Μια παλιά φωτογραφία: «Το μεγάλο μας τσίρκο»

Μια ιστορική φωτογραφία από τη θρυλική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου

«Το μεγάλο μας τσίρκο»


Στις 22 Ιουνίου 1973 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Αθήναιον» η πρεμιέρα του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Η μουσική ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Ευγένιος Σπαθάρης, πρωταγωνιστές ήταν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος, ο Τίμος Περλέγκας και ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης.

Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας, στις 3 Αυγούστου 1974, η παράσταση ανέβηκε ξανά, στο Θέατρο Ακροπόλ. με την προσθήκη, στο φινάλε, του τραγουδιού «Προσκύνημα», που αφιερώθηκε στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Εκτιμάται πως την παράσταση παρακολούθησαν συνολικά σε Αθήνα και επαρχία, περισσότεροι από 400.000 θεατές.

Η μουσική και τα τραγούδια του έργου κυκλοφόρησαν από την Columbia σε διπλό δίσκο, στην πρώτη έκδοση του οποίου υπήρχε κι ένα δισκάκι 45 στροφών με τα τραγούδια «Προσκύνημα» με τον Νίκο Δημητράτο και «Ο άσωτος» με την Τζένη Καρέζη και τη συμμετοχή του θιάσου και στα δυο.

Πολλά χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2006, κυκλοφόρησε το περιοδικό «Μονογραφίες», που ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Νίκο Ξυλούρη. Αν δεν απατώμαι δεν υπήρξε δεύτερο τεύχος. Από τις «Μονογραφίες» προέρχεται η ιστορική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές, από τις πρόβες της παράστασης…
photogiohli.jpg

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates