Ο Άκης Πάνου, ο Ρασούλης, το «Επειγόντως» κι ένα ανέκδοτο τραγούδι

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Ο Μανώλης Ρασούλης θυμάται τον «Ποιητή των 24 καρατίων» και του αφιερώνει ένα ανέκδοτο ποίημα.
Στις 15 Δεκεμβρίου 1933 γεννήθηκε στα Πατήσια της Αθήνας ο Άκης Πάνου. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 2000 σε ηλικία 67 ετών.

Η «Τελευταία σελίδα» του Μανώλη Ρασούλη


Αναζητώντας στο αρχείο τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Άκη Πάνου, έπεσα πάνω στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Τελευταία σελίδα» στο Mega που προβλήθηκε το 2000, λίγες ημέρες μετά τη «φυγή» του Άκη Πάνου, με καλεσμένο τον Μανώλη Ρασούλη.

Όπως ήταν φυσικό, αφού Άκης Πάνου και Μανώλης Ρασούλης συνδέονταν με στενή φιλία, ο Ρασούλης μίλησε εκτενώς και με λόγια αγάπης για τον «ποιητή 24 καρατίων», όπως τον αποκάλεσε στη δίκη της Καβάλας, θυμήθηκε τη συνεργασία τους στο κέντρο «Επειγόντως» τον Απρίλη του 1989 (προβάλλοντας μάλιστα ένα απόσπασμα από την έναρξη του προγράμματος) και διάβασε ένα ανέκδοτο τραγούδι που αφιέρωσε στον Άκη Πάνου, με τίτλο «Δε λέμε τίποτα».

Καβάλα παν στην εκκλησιά, Καβάλα τον δικάζουν
και λόγω μιας κακιάς στιγμής, ισόβια τον βάζουν

Και στον Άδη πέφτει σύρμα, πως θα ‘ρθει η πρώτη φίρμα

Άκης Πάνου, Άκης κάτου, τρεις και το λουρί της μάνας
ειν’ η ζωή Μαντάμ Ορτάνς κι ο χάρος μαλαγάνας

Όμως να’ τη η παρέα και παντοτινή κι ωραία
ήρθε η Δήμητρα κι ο Σπύρος, η Μίνα, ο Δούκας, η Κική
τα παιδιά μαζί κι η Άννα, ο Πανάγος και ο Σάββας
ιδού ο Στέλιος κι ο Αντώνης και ο Μαστροκατσαντώνης.

Λέει ο Άκης το τραγούδι και εσύ πατάς το φλούδι
σαν το παιδάκι γέλασε, μωρέ που σε ξεγέλασε
και με τη γόπα που κρατά το επόμενο ανά-

Καβάλα παν στην εκκλησιά, Καβάλα τον δικάζουν
κι επειδή παρενοχλεί στο φέρετρο τον βάζουν

Άκης Πάνου, Άκης κάτου, τρεις και το λουρί της μάνας
γύρω του οι φάλτσοι τραγουδούν, το τραγούδι της ροκάνας

Δε λέμε τίποτα…

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα της «Τελευταίας σελίδας» του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου ο Μανώλης Ρασούλης μιλά για τον Άκη Πάνου.
 

«Ιώδιο, καίσιο, στρόντιο» στο «Επειγόντως»


Το 1989, από τις 12 ως τις 26 Απριλίου, ο Άκης Πάνου πραγματοποίησε, μετά από 31 χρόνια απουσίας, δεκαπέντε εμφανίσεις στο κέντρο «Επειγόντως». Οι εμφανίσεις έγιναν μετά από πρόταση του Μανώλη Ρασούλη και οργανώθηκαν από τον Άκη Πάνου και τον Ρασούλη, ο οποίος κάλυπτε το μισό πρόγραμμα. Συμμετείχαν, παίζοντας μαζί τους ο Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), ο Μάριος Κώστογλου (τραγούδι, κιθάρα), ο Λάζαρος Κουλαξίζης (ακορντεόν), ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), ο Θόδωρος Παπαδόπουλος (τραγούδι, μπουζούκι), ο Παναγιώτης Παπαδάτος (πιάνο), ο Γιώργος Γαβαλάς (φλάουτο), ο Νίκος Τσεσμελής (μπάσο) και ο Άγγελος Ζηκόπουλος (κρουστά). Ο Άκης Πάνου τραγούδησε κι έπαιξε μπουζούκι, ενώ επίσης τραγούδησαν ο Γιώργος Σαρρής, η Μαρίνα Σαμαρά, η Φαίδρα Πάλλα, ο Λάμπρος Καρελάς και ο Αργύρης Παπαγεωργίου.

Δυο από αυτές τις εμφανίσεις ηχογραφήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν από τον Γιώργο Πανουσόπουλο, ενώ σε παραγωγή του Θοδωρή Μανίκα τον Οκτώβρη του ’89 κυκλοφόρησε από το «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι ένας δίσκος με δεκαπέντε τραγούδια του Άκη Πάνου. Ανάμεσά τους και το «Ιώδιο, καίσιο, στρόντιο» ένα καινούργιο τραγούδι, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video, όπως προβλήθηκε στην «Τελευταία σελίδα» του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Μανώλη Ρασούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates