Ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει το δίσκο «Για μια σταγόνα αλάτι»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει «εκ βαθέων» ένα από τα σημαντικότερα έργα του σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου.

Σαν σήμερα…


94 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Μίμης Πλέσσας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924…

«Για μια σταγόνα αλάτι»


Με αυτή την αφορμή, σήμερα σκέφτηκα να ξανακούσουμε έναν εξαιρετικά σημαντικό δίσκο, που είχαμε παρουσιάσει στις 4 Μαρτίου 2013 στο ogdoo.gr, με αφορμή, τότε, τη συμπλήρωση 22 χρόνων από τη «φυγή» του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου.

Αναφέρομαι στο «Για μια σταγόνα αλάτι» με δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, που κυκλοφόρησε από την Polygram το 1973 με ερμηνευτές τον καθιερωμένο Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα, που πριν από ένα χρόνο είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, τραγουδώντας στον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου.
1.Plessas stagona1

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Είμαι μικρός και σ’ αγαπώ - Αντώνης Καλογιάννης
2) Τι γράμμα να σου στείλω - Αντώνης Καλογιάννης
3) Ήπια όλο το ποτήρι - Αντώνης Καλογιάννης / Πετρή Σαλπέα
4) Κράτα το φιλί - Πετρή Σαλπέα / Αντώνης Καλογιάννης
5) Το εξωκκλήσι στ’ ανοιχτά - Πετρή Σαλπέα
6) Το ποτάμι - Αντώνης Καλογιάννης
7) Αχ, ας εύρισκα τα λόγια - Αντώνης Καλογιάννης
8) Μην περπατάς χωρίς Θεό - Αντώνης Καλογιάννης
9) Ποτέ δεν βγήκα στη βροχή - Πετρή Σαλπέα
10) Δε μου τα ’δωσες τα χείλη - Αντώνης Καλογιάννης / Πετρή Σαλπέα
11) Πέρα σε κείνα τα νερά - Πετρή Σαλπέα / Αντώνης Καλογιάννης
12) Παλιά, πολύ παλιά, αγάπη μου η αγάπη - Αντώνης Καλογιάννης

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Μίμη Πλέσσα, η παραγωγή από τον Φίλιππο Παπαθεοδώρου, η ηχοληψία από τον Γιάννη Σμυρναίο στο studio Polysound, ενώ το εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Μαρία Κανδρεβιώτου, σύζυγος του Δημήτρη Χριστοδούλου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε και στην Αμερική από την Peters International με διαφορετικό εξώφυλλο.
2.Plessas stagona2

«Τραγούδια του έρωτα, της μοναξιάς και του θανάτου»


Σε συνέντευξη του, την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου, ο Μίμης Πλέσσας αναφέρθηκε στους ερμηνευτές του δίσκου λέγοντας:

“Διαλέξαμε δύο καινούργια παιδιά, δυο νέες φωνές στο χώρο μας. Τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα. Και όταν λέω καινούργιους, εννοώ όχι κατεστημένους. Γιατί και οι δυο έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα και μάλιστα στέρεα και όμορφα, έχοντας τραγουδήσει τον «Άγιο Φεβρουάριο» και το «Συνοικισμό» του Δήμου Μούτση. Η εκφραστικότητα και των δυο, μας οδήγησε στην επιλογή τους, στη γεμάτη αγάπη προσπάθειά μας για το νέο μας δίσκο που λέγεται «Για μια σταγόνα αλάτι»”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μίμης Πλέσσας χαρακτηρίζει τα τραγούδια αυτού του δίσκου, ως τραγούδια του έρωτα, της μοναξιάς και του θανάτου…
3.Plessas stagona3

Ο Μίμης Πλέσσας «Εκ βαθέων»


38 χρόνια μετά, στις 6 Ιουνίου 2011 ο Μίμης Πλέσσας παρουσίασε το «Για μια σταγόνα αλάτι» στον κύκλο εκπομπών «Εκ βαθέων», στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου ο ίδιος παρουσίαζε μια σειρά από σημαντικά, δικά του έργα. Η επιμέλεια της εκπομπής, που μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη στο video, ήταν του Σιδερή Πρίντεζη.

Υ.Γ: Το απόκομμά της συνέντευξης προέρχεται από το αρχείο της κυρίας Πετρής Σαλπέα, που ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την παραχώρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates