Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γαυριώτικα 2013» στο Γαύριο Άνδρου (27/7 – 19/8)

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Με συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και παράλληλες δράσεις ξεκινούν και φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις…
28/07/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

στο Γαύριο της Άνδρου, από τις 27 Ιουλίου ως και τις 19 Αυγούστου 2013. Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Σάββατο 27 Ιουλίου , 21.30 – «Σχολεία και δάσκαλοι τον 19ο αιώνα στη βόρεια Άνδρο»
Ο Σύλλογος Φίλων Καϊρείου Βιβλιοθήκης και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σχολεία και δάσκαλοι τον 19ο αιώνα στη βόρεια Άνδρο». Για την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και το έργο της θα μιλήσει ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας. Το κεντρικό θέμα θα παρουσιάσει ο Γιάννης Πίππας. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το Duo Capriccioso, που το αποτελούν η Κλεοπάτρα Κυρτάτα στο φλάουτο και η Αθανασία Νικολακοπούλου στην κιθάρα. Η εκ-δήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι».

Τρίτη 30 Ιουλίου , 22.00 - Βραδιά jazz
Η τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτρια Tamuz Nissim, με τη ζεστή και αισθαντική φωνή της, τη μαγευτική σκηνική παρουσία της και τις εξαιρετικές δεξιότητες αυτοσχεδιασμού έρχεται στην Άνδρο για μία μοναδική συναυλία. Μαζί της η καταπληκτική Ιταλίδα πιανίστρια Francesca Tandoi και τρεις από τους πιο καταξιωμένους έλληνες μουσικούς της jazz, ο Γιώργος Νάζος στην κιθάρα, ο Βασίλης Στεφανόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Γιώργος Πολυχρονάκος στα τύμπανα. Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου.

Πέμπτη 1 - 15 Αυγούστου - Έκθεση φωτογραφίας «ο φακός του ποιητή...» (απέναντι από την κεντρική προβλήτα Γαυρίου). Από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Η επιλογή των φωτογραφιών της έκθεσης έχει γίνει με γνώμονα τη φωτογραφική αξία του υλικού, το οποίο χρονολογικά καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφικής δράσης του Εμπειρίκου. Τα θέματα που επιλέχθηκαν είναι ανθρωποκεντρικά και αφορούν στιγμιότυπα και εικόνες δρόμου. Οι λήψεις του είναι πρωτοπόρες για την εποχή που τραβήχτηκαν και τις διακρίνει προφανής διαχρονικότητα. «Τις φωτογραφίες –έργο των χειρών του– τις έφερνε σε πέρας με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού», γράφει ο στενός φίλος του Οδυσσέας Ελύτης.

Τρίτη 6 Αυγούστου, 21.30 - Αντριομαχαλάς
Η ανδριώτικη γειτονιά στη Χάλκη των Πριγκηπονήσων. Στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι» θα μιλήσουν για τον Αντριομαχαλά της Χάλκης ο Ακύλας Μήλλας, χαλκινός συνταξιούχος ορθοπεδικός με καταγωγή από την Άνδρο, και ο Γιάννης Πίππας, φιλόλογος. Κορθιανοί μαστόροι, πετροχτιστάδες, μετανάστευσαν στα τέλη του 18ου αιώνα στη νήσο Χάλκη των Πριγκηπονήσων προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκεί, προσκεκλημένοι του κορθιανού ηγούμενου της Μονής της Αγίας Τριάδος, του Σαμουήλ του Κωφού, εργάστηκαν στην ανακαίνιση της Μονής όπου σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κάτω από τη Μονή έχτισαν τον οικισμό τους, τον Αντριομαχαλά. Ο Σύλλογος του Γαυρίου αυτό ακριβώς προσπαθεί: να επανασυνδέσει τους Αντριομαχαλιώτες και τους εξ Άνδρου Κωνσταντινουπολίτες με τη γη των προγόνων τους.

Σάββατο 10 Αυγούστου , 21.30 - Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι
Στο λιμάνι του Γαυρίου διοργανώνεται το παραδοσιακό ανδριώτικο γλέντι με τους λαϊκούς οργανοπαίχτες συμπατριώτες μας Σταύρο Λαρίο στο βιολί, Γιώργο Ρέρρα στο λαούτο και Γιώργο Κατσίκη στην κιθάρα. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του χορευτικού τού Συλλόγου μας. Η χοροδιδασκαλία είναι της Ελένης Αθανασίου.

Παρασκευή 16 Αυγούστου , 22.00 - Συναυλία με το Χρήστο Θηβαίο
Ερμηνευτής σπάνιας ευαισθησίας και υψηλών αξιώσεων, ο Χρήστος Θηβαίος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς των τραγουδοποιών». Έχοντας γράψει και ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, έχει καθιερώσει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο ύφος, με τον συναισθηματισμό και την ποιητικότητα να είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά σε τραγούδια όπως «Ημερολόγιο», «Περικοπές ενός Aπόκρυφου Ευαγγελίου», «Μέρες αδέσποτες» κ.ά. Στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου.

Δευτέρα 19 Αυγούστου , 21.30 - Εθελοντισμός
Στο βιβλιοπωλείο «Λογάρι», σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Εθελοντισμό, θα μιλήσουν ο Στέλιος Βερνίκος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης Κρίσεων, με θέμα «Ο εθελοντισμός ως μια διαχρονική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική», και ο Γιάννης Καπάκης, Αξιωματικός Π.Σ., με θέμα «Η ζωή μας στην Άνδρο με τις δασικές πυρκαγιές: Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ Νίκος Χαζάπης και θα βραβευθούν οι εθελοντές πυροσβέστες του Γαυρίου.


 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates