Η τελευταία έκτακτη εμφάνιση της Κάλλας στην Ελλάδα

(VIDEO & PHOTOS) Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα λίγο πριν αρχίσουν τα προβλήματα στη φωνή και τη ζωή της.
Είχαν προηγηθεί τον Αύγουστο του 60 και τον Αύγουστο του ’61 οι θρυλικές εμφανίσεις της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Τότε ξεκινούν, υποδόρια, να εμφανίζονται και τα πρώτα φωνητικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά μέχρι και τα μισά της δεκαετίας όπου κι αν εμφανίζεται θα αποθεώνεται.

Τον Αύγουστο του 1964 η Μαρία Κάλλας μένει με τον Αριστοτέλη Ωνάση στο Σκορπιό. Βρέθηκαν στην Λευκάδα για να παρακολουθήσουν τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης που διοργανώνονταν απ’ το 1955. 

Κάποια στιγμή, ευρισκόμενη στην πρώτη σειρά των επισήμων, η Κάλλας, μετά κι από αμέτρητες πιέσεις όπως φανταζόμαστε, ανέβηκε στη σκηνή… Ερμήνευσε την Άρια της Σαντούτσας από την Όπερα «Καβαλλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι. Στο πιάνο την συνόδευσε ο 18χρονος τότε μουσικός και κατοπινός συνθέτης Κυριάκος Σφέτσας. Γράφει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του γνωστού περιοδικού της εποχής, Ντομινό: 

«Όταν τελείωσε, οι 7.000 άνθρωποι που είχαν μαζευτεί στην πλατεία και κρεμαστεί στα μπαλκόνια, έμειναν βουβοί… Δεν ακούγονταν μύγα να πετά… Η Μαρία Κάλλας έμεινε και εκείνη καρφωμένη στην θέση της ακίνητη… Από τα μάτια της έτρεχαν δάκρυα κι έβρεχαν τα μάγουλα της… Ξαφνικά, ξέσπασε ένα ομαδικό χειροκρότημα που αντήχησε στον ουρανό… Όταν κατέβηκε από το πάλκο, αποθεώθηκε. Έσκυβαν και της φιλούσαν τα γόνατα. Ένα γέρος Λευκαδίτης, ξεκρέμασε από το σπίτι του ένα παλιό κλουβί μ’ ένα καναρίνι που είχε και της το πρόσφερε. Στιγμές μεγάλης συγκίνησης, που χάρισε και που τις μοιράστηκε η Κάλλας με του ταπεινούς νησιώτες. Το δώρο της, θα μείνει αξέχαστο… Και στο χρυσοποίκιλτο γιώτ, η «Χριστίνα» είχε κρεμαστεί σε περίοπτη θέση, το κλουβί με το καναρίνι…».

Δείτε το videο με τις δηλώσεις του μουσικοσυνθέτη Κυριάκου Σφέτσα και όχι μόνο: 

Πηγή: aromalefkadas.gr

Φωτογραφίες: Αρχείο Βιβλιοπωλείου Τσιρίμπαση και Αρχείο Ζωής Γράψα

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates