Ο Νταλάρας στο τείχος του Βερολίνου (1989)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά την «Οδό ονείρων» στις γιορτές για την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.
21/08/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γιορτές για την πτώση του τείχους


Με αφορμή την πτώση του τείχους του Βερολίνου ή του «τείχους της ντροπής», που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, το Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) διοργάνωσε στο Βερολίνο ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στην ιδέα της συνύπαρξης και της συνεργασίας των λαών για το «Κοινό Ευρωπαϊκό Σπίτι». Ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, για να ενώσουν τη φωνή τους, ήταν και ο Γιώργος Νταλάρας.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1989 στην αίθουσα συναυλιών «Sporthalle». Πριν από την εκδήλωση ο επίτιμος Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και οραματιστής του «Κοινού Ευρωπαϊκού σπιτιού» και της Ενωμένης Γερμανίας Βίλλυ Μπραντ ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Τον μεγάλο Γερμανό συγγραφέα Γκύντερ Γκρας, τον Κρίστοβ Χέιν από την Ανατολική Γερμανία, τον Πάβελ Κόχουτ από την Τσεχοσλοβακία, το Δυτικογερμανό τραγουδιστή Ούντο Λίντεμπεργκ, τη συγγραφέα Μπλάκα Ντιμίτροβα από τη Βουλγαρία, τον Άντζελο Μπραντουάρντι από την Ιταλία, τον Άγγλο μουσικό Μπίλυ Μπραγκ, τον Ανατολικογερμανό συγγραφέα Χάινε Μίλερ, τον Γιώργο Νταλάρα και άλλους.

Η συναυλία ξεκίνησε στις οχτώ το βράδυ με χαιρετισμό του Γιοχάνες Ράου - Προέδρου του κόμματος - και τέλειωσε πέντε ώρες μετά με χαιρετισμό του Δημάρχου του Βερολίνου. Στη διάρκεια της ο Βίλλυ Μπραντ προλόγιζε τους καλλιτέχνες, ενώ στη μέση της συναυλίας έβγαλε ένα λόγο που ενθουσίασε και συγκίνησε… Άλλωστε ο Βίλλυ Μπραντ ήταν ηγέτης άλλης εποχής κι άλλης κλάσης σε σχέση με τη σημερινή ηγεσία της χώρας.

O Nταλάρας τραγουδά την «Οδό ονείρων»


Στο video που ακολουθεί έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης με μια μικρή συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και με τον ερμηνευτή να τραγουδά την «Οδό ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι και το «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» από την «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα. Μπορούμε να διακρίνουμε πως μπουζούκι παίζει ο αείμνηστος Χρήστος Κωνσταντίνου, μπάσο ο Τάκης Μπουρμάς, τύμπανα ο Νίκος Αντύπας και κιθάρα ο Γιάννης Σπάθας.

Υ.Γ: Οι πληροφορίες για το φεστιβάλ αντλήθηκαν από άρθρο της Άννας Ραγκούση στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» (4-1-1990), όπως και οι φωτογραφίες του Δημήτρη Μελίτα. Το video προέρχεται από το αρχείο της φίλης Ελίνας Κωστελέτου, την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για μια ακόμη φορά…

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates