Χρήστος Λεοντής – Γιάννης Ρίτσος: Παρουσίαση του δίσκου «Πρωϊνό Άστρο»

Στο Θέατρο Τέχνης, «Κάρολος Κουν», έναν χώρο απολύτως ταιριαστό με την ιδιοσυγκρασία του συνθέτη και του ποιητή παρουσιάζεται την
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πέμπτη 16 Ιουνίου το «Πρωϊνό Άστρο» τους. Τριανταέξι χρόνια μετά το πρωτοποριακό τότε και κλασικό σήμερα «Καπνισμένο Τσουκάλι», ο Λεοντής μελοποιεί ξανά πονήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης με ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη και την ηθοποιό Ουρανία Μπασλή στην απαγγελία.

Το «Πρωινό Άστρο» γράφτηκε το 1955 και είναι αφιερωμένο από τον ποιητή στην κόρη του Έρη. Όπως σημειώνει ο συνθέτης: «Το Πρωινό άστρο του Ρίτσου, είναι ίσως από τα τρυφερότερα πράγματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει μέσα περνάει μια ολόκληρη ιδεολογία ο Ρίτσος, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί τότε, και έναν κόσμο που οραματιζότανε ο ίδιος. Άλλα ζούσε, άλλα οραματιζότανε. Μέσα από την ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα».

 

Παίζουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες, μαντολίνο), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Χάρης Μέρμηγκας (κόντρα μπάσο), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν). Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Χρήστου Λεοντή.

Το «Πρωϊνό Άστρο» κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο του Θανάση Συλιβού. Είναι η τρίτη συνεργασία του μουσικοσυνθέτη με το περιοδικό που έχει πλέον εδραιωθεί και στο πεδίο των εκδόσεων, με αξιόλογες πάντα προτάσεις.

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Υπόγειο) Πεσμαζόγλου 5


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!