Χαμηλό μπάτζετ, υψηλές προσδοκίες στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ιμανύ, Γιαν Τιρσέν, Τζίμης Πανούσης, Φράνκ Ζάππα, Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, διήμερος τζαζ μαραθώνιος, Καμπαρέ Τρούμπα και Πορνό στο Φεστιβάλ Αθηνών!
Χαμηλό μπάτζετ, υψηλές προσδοκίες στο Φεστιβάλ Αθηνών Φωτογραφίες: Γιάννης Αλεξίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με το ίδιο περσινό μπάτζετ, ύψους 4.000.000 ευρώ, για το καλλιτεχνικό έργο, ξεκινά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 31 Μαΐου, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα, χωρίς να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων στο Κτήριο Η της Πειραιώς 260, παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 10.000.000, από τα οποία τα 6.000.000 είναι λειτουργικά έξοδα και αμοιβές προσωπικού και με την προοπτική χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, των εκδηλώσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα αναφέροντας ότι: «Με ένα εκατομμύριο παραπάνω θα μπορούσαμε να φέρουμε ακόμη τρεις ξένες ορχήστρες και μία όπερα. Μακάρι να είχαμε όπως το Μέγαρο Μουσικής τον άγνωστο χορηγό. Αν υπάρχει καλό γούστο και υπάρχουν και καλά λεφτά μπορείς να κάνεις περισσότερα». Αναφορικά με τα χρέη του Φεστιβάλ αναφέρθηκε ότι είναι πάνω από 2.000.000 στον ΤΑΠ που προέρχονται από τις ενοικιάσεις χώρων και το χρέος αυτός είναι χρόνιο.

Το φετινό πρόγραμμα, λόγω κρίσης, δίνει προτεραιότητα στην εγχώρια δημιουργία και εγκαινιάζει νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, όπως η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου, δηλαδή ένα θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα, που θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς απ’ όλο τον κόσμο, συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με απευθείας μεταδόσεις συναυλιών και ραδιοφωνικών μεταδόσεων από τον Κήπο του χώρου Πειραιώς 260, παρουσιάσεις στο θέατρο «Ολύμπια» (προς αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου της Λυρικής Σκηνής - ο νέος διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, άφησε στη διάθεση του Φεστιβάλ όλο τον εξοπλισμό για δύο μήνες - και φιλοξενία του διεθνούς δικτύου χορού DNA.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν 22 με 28 Μαΐου με το προ-Φεστιβάλ. Στο Ηρώδειο ξεκινά το Φεστιβάλ στις 31 Μαΐου, με το διήμερο της Λυρικής Σκηνής και θα διαρκέσουν έως τις 2 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 30 Ιουνίου με επτά συνολικά παραστάσεις και τέσσερις στην Μικρή Επίδαυρο. Στο πανηγυρικό φινάλε στο αρχαίο θέατρο 250 συντελεστές θα τιμήσουν την μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά. Επίσης στην μνήμη του Σπύρου Ευαγγελάτου θα επαναληφθεί ο «Αμύντας» του Γρηγορίου Μόρμορη, σε επιμέλεια της κόρης του θεατράνθρωπου και η παράσταση αυτή μετατίθεται λόγω επαγγελματικών της υποχρεώσεων για τον Σεπτέμβρη.

Η Λυδία Κονιόρδου ανέφερε για το «Άνοιγμα στην Πόλη» που εγκαινιάζεται φέτος: «οι δράσεις σε Αθήνα και Πειραιά θα δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να ξανανιώσει τις γειτονιές κι ένα χρώμα που αξίζει να έχει η πόλη». Πρόκειται για ένα πυλώνα πρωτότυπης δημιουργίας που ενεργοποιεί τους κατοίκους της πόλης με έμφαση στη νεανική δημιουργία και απευθύνεται σε νεανικό κοινό. Οι d.j. των εκδηλώσεων θα είναι από το δυναμικό του Best Fm. Σε δύο από αυτές η Μάνια Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει την παράσταση: «B.ound - το σκηνικό που φοβάται» της Χριαστιάνας Λαμπρινίδη, η οποία πραγματεύεται το θέμα της ιθαγένειας και η Εύα Στεφανή τους «Χαιρετισμούς», ένα βίντεο με πορτραίτα γυναικών διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και εθνοτήτων από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
17797343 10210862628016618 67131741 o

Το Πρόγραμμα


Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στη κατηγορία «Μουσική» που θα διεξαχθούν στο Ηρώδειο ξεχωρίζουν οι μουσικές παραστάσεις:

«Όλα Σε Θυμίζουν...» αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη με τους: Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Μάνο Πυροβολάκη, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπη Στόκα, Θοδωρή Κοτονιά και του συνθέτη Πέτρου Βαγιόπουλου, ενώ κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας.

«Τα Πιο Ωραία Μου Τραγούδια Θα Σου Πω» του Θάνου Μικρούτσικου. Τραγουδούν μαζί του οι: Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Μαριάννα Πολυχρονίδη. Συμμετέχουν σολίστ υπό τη διεύθυνση του Θύμιου Παπαδόπουλου.

«Πέρα από τα σύνορα: Ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση». Η Μαρία Φαραντούρη συναντά τον Τζιχάν Τούρκογλου, Τούρκο συνθέτη που ζει στην Ελλάδα, σ’ ένα πρωτότυπο έργο του, με στίχους της Αγαθής Δημητρούκα. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά, μαζί με τραγούδια από την παράδοση της Μεσογείου, ελληνικά, τούρκικα, σεφραδίτικα και αραβικά, διασκευασμένα από τον Τζιχάν Τούρκογλου.

«Solo In Concert» με τον Γιαν Τιρσέν, γνωστό στο ευρύ κοινό από την μουσική του στην ταινία «Αμελί» (2001). Στον τελευταίο δίσκο του «Eusa» εμπνεύστηκε από ένα μικρό νησί στις όχθες της Βρετάνης (lle d’ Ouessant), όπου κατοικεί τα τελευταία χρόνια.

Συναυλία με την Ιμανύ, την εξωτική και ρομαντική τραγουδίστρια, γνωστή Ελλάδα από το τραγούδι της «You Will Never Know».

Επίσης συνεργασία με την Λυρική Σκηνή θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις: «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και το Θωρηκτό Ποτέμκιν των Σεργκέι Αϊζενστάιν - Νμίτρι Σοστακόβιτς, σε μουσική διεύθυνση Γενς Τρέστερ.

Ξεχωρίζει η συναυλία της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης σε μουσική διεύθυνση του Γιούρι Τερμικάνοφ.

Στο Θέατρο «Ολύμπια» ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα με το 12μελές δημιουργικό σχήμα ARTefacts Ensemble που συνδυάζει στοιχεία από την ροκ, την τζαζ, ακόμη και από την λαϊκή μουσική, αλλά και την σύγχρονη κλασική καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του έργου του και ξεφεύγοντας από το πλαίσιο μιας συνηθισμένης συναυλίας, καθώς περιλαμβάνει σκηνική δράση με θεατρικά και χιουμοριστικά στοιχεία σε ύφος παρόμοιο με αυτό των συναυλιών του Ζάππα.

Στην Πειραιώς 260 - Κήπος ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις:


Η μουσική παράσταση του Νίκου Ξυδάκη «Αθάνατη Αφροδίτη» με τραγούδια για τον έρωτα και την αγάπη, που ερμηνεύει ο ίδιος μαζί με τη Μαρίνα Σάττι. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Fones και το κουαρτέτο εγχόρδων Ηχώ.

«Καμπαρέ Τρούμπα: από τα λιμάνια του κόσμου στο λιμάνι του Πειραιά» με τη Νίνα Λοτσάρη και τους Opera Chaotique (Γιώργος Τζιουβάρας - Χρήστος Κουτσογιάννης) που θα μας ταξιδέψουν με γνωστές μελωδίες στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

«Day/Night Jazz Session», διήμερος μαραθώνιος τζαζ σχημάτων. Την πρώτη μέρα εμφανίζονται: The Next Step Quintet, Χάρης Λαμπράκης Quartet, Γιώργος Κοντραφούρης Quartet. Τη δεύτερη μέρα: Ziad Rajab Trio, Adedeji Adetayo Afreekanism Project, Haig Yazdjian Quartet.

Στην κατηγορία χορός ξεχωρίζει το «Πορνό» της Ιωάννα Πορτόλου με την Ομάδα Griffon, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, έργο με το οποίο η γνωστή ομάδα ολοκληρώνει την τριλογία της περιγράφοντας τον κόσμο του πορνό: φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός και τρομακτικός, καλυμμένος κι επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εμφάνιση του Τζίμη Πανούση στην Επίδαυρο στο ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού, από το Εθνικό Θέατρο, με την συμμετοχή της Καμεράτας υπό τον Γιώργο Πέτρου. Επίσης εμφανίζονται: Τάσης Χριστογιάννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καραγιάννη (Ειρήνη) και Αιμίλιος Σταματάκης (Πόλεμος).

Επίσης θ’ ανεβούν οι παραστάσεις: Στην πρεμιέρα της 30οης Ιουνίου «Επτά Επί Θήβας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρι Γκραουζίνι, με τον Γιάννη Στάνκογλου, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Κώστα Καζάκο, Κόρα Καρβούνη, «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε διασκευή - σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, «Άλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία - επεξεργασία μετάφρασης Κατερίνα Ευαγγελάτου, με τους Οδυσσέα Πασπηλιόπουλο, Γιάννη Φέρτη, Μαρία Κίτσου, «Μήδεια» του Ευριπίδη, η βαρβαρότητα του έρωτα, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τους Χάρη Φραγκούλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Θεοδώρα Τζήμου, Αλέξανδρο Μυλωνά, Φωτεινή Μπαξεβάνη και «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία - μουσική δραματουργία Άρη Μπινιοάρη, με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη και το Νίκο Ψαρρά.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ξεχωρίζει η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τους Γιώργο Γάλλο και Χρήστο Λούλη.

Στην κατηγορία «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» ξεχωρίζουν «Η Σφαγή των Παρισίων» του Κρίστοφερ Μάρλοου, από την πιο πετυχημένες παραστάσεις του περσινού προγράμματος του Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη στην Πειραιώς 260, το «Greek Freak», όπου ο Σίμος Κακάλας καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος με ένα αυτοαναφορικό βαριετέ στο Θέατρο «Ολύμπια» και «Το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Μοναξιάς» εμπνευσμένο από το «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν, με την υπογραφή της ομάδας blitz, με την Αγγελική Παπούλια, σε μουσική Coti K. Επίσης στην Πειραιώς 260.

Τέλος στην κατηγορία «Διεθνείς Παραγωγές» που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου, γι’ αυτό και το αφήσαμε τελευταίο, ξεχωρίζουν «Ο Παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από τον Φρανκ Καστόρ (Πειραιώς 26), «Γράμμα σ’ έναν άντρα» με τους Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σόλο παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή Νιζίνσκι (Θέατρο «Ολύμπια») και «Από το υπόγειο στην ταράτσα» το βραβευμένο έργο του Μαχίν Σαντρί, σε σκηνοθεσία Αφσανέχ Μαχιάν, το οποίο αφηγείται την ιστορία των Yellow Dogs, ενός αντεργκράουντ ροκ συγκροτήματος από την Τεχεράνη που έρχεται αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της ζωής στο Ιράν και μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη. Με την Theatre Company (Πειραιώς 260).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!