Μίκης Θεοδωράκης προς Γιώργο Νταλάρα: «Τραγουδάς σαν Ελασίτης»

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Δείτε όλη την παρουσίαση της «Ρωμιοσύνης» του Μίκη και του Ρίτσου με τον Γιώργο Νταλάρα (2006).

Σαν σήμερα…

Την Πρωτομαγιά του 1909 γεννήθηκε στη Μονεμβασιά ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» Γιάννης Ρίτσος. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, στις 11 Νοεμβρίου 1990.

Η «Ρωμιοσύνη» του Μίκη και του Ρίτσου 40 χρόνια μετά


Το 1966 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από την Columbia, ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου «Ρωμιοσύνη», με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, πως το 1974 εκδόθηκε ένας δίσκος με τον ίδιο τον ποιητή να διαβάζει τη «Ρωμιοσύνη», με τη συνοδεία της κιθάρας του Νότη Μαυρουδή, σε θέματα του Μίκη Θεοδωράκη από το έργο αυτό, ενώ το 1976, στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής το έργο παρουσιάστηκε -και στη συνέχεια δισκογραφήθηκε- από την ξακουστή Χορωδία Τρικάλων της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων της χορωδίας.

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση, η «Ρωμιοσύνη» κυκλοφόρησε από την Universal σε διπλό cd - μαζί με «Το Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη - σε ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από δυο συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2005, με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Τάση Χριστογιαννόπουλου, του Γιώργου Κιμούλη, της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, των χορωδιών της ΔΕΗ, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και της Νεανικής Χορωδίας Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού. Τα έσοδα του δίσκου διατέθηκαν στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων «Η Επιστροφή», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με πρόεδρο την κυρία Γέλη Αγγελοπούλου.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η παρουσίαση του διπλού cd. Όσοι είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε εκεί, απολαύσαμε το χειμαρρώδη λόγο του Μίκη Θεοδωράκη, που, εκτός των άλλων, απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Νταλάρα του είπε χαρακτηριστικά: «Τραγουδάς σαν Ελασίτης!»

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια ο ερμηνευτής, αναφερόμενος στη μακρόχρονη σχέση του με το συνθέτη: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν το στήριγμά μου»…

Για την έκδοση του cd μίλησαν επίσης ο Γιώργος Κιμούλης, η πρόεδρος της «Επιστροφής» Γέλη Αγγελοπούλου, ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και, εκ μέρους της Universal, ο Θάνος Καραγρηγόρης.

Και βεβαίως θα ήταν παράλειψη αν δε σημειώναμε πως στο τέλος της εκδήλωσης ανέβηκε στο βήμα και μίλησε, εκτός προγράμματος, ο Μανώλης Γλέζος.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί με ολόκληρη την εκδήλωση.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates