Ο ψυχεδελικός κόσμος του Mati Klarwein στα εξώφυλλα δίσκων

Οι λάτρεις της μουσικής μάλλον δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Mati Klarwein, αν και θα έχουν θαυμάσει την οραματιστική του τέχνη που κοσμεί εξώφυλλα δίσκων ορόσημα στη μουσική.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάμεσά τους τα θρυλικά «Abraxas των Santana ή τα «Bitches Brew» και «Live-Evil» του Miles Davis, πραγματικά έργα τέχνης.

Για τη δουλειά του είχε εκφράσει το θαυμασμό του και ο Jimi Hendrix, με τον οποίο ήταν φίλοι.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του BBC, ενώ οι πωλήσεις δίσκων αυξάνονται, διαπιστώθηκε ότι το 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν άκουσαν τους δίσκους που αγόρασαν, αλλά τους απέκτησαν για τα εξώφυλλα τους που είναι έργα τέχνης! Φυσικά κάθε λόγο έχουν να αποκτήσουν τα αριστουργηματικά εξώφυλλα δίσκων του Κλάργουιν.

Ο ίδιος ο Mati Klarwein που είναι υπεύθυνος για αρκετά από τα ωραιότερα εξώφυλλα δίσκων της περιόδου 1959-75 έχει πει: «Ορισμένα εικαστικά έργα γίνονται για να μιλήσουν για κάτι παραπάνω από το να τα βλέπεις, άλλα για να τα βλέπεις περισσότερο από το να μιλάς. Νομίζω ότι ανήκω στην τελευταία κατηγορία».

Οι πίνακές του έδειξαν βιρτουόζικες τεχνικές ικανότητες. Ο περίφημος πίνακας ζωγραφικής του «Annunciation» το 1961 έγινε εξώφυλλο του πετυχημένου εμπορικά δίσκου των Santana «Abraxas», το 1970. Ο Μάιλς Ντέιβις χρησιμοποίησε την τέχνη του την ίδια χρονιά για το δίσκο του «Bitches Brew».
klawrwein2
Στο εξώφυλλο του «Abraxas» διακρίνονται άντρες, μέλη της φυλής Wodaabe της Δυτικής Αφρικής, τα οποία θέτουν όμορφες γυναίκες σε διαγωνισμό ομορφιάς για να προσελκύσουν τις συντρόφους τους. Μια Αφρικάνα βασίλισσα διακρίνεται με ένα θηλυκό περιστέρι ανάμεσα στους μηρούς της.
klawrwein1

Ποιος λοιπόν ήταν ο Mati Klarwein;

Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας στις 9 Απριλίου 1932. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος αρχιτέκτονας, πολωνικής καταγωγής και η μητέρα του Γερμανίδα τραγουδίστρια. Με την άνοδο του Χίτλερ μετακόμισε με τους γονείς του στην Παλαιστίνη. Ο ίδιος ονομάστηκε «Αμπντούλ» σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους εκεί. Το 1948 πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε με τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο και γλύπτη Fernand Léger που θεωρείτε πρόδρομος της pop art, ο οποίος τον εισήγαγε στην τέχνη του Σαλβαδόρ Ντάλι, του Λουίς Μπουνιουέλ και στον κόσμο του σουρεαλισμού και έδωσε απαντήσεις με τις ζωγραφικές του στις σεξουαλικές συμπεριφορές του Σαλβαντόρ στο βιβλίο του «Συλλεκτικά Έργα 1959-1975». Επίσης στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Βιεννέζο φανταστικό ρεαλιστή ζωγράφο Ernst Fuchs και παρακολούθησε το l'École des Beaux Arts.
Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Klarwein ταξίδεψε ευρέως, ξοδεύοντας χρόνο στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κένυα, τη Σενεγάλη, την Αϊτή, την Ινδονησία και σε άλλα μέρη. Η εξοικείωση με αυτούς τους διαφορετικούς πολιτισμούς βοήθησε να πλαισιώσει τις καλλιτεχνικές του έννοιες και στυλ. Με κάποιους τρόπους, αυτό που ζωγράφισε ήταν «παγκόσμια τέχνη».

Ο Klarwein μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1965. Μέχρι τότε το έργο του θεωρήθηκε ως εμπνευσμένο από τον σουρεαλισμό και το λεγόμενο ψυχεδελικό κίνημα της εποχής. Ωστόσο εμπνεύστηκε περισσότερο από την ίδια την τέχνη και το ταλέντο του παρά από τη χρήση ψυχεδελικών φαρμάκων. Ο φίλος του, Timothy Leary, δήλωσε «ο Μάτι δεν χρειαζόταν ψυχεδελικά».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη δημιούργησε έργα ζωγραφικής όπως το Bitches Brew, το οποίο του ανέθεσε ο ίδιος ο Miles Davis, ένας δίσκος ορόσημο στην καριέρα του.

Επίσης ζωγράφισε πολλά πορτραίτα ανθρώπων όπως του John F. Kennedy, του φίλου του Jimi Hendrix και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.
klawrwein3
Ο Klarwein πέθανε στις 7 Μαρτίου το 2002, στο σπίτι του στη Μαγιόρκα, σε ηλικία 70 ετών. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον μαγικό ζωγραφικό κόσμο του με τίτλο «Mati and The Music: 52 Record Covers», περιορισμένης έκδοσης 500 αριθμημένων αντιγράφων που περιλαμβάνει ένα διπλό άλμπουμ από τον Miles Davis από μια σπάνια συναυλία του από τη θρυλική ευρωπαϊκή του περιοδεία Bitches Brew με το πορτρέτο της Betty Davis στο εξώφυλλο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!