Ανδριόπουλος, Γαργανουράκης, Κωχ & Ανδρουλάκης για τον Νίκο Ξυλούρη (2009)

(VIDEΟ - ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ξεχωριστοί καλλιτέχνες θυμούνται και τραγουδούν τον Νίκο Ξυλούρη.
08/02/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 8 Φεβρουαρίου 1980 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών ο «Αρχάγγελος της Κρήτης», ο Νίκος Ξυλούρης…

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη


Με τη διαχρονική βοήθεια του αρχείου, σήμερα πάμε δέκα χρόνια πίσω - στις 9 Φεβρουαρίου 2009 - όταν, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τη «φυγή» του Νίκου Ξυλούρη, η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά κάλεσε στο studio της εκπομπής της ΝΕΤ «Έχει γούστο» μια σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες, για να τιμήσουν τη μνήμη του σπουδαίου ερμηνευτή…

Ήταν λοιπόν εκεί η Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγος του Ψαρονίκου, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος το 1976 ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, η Μαρίζα Κωχ και ο πρώην υπουργός, βουλευτής και συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης.

Τα μεγάλα τραγούδια που «σφράγισε» με τις ερμηνείες του ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησαν δυο ξεχωριστοί ερμηνευτές από την Κρήτη, ο συνοδοιπόρος του Ξυλούρη Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο νεότερος Νίκος Ανδρουλάκης.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν αποσπάσματα από συναυλίες και εμφανίσεις του Νίκου Ξυλούρη στην ελληνική τηλεόραση, καθώς και μικρές συνεντεύξεις της κόρης του Ρηνιώς, του γιου του Γιώργου και του αδελφού του Γιάννη Ξυλούρη. Τη συγκίνηση των παρευρισκομένων προκάλεσε η απρογραμμάτιστη, «a capella» ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ σε ένα απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο», προς το τέλος της εκπομπής.

Η σκηνοθεσία της εκπομπής που μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο video ήταν του Χρήστου Φασόη. Η επιμέλεια του video με το αρχειακό υλικό ήταν του Νίκου Νικόλιζα.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates