Η άγνωστη εκτέλεση του «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» με τον Μπιθικώτση

(ΣΠΑΝΙΟ ΗΧΗΤΙΚΟ) Όταν ο Απόστολος Καλδάρας ηχογράφησε για πρώτη φορά το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Όταν ο «μάγκας πρωτοβγήκε για σεργιάνι»


Συγκεντρώνοντας πριν από ένα μήνα τα 22 τραγούδια της συνεργασίας του Απόστολου Καλδάρα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και μελετώντας τους κωδικούς αριθμούς των δίσκων, παρατήρησα κάτι που, αν και το είχα σίγουρα ξαναδεί, δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το 1946 ηχογραφήθηκε, σε δυο εκτελέσεις, η πρώτη σύνθεση του Απόστολου Καλδάρα. Το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» κυκλοφόρησε παράλληλα με τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη σε δίσκο γραμμοφώνου Parlophone αλλά και με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Στελλάκη Περπινιάδη σε δίσκο His master’s voice. (Είναι γνωστή η ιστορία με την παρέμβαση και τη συνδρομή του Βασίλη Τσιτσάνη στη διαμόρφωση του τραγουδιού και με την αναγραφή του ονόματός του στην ετικέτα του δίσκου, αλλά σήμερα το θέμα μας είναι άλλο).

Μια εικοσαετία μετά, το 1965 ο Απόστολος Καλδάρας ηχογράφησε το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, κάνοντας ο ίδιος δεύτερες φωνές και χρησιμοποιώντας «ηλεκτρικά» μπουζούκια.

Μαζί με αυτό, ηχογραφήθηκαν επίσης με τον Μπιθικώτση το «Μένα με λένε Περικλή» (σε στίχους Κώστα Βίρβου) και το «Κάντε τόπο να περάσω» («Ο κουμπαράς»). Και τα τρία τραγούδια εντάχθηκαν το 1966 στη συλλογή τραγουδιών του Καλδάρα «Η πόρτα ανοίγει», ενώ το 1969 το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» μαζί με το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», στην εκτέλεση με την Γιώτα Λύδια, κυκλοφόρησαν μαζί σε δίσκο 45 στροφών (HMV 7PG - 3864).
etiketa 1
Αυτό που δεν γνώριζα και ανακάλυψα αναζητώντας τα στοιχεία για τις ηχογραφήσεις του Απόστολου Καλδάρα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, είναι πως η εκτέλεση αυτή ήταν η δεύτερη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση!

Το 1961 ο Απόστολος Καλδάρας είχε ηχογραφήσει το τραγούδι και πάλι με τον Μπιθικώτση και σιγοντάροντας ο ίδιος, αλλά με τη διαφορά πως σε αυτή την εγγραφή τα μπουζούκια έπαιξαν με «ακουστικό» ήχο, σε αντίθεση με την ηχογράφηση του ’65 (δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τους εκτελεστές). Η εκτέλεση αυτή παρέμεινε μέχρι σήμερα ανέκδοτη σε κάποιο άλλο ηχητικό φορέα, lp ή cd.
etiketa 2
Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (HMV 7PG - 3025), έχοντας στην άλλη πλευρά την «Ταπείνωση», ένα χασάπικο του Απόστολου Καλδάρα με ερμηνεύτρια την Γιώτα Λύδια. Τόσο το «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», όσο και η «Ταπείνωση» εκδόθηκαν σε δίσκο 45 στροφών και από την Οdeon Αγγλίας (HMV HGRA - 0913)…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates