Ο μεγάλος μπαλανταδόρος γίνεται 70 ετών

Έγραψε ιστορία και με τη σπουδαία μπάντα του αλλά και στην αυτόνομη πορεία του.

Ο Lionel Richie γεννήθηκε στο Tuscegge της Αλαμπάμα στις 20 Ιουνίου 1940.

Σπουδαγμένο παιδί αντί για «παππάς» έγινε μέλος των Commodores το 1968 ως τραγουδιστής και σαξοφωνίστας. Όσο εκείνοι σταδιακά μετατρέπονταν σε δημοφιλές mainstream soul pop συγκρότημα, μετριάζοντας τα funky στοιχεία τους και την ανατρεπτικότητά τους, πέρασε και στη δημιουργία τραγουδιών.

Οι μελιστάλαχτες αλλά παντοτινές easy-listening μπαλάντες "Easy", "Three Times a Lady", "Still", "Sail On" φέρουν τη σφραγίδα του.

Η επιτυχία που σημείωσε η σύνθεσή του "Lady" ερμηνευμένη από τον Kenny Rogers και το ντουέτο του "Endless Love" που ερμήνευσε με την Diana Ross για την ομότιτλη ταινία, ώθησαν τον Lionel Richie το 1982 να ακολουθήσει να σόλο καριέρα.

Μέχρι και το 1986 θα έχει μια ξέφρενη διαδρομή με άλμπουμς που θα βγάλουν τρελά σουξέ, θα φέρουν πρωτιές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και διακρίσεις: "Truly", "You Are", "My Love", "All Night Long", "Hello", "Stuck on You", "Running with the Night", "Penny Lover" "Say You, Say Me" (για την ταινία White Nights – Όσκαρ), "Dancing on the Ceiling", "Love Will Conquer All" , "Ballerina Girl" κ.ά.

Το 1985 σε συνεργασία με τον Michael Jackson, θα γράψει την τεράστια επιτυχία "We Are the World".

Θα κάνει μια παύση, δισκογραφικά, θα επανέλθει δέκα χρόνια αργότερα προσπαθώντας να αλλάξει το δεδομένο στυλ του, με χλιαρή όμως ανταπόκριση…

Με πορεία στο σινεμά και την τηλεόραση, στο American Idol το 2018 και το 2019, τέσσερα γκράμι, μια χρυσή σφαίρα, ένα Όσκαρ, μέλος του Songwriters Hall of Fame's, κάτοχος του πρώτο διαμαντένιου δίσκου που δόθηκε ποτέ σε καλλιτέχνη στην Αμερική, πωλήσεις άνω των 90 εκατομμυρίων αντιτύπων, ο Lionel Richie συνεχίζει και τη χρονιά αυτή τις ζωντανές εμφανίσεις του.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates