Από το ίδιο σόι - Κρεβατά & Μαυροπούλου και Γαβριηλίδης & Στρατηγός

(VIDEO) Μια από τις πιο χαρακτηριστικές κυρίες του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60 υπήρξε η δευτεραγωνίστρια Μαρίκα Κρεβατά…

(1910 -14/9/1994). Δεκάδες ταινίες, αμέτρητοι δεύτεροι ρόλοι στην οθόνη αλλά και στη σκηνή δίχως αυτό να εμποδίζει την Κρεβατά συχνά πυκνά να κερδίζει τις εντυπώσεις και να κλέβει την παράσταση από τους «πρώτους». Νωρίτερα όμως η κυρία Μαρίκα στην οπερέτα είχε αναδειχθεί ως πρωταγωνίστρια ερμηνεύοντας την Εύα στην ομώνυμη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ ενώ ήταν εκείνη που λανσάρισε την περίφημη "Πιπίτσα" στο ομώνυμο έργο των Γιάννη Πρινέα -Στάθη Μάστορα: Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα/ απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι/ να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι!

Κόρη του Σταμάτη Κρεβατά (μουσικού) και της Σοφίας (επίσης ηθοποιού - στην Κωνσταντινούπολη, το γένος Παντελιάδη –με φημισμένες καλλιτεχνικές επιδόσεις) η Μαρίκα στις αρχές της δεκαετίας του '30 παντρεύτηκε τον Άγγελο Μαυρόπουλο, κομπέρ του μουσικού θεάτρου και πρωταγωνιστή της οπερέτας, με τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο τους χωρίζουν, ενώ έξι μήνες αργότερα γεννιέται η κόρη τους -και μετέπειτα γνωστή ηθοποιός- Γκέλυ Μαυροπούλου. Μάλιστα Κρεβατά και Μαυροπούλου (μητέρα και κόρη) συνυπήρξαν στη μεγάλη οθόνη αλλά και στο θεατρικό σανίδι. Μαζί τους και ο Γιώργος Γαβριηλίδης (1908 -23/7/1982), εξαιρετικός ηθοποιός και δεύτερος σύζυγος της Κρεβατά, με αντίστοιχη καριέρα και «προσωπική σφραγίδα» στους δεύτερους ρόλους αλλά και ο Στέφανος Στρατηγός (1923 – 6/4/2006) που είχε παντρευτεί την Μαυροπούλου. «Αν υπήρχαν Όσκαρ στην Ελλάδα, θα της είχαν χαρίσει το βραβείο…» δήλωσε ο κριτικός Παναγιώτης Τιμογιαννάκης για το ρόλο της Κρεβατά στην «Κόμισσα Της Φάμπρικας» δίπλα στην πρωταγωνίστρια Άννα Φόνσου και τον κινηματογραφικό γιό της Στέφανο Ληναίο. Προσέξτε, Κρεβατά με ένα βήτα. Αν ποτέ το έβλεπε γραμμένο με δύο, γινόταν χαμός.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates