Ο Μάριος Τόκας προτείνει στους ανθρώπους να ξανασμίξουν

(ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία» και με τα ξεχωριστά τραγούδια του ο Μάριος Τόκας στην εκπομπή «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Σαν σήμερα…


Ο σπουδαίος Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου και έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2008 στη δημιουργική ηλικία των 54 ετών…

«Στην υγειά μας» με τον Μάριο Τόκα


Η αναζήτηση στο αρχείο με «ταξίδεψε» χρόνια πίσω, στις 16 του Δεκέμβρη του 2006, όταν προβλήθηκε από τη ΝΕΤ ένα επεισόδιο της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας», με κεντρικό καλεσμένο τον Μάριο Τόκα.

Στο studio της εκπομπής παραβρέθηκαν και μίλησαν για τον Μάριο Τόκα οι στιχουργοί Φίλιππος Γράψας και Κώστας Φασουλάς, οι ηθοποιοί Σωτήρης Μουστάκας, Γωγώ Μπρέμπου, Κατερίνα Μάντζιου και Νικολέττα Καρρά, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος, ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός και ο οδοντίατρος Θανάσης Κατσίκης.

Μια σειρά από τις μεγάλες επιτυχίες που έγραψε ο Μάριος Τόκας, τραγούδησαν η Ελένη Δήμου, ο Θέμης Αδαμαντίδης (μόλις είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος του Μάριου Τόκα «Σε πρώτο πλάνο» με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο Μανώλης Χατζημανώλης, η Μαρία Αλεξίου και ο Γιώργος Φανάρας, ενώ σε κάποια από τα τραγούδια ο Μάριος Τόκας τραγούδησε κι έπαιξε φυσαρμόνικα. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Βασίλης Σκουλάς τραγούδησε σε πρώτη παρουσίαση, το «Άσπρο μαντήλι ανέμιζε», σε στίχους Κώστα Φασουλά (πριν ακόμα κυκλοφορήσει ο ομότιτλος δίσκος), προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους καλεσμένους.

Αρκετές ήταν και οι ενδιαφέρουσες ιστορίες που ακούστηκαν. Ανάμεσα τους και μια που σχετίζεται με την άγνωστη και απρόβλεπτη συνεργασία του Μάριου Τόκα με τον Γιώργο Μουφλουζέλη.

Στη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν αποσπάσματα από ένα παλαιότερο αφιέρωμα του «Στην υγειά μας» στον Μίκη Θεοδωράκη, που προβλήθηκε τον Οκτώβρη του 2005, με τον Μάριο Τόκα και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες να τραγουδούν τον «εθνικό ύμνο» της Κύπρου, το «Χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη.

Ξαναβλέποντας την εκπομπή, που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο video, συγκράτησα μια φράση του Κώστα Φασουλά για τον Μάριο Τόκα: «Ο Μάριος Τόκας προτείνει στους ανθρώπους να ξανασμίξουν».

Η σκηνοθεσία ήταν του Στάμου Μπιρσίμ.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates