Cafe Aman Istanbul – «Δυο κουλτούρες, μια αγάπη»

(VIDEO) Οι Καφέ Αμάν Ισταμπούλ, είναι μία σύγχρονη πολυμελής μουσική ομάδα με αναφορές στο μικρασιάτικο και ρεμπέτικο τραγούδι, που συγκροτήθηκε στην…

Κωνσταντινούπολη το 2009 από τον Στέλιο Μπέρμπερη και την Πελίν Σουέρ. Ο Στέλιος Μπέρμπερης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1974 σε μια οικογένεια Ελλήνων από την Ίμβρο. Μικρός έψελνε σε εκκλησιαστικές χορωδίες. Αν και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, η μουσική ήταν πάντα στο μυαλό του. Έζησε επτά χρόνια στην Αθήνα, και διδάχτηκε πολλά για την ελληνική μουσική και λαογραφία πλάι στην Δόμνα Σαμίου με την οποία συνεργάστηκε στη δισκογραφία και σε ζωντανές εμφανίσεις. Κατόπιν της προτροπής του Παναγιώτη Κουνάδη, ανέβηκε στα ρεμπέτικα πάλκα μαζί με τους Στέλιο Βαμβακάρη, Γιώργο Ξηντάρη, Μπάμπη Τσέρτο κ.α.. Όταν τελείωσε τις σπουδές και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε τον ακορντεονίστα Μουαμέρ Κετεντζόγλου και εντάχτηκε στην ομάδα του. Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τους, το 1999, είδε να χορεύει ένα κορίτσι, τ’ όνομά του ήταν Πελίν κι έμελε να γίνει η σύντροφος της ζωής του. Παντρεύτηκαν το 2006. Η Πελίν Σουέρ, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1978 και είναι πτυχιούχος του Istanbul Technical University Conservatory of Music και της Σχολής Καλών Τεχνών του Πέραν. Ακόμη, μελέτησε ελληνικούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και σπούδασε την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι Καφέ Αμάν Ισταμπούλ, είναι σπόρος αυτής της ελληνοτουρκικής ένωσης που σχηματοποιείται στη φράση «δυο κουλτούρες μια αγάπη». Αποτελούνται από Τούρκους και Έλληνες μουσικούς και κατά κύριο λόγο αναβιώνουν την μουσική ατμόσφαιρα των Καφέ-Αμάν της Σμύρνης και της Πόλης, ανοίγοντας στο ρεμπέτικο και φτάνοντας μέχρι τα λαϊκά της δεκαετίας του 1960. Είναι εμπνευσμένοι, δηλαδή, από την μουσική των μικρασιατικών παραλίων του προπερασμένου και περασμένου αιώνα, αλλά και από το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι, που αποδίδουν τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα.

Το συγκρότημα έχει δώσει αρκετές πετυχημένες παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχει προσκληθεί, όπως το Βανκούβερ, ενώ εκπροσώπησε την Τουρκία στο 12ο Womex (The World Music Expo) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO. Τη χρονιά που μας πέρασε η Kalan Music, που φημίζεται για τις προσεγμένες εκδόσεις της, κυκλοφόρησε κι ένα ψηφιακό δισκάκι με 13 κομμάτια, χαρακτηριστικό δείγμα του ρεπερτορίου στο οποίο κινούνται οι Καφέ Αμάν Ισταμπούλ, με τίτλο Fasl-I Rembetiko.

Τα τουρκικά, εσχάτως, μέσα από τις πάμπολλες σαπουνόπερες από τη γείτονα χώρα που κατακλύζουν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, έγιναν (ξανά) της «μόδας» και η καθημερινότητά μας γέμισε από γιαβάς-γιαβάς, ταμάμ, γκιουζέλ και διάφορα άλλα, όχι και τόσο ξένα ή μακρινά, μιας και τα κουβαλούσαν στον γλωσσικό πολιτισμό τους οι πρόσφυγες της Μικρασίας, αλλά και τα ονειρικά κι εξωτικά ρεμπέτικα του Χατζηχρήστου και του Τσιτσάνη ανακατεμένα με αραβικά και ανατολίτικα χαρμάνια.

Κάποια βραδιά μαγική
μέσα στο Μισίρι την είδα
ήταν ξωτική ομορφιά
η Γκιουλμπαχάρ η γλυκιά

Γιαραμπίμ το γιαχαμπίμπ
γιαραμπίμ το γιαχαβάχ
αχ λουλούδι μου Γκιούλμπαχαρ

Αράπ χαβάς
γιαβάς-γιαβάς
μου το ’χες πει με φιλιά
σαν σε κρατούσα αγκαλιά

Οι Cafe Aman Istanbul είναι οι:
Στέλιος Μπερμπέρης: τραγούδι
Πελίν Σουέρ: τραγούδι
Σερκάν Μεσούτ Χαλιλί: κανονάκι, σαντούρι
Ερντέμ Σεντούρκ: ούτι
Αταλάι Ντουρμάζ: βιολί
Ερσίν Κιλίκ: κρουστά
Νεϊζέν Οζάρι: κόντραμπασο
Δημήτρης Λάππας: μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates