Ο Νίκος Καββαδίας της Μαρίζας Κωχ στην ΕΡΤ (2009)

(VIDEΟ - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Εκλεκτοί καλεσμένοι σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία.

Σαν σήμερα…


Στις 10 Φεβρουαρίου 1975 έφυγε από τη ζωή ο «ποιητής της θάλασσας και του ονείρου», ο Νίκος Καββαδίας. Είχε γεννηθεί στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στην Μαντζουρία.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με «γούστο»


Ανατρέχοντας στο αρχείο, στάθηκα σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα της εκπομπής της ΝΕΤ «Έχει γούστο» στον Νίκο Καββαδία, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2009.

Καλεσμένοι της Μπήλιως Τσουκαλά ήταν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο οποίος έγραψε δυο βιβλία για τον Νίκο Καββαδία, το «Γυναίκα, θάλασσα, ζωή» και το «Ο δαίμονας χόρευε μέσα του», ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, που διάβασε ποιήματα του Καββαδία και οι συνεργάτες του ποιητή στα καράβια, ο καραβομαραγκός Δημήτρης Σκιαδαρέσης και ο συνταξιούχος πλοίαρχος Γιώργος Γερίμογλου.

Το μουσικό μέρος της εκπομπής ανέλαβαν η Μαρίζα Κωχ και πέντε μουσικοί. Είναι γνωστό πως το 1977 η Μαρίζα Κωχ είχε καταθέσει τη δική της εκδοχή, μελοποιώντας και τραγουδώντας οκτώ ποιήματα του Καββαδία, με ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη, τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε ένα προσωπικό δίσκο με τίτλο το όνομά της, που κυκλοφόρησε από τη CBS. Ήταν τα «Φάτα μοργκάνα», «Πούσι», «Αρμίδα», «Μουσώνας», «Σταυρός του νότου», «Θεσσαλονίκη ΙΙ», «Νανούρισμα» και «Μαραμπού». Άλλο ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία, τη «Στεριανή ζάλη» μελοποίησε η Μαρίζα Κωχ το 1989 και το ενέταξε στο δίσκο της «Εθνική οδός».

Την ερμηνεύτρια συνόδευσαν οι μουσικοί: Τζένη Ντούρου (κρουστά), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο), Νίκος Κιάκος (βιολί), Νίκος Πιτλόγλου (κιθάρα) και Γιώργος Σαλβάνος (πιάνο).

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από το αρχείο του Μήτσου Κασόλα, με τον Νίκο Καββαδία να απαγγέλει ποιήματά του, δυο μήνες πριν φύγει από τη ζωή.

Η σκηνοθεσία της εκπομπής που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο video ήταν του Χρήστου Φασόη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates