Ο «Επιτάφιος» με Γιάννη Ρίτσο, Μίκη Θεοδωράκη & Μαρία Φαραντούρη

(VIDEO - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ) Το εμβληματικό έργο του Μίκη και του Ρίτσου σε μια νεότερη προσέγγιση από την Μαρία Φαραντούρη.

Σαν σήμερα…


Στις 11 Νοεμβρίου του 1990 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών ο ποιητής του «Επιτάφιου» και της «Ρωμιοσύνης» Γιάννης Ρίτσος…

Ένα ντοκιμαντέρ για τον «Επιτάφιο»


Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 2 Μαΐου 2013 αναφερθήκαμε διεξοδικά στην ιστορία και τις δισκογραφημένες εκτελέσεις του εμβληματικού έργου «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη.

Από τότε προέκυψε μια νέα ηχογράφηση, με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη στο τραγούδι και τον Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη στην κλασική κιθάρα, που κυκλοφόρησε σε cd τον Απρίλη του 2018.

Αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτεροι λόγοι για να ξανακούσουμε ένα έργο σαν τον «Επιτάφιο», σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τη «φυγή» του ποιητή, σκέφτηκα να ξαναδούμε και να ακούσουμε μια εκπομπή του Σπύρου Κατσίμη αφιερωμένη στον «Επιτάφιο» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1987 και επαναπροβλήθηκε στα κατοπινά χρόνια τόσο από την ΕΡΤ, όσο και από το κανάλι της Βουλής, την Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009, στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη.

O Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης συζήτησαν με τον Σπύρο Κατσίμη, για τη συνεργασία τους και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε ο «Επιτάφιος», ενώ ο Γιάννης Ρίτσος διάβασε ποιήματά του από το έργο. Παράλληλα, προβλήθηκαν αποσπάσματα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που δόθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών το 1987, με τα τραγούδια του «Επιτάφιου» ερμηνευμένα από την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από της εκπομπές της ΕΡΤ «Πανόραμα του Αιώνα» και «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα».

Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Christian Boissell (πνευστά), Γιάννης Ζερβίδης (πιάνο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (ακουστική κιθάρα), Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο) και Νίκος Αντύπας (κρουστά).

Την εισαγωγή της εκπομπής του 1987 διάβασε ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ τη νεότερη προβολή από το κανάλι της Βουλής προλόγισε ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης.

Κράτησα μια φράση από τον πρόλογο του Αλέξη Κωστάλα, που με λίγες μόνο λέξεις, εξηγεί το γιατί η συνεργασία μεταξύ συνθέτη και ποιητή είχε αυτά τα αποτελέσματα: «Ο Επιτάφιος είναι το ευτυχισμένο αποτέλεσμα της συνεργασίας του ποιητή που έζησε τον Μάη του 1936 και του συνθέτη που αγκάλιασε το ποίημα αυτό 22 χρόνια αργότερα, μέσα σε μια άλλη εποχή λαϊκών αγώνων και οραμάτων».

Η σκηνοθεσία της εκπομπής που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο video ήταν του Μιχάλη Μούζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates