Δυο «τουριστικά» «remix» με την Μαρινέλλα από το 1971

(ΑΚΟΥΣΕ) Όταν δυο παλιές ηχογραφήσεις με την Μαρινέλλα, επανεκδόθηκαν με την προσθήκη ενός μπουζουκιού.

«Κλείσε τα μάτια σου… φτωχόπαιδο»


Αναζητώντας το υλικό για ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα της εκπομπής «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» σε επανεκτελέσεις τραγουδιών που εκδόθηκαν σε «τουριστικούς» δίσκους, έπεσα πάνω σε δυο παλιές ηχογραφήσεις με την Μαρινέλλα, για τις οποίες δεν είμαι βέβαια σίγουρος αν θεωρούνται επανεκτελέσεις. Remix με την προσθήκη νέων οργάνων θα έλεγα…

Για να γίνω πιο σαφής…

Το 1965 κι ενώ η Μαρινέλλα ήταν ακόμα στο πλευρό του Καζαντζίδη, πραγματοποίησε τις πρώτες ανεξάρτητες (χωρίς την παρουσία του δηλαδή) ηχογραφήσεις της, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών Odeon ή Parlophone. Δυο από αυτές, που κυκλοφόρησαν στο ίδιο δισκάκι (Parlophone GDSP - 3052), ήταν το «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα και το «Φτωχόπαιδο» του Σπήλιου Μεντή και του Γιάννη Ρίτσου. (Ο Σπήλιος Μεντής είχε μελοποιήσει αρκετά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που δισκογραφήθηκαν εκείνη την εποχή).
marinella1
Το «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου» είχε ακουστεί το 1965 από την Ελένη Ανουσάκη στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Τσακισμένη απ’ την ορφάνια», ενώ την ίδια χρονιά, ο Σπήλιος Μεντής με το «Φτωχόπαιδο» και ερμηνεύτρια την Γιοβάννα απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία των τραγουδιών όμως δεν σταματά στο 1965. Το 1967 το «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου» εκδόθηκε και πάλι σε 45άρι (Odeon 3366), έχοντας στην άλλη όψη το «Απόψε χάνω μια ψυχή» των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα με την Μαρινέλλα και τον Μάριο, που είχε ήδη κυκλοφορήσει το 1966 σε δίσκο 45 στροφών, μαζί με το «Σβήσε φεγγάρι» των ίδιων συντελεστών (Odeon 3270). Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν η αντικατάσταση του «Φτωχόπαιδου» έγινε μετά την επιβολή της δικτατορίας και λόγω των πολιτικών φρονημάτων του ποιητή. Ίσως να είναι κι έτσι. Η συνέχεια όμως καταρρίπτει αυτή την εκδοχή.

Κι αυτό γιατί το 1971 τόσο το «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου» όσο και το «Φτωχόπαιδο» συμπεριλήφθηκαν στο «Greece No 4», ένα «τουριστικό» δίσκο της Minos με επιτυχίες της εποχής. Όχι όμως όπως ακριβώς είχαν εκδοθεί στο 45άρι. Πάνω στην υπάρχουσα ηχογράφηση με το «ηλεκτρικό» μπουζούκι, ηχογραφήθηκε ένα ακόμα μπουζούκι, αυτή τη φορά με ακουστικό ήχο και τα τραγούδια - που μπορείτε να ακούσετε στα video που ακολουθούν - μπήκαν στη συλλογή με αυτή τη μορφή…
marin02

Εκτός από το δίσκο η έκδοση περιείχε ένα βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ομορφιές της Ελλάδας…
marin03
Να σημειώσουμε για την ιστορία όλα τα τραγούδια της συλλογής.

1) Ο Σταμούλης ο λοχίας (Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας) Γιάννης Καλατζής
2) Είναι πια καιρός (Σύννεφο και συννεφάκι) (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος Νταλάρας – Πίτσα Παπαδοπούλου
3) Γοργόνα (Μάνος Λοΐζος – Λευτέρης Παπαδόπουλος) Ορχηστρικό
4) Φτωχόπαιδο (Σπήλιος Μεντής – Γιάννης Ρίτσος) Μαρινέλλα
5) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Σταύρος Κουγιουμτζής – Άκος Δασκαλόπουλος) Γιώργος Νταλάρας
6) Ήταν καμάρι της αυγής (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Λίτσα Σακελλαρίου
7) Η Μυτιληνιά (Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας) Γιάννης Καλατζής – Λίτσα Διαμάντη
8) Ο μύθος (Μάνος Χατζιδάκις – Γεράσιμος Σταύρου) Λίτσα Σακελλαρίου & Χορωδία
9) Επιστροφή (Μάνος Λοΐζος) Ορχηστρικό
10) Έτσι είναι οι άνθρωποι (Σταύρος Κουγιουμτζής – Σώτια Τσώτου) Γιώργος Νταλάρας
11) Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου (Γιώργος Κατσαρός – Πυθαγόρας) Μαρινέλλα
12) Πρωινό στο Ζάππειο (Άγγελος Σέμπος – Κώστας Κινδύνης) Ορχήστρα

marin04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates