Βαμβακάρηδες & Παλαιολόγου - Από το ίδιο σόι

(VIDEO) Ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης (10/5/1905 Σύρος – 8/2/1972 Αθήνα) είναι ο άνθρωπος που έστρωσε το «χαλί» για να πατήσουν οι «επόμενοι» στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.
Οι δύο γιοι του Στέλιος και Δομένικος Βαμβακάρης μπολιάστηκαν απ’ τα πατρικά «γονίδια» και αναδείχτηκαν σε εκφραστικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Ειδικά ο Στέλιος και σαν δημιουργός προέκτεινε την πατρική φλέβα αφού έγραψε τραγούδια που πάντρευαν την κληρονομιά του Μάρκου με νέα μουσικά ρεύματα και τεχνοτροπίες από διάφορες σχολές και είδη.

Πηγαίος σολίστας του μπουζουκιού ήταν και ο αδελφός του Μάρκου, Αργύρης Βαμβακάρης ο οποίος είχε μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή στην διασκέδαση αλλά και στα studio ηχογράφησης, κυρίως πριν μεταναστεύσει στην Αμερική. Ο Αργύρης έφυγε το 1983. Το δρόμο του, κατά μία έννοια, συνεχίζει ο γιος του Λινάρδος που εδώ και αρκετό καιρό έχει στήσει το στέκι «Πενιές του Βαμβακάρη» στον Πειραιά.


Ο Αργύρης είναι επίσης ο «μέντορας» του γιου της αδελφής του Μάρκου Βαμβακάρη, Ρόζας, του περίφημου μπουζουξή Γιάννη Παλαιολόγου. Ο Παλαιολόγου είναι ένα «κομβικό» όνομα για το μπουζούκι και του χειριστές του. Ο τρόπος παιξίματός του επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τους ομότεχνούς του. Έγραψε ιστορία στην δισκογραφία και το πάλκο συνεργαζόμενος με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές (Καζαντζίδη, Διονυσίου, Αγγελόπουλο, Γκρέυ, Λύδια, Βοσκόπουλο, Μαργαρίτη κ.ά.) Το παίξιμό του ομορφαίνει τεράστιες και διαχρονικές επιτυχίες. Έσβησε στις 11/7/2008.

· Στην πρώτη φωτογραφία ο Γιάννης Παλαιολόγου με το Στέλιο Καζαντζίδη και το Λευτέρη Χαψιάδη
· Στη δεύτερη φωτογραφία ο Στέλιος Βαμβακάρης

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates