορντεόν), Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κιθάρα) και Γιάννης Κύρμος (κοντραμπάσο) και χόρεψαν τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου Σουρωτής «Η Πηγή», με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Σταμπουλή.

Παράλληλα, προβλήθηκαν ντοκουμέντα και φιλμ αρχείου, ενώ παρουσιάστηκαν τα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε ο Τσιτσάνης στη Θεσσαλονίκη: «Κούτσουρα» του Δαλαμάγκα, στέκι του Σιδέρη, κέντρο «Καλαμάκι», καφενείο της Τσιρογιάννη στο Λευκό Πύργο και το θρυλικό «Ουζερί Τσιτσάνη», στην οδό Παύλου Μελά 22.

- Tα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2006 στο ουζερί «Πανελλήνιον» στα Λαδάδικα. Ο υπογράφων είχε την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα στους θαμώνες του καταστήματος και να παρακολουθήσει από κοντά τη «μαγεία» της δημιουργίας ενός «ζωντανού» αφιερώματος στον Βασίλη Τσιτσάνη. Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Καραθανάση. Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates