«Οι πλανόδιοι των ονείρων» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη

(PHOTOS) Οι δημιουργίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον Κύκλο «Δημιουργία Ρεπερτορίου» παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.
«Οι πλανόδιοι των ονείρων» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Φωτογραφίες: NDP Photo Agency
Οι 14 νέες «Συμφωνικές μινιατούρες» του Δημήτρη Παπαδημητρίου παρουσιάστηκαν ως σύνολο µε τίτλο «Οι πλανόδιοι των ονείρων», στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Η ιδέα ενός μουσικού έργου μικρής διάρκειας και φόρμας για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο εμπεριέχει το οξύμωρο. Ο όρος «συμφωνική μουσική» παραπέμπει συνήθως σε μουσική μεγαλύτερης φόρμας για ορχήστρα και συνεπώς μεγάλης διάρκειας. Η πρόταση στον συνθέτη για τις «Συμφωνικές μινιατούρες», δηλαδή μουσικής µε μικρότερη διάρκεια και φόρμα για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο, ήταν μια πρόκληση - πρόσκληση για δημιουργία έξω από τις κλασικές φόρμες.

Σημείωμα δημιουργού


«Δεν άργησα να καταλάβω ότι αν και έγραψα ή ξαναέγραψα δεκατέσσερις ανεξάρτητες μικρές συνθέσεις, είχα στο βάθος της συνθετικής µου συνείδησης μιαν αδιόρατη μουσική πλοκή, μια μουσική αφήγηση, κάτι που παρήγαγε διαρκώς το επόμενο μουσικό θέμα πριν καν τελειώσει το τρέχον. Έτσι προχώρησε η μουσική µου αφήγηση, ερήμην μιας «αληθινής» αφήγησης, δηλαδή μιας ιστορίας, ενός σεναρίου, ενός libreto που να λέγεται µε λέξεις. Ενώ έχω σαφή την αίσθηση ενότητας δεν μπόρεσα, όσο και αν προσπάθησα, να μεταφράσω σε λέξεις την ξεκάθαρη μουσική κλωστή που τις δένει. Αποφάσισα λοιπόν, ως reality συνθέτης, να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού. Έτσι κατάλαβα ότι τα πάσης φύσεως reality γεννήθηκαν από την αδυναμία του παραγωγού να παράγει (!) ιδέες και σενάρια…

Βρήκα λοιπόν τη λύση: Μια συναυλία interactive. Οι θεατές µε βάση τον τίτλο του έργου αλλά και τους τίτλους των μουσικών μερών μπορούν να γράψουν µιαν ιστορία και να µας στείλουν. Η πιο τρελή και πιο πρόσφορη θα προσαρτηθεί σαν λιμπρέτο στην έκδοση του έργου! Κριτική επιτροπή θα είναι ο συνθέτης του έργου, δηλαδή εγώ. Ζητούμε την ιστορία ή απλά το setup που τα δένει. Δεν µας νοιάζει πόσο λεπτομερής θα είναι η ιδέα. Αρκεί να είναι ικανή να δέσει λογικά τα μέρη σε µία περαιτέρω επεξεργασία. Κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως ένας ακροατής μουσικής κάνει κρυφά και ανεπίσημα να το κάνει και επισήμως! Την επόμενη φορά παρακαλώ να έρθετε διαβασμένοι, γιατί θα γράψετε και νότες!»

Συμφωνικές Μινιατούρες «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων»


Tα Στίλβοντα Ποδήλατα
Οι σχοινοβάτες
Η χαρτορίχτρα
Ο σαξοφωνίστας στην πλατεία της εκκλησίας
Λευκές Νύχτες
O Ρώσος Μάγος
Η Αεροναυτική Επίδειξη των Εντόµων
Οι Δεινόσαυροι
Το υπερωκεάνειο
Πελαργοί κουτσαβάκηδες
Μια Καρέτα συναντά έναν Μονόκερω και ένα Ντόντο
Κοσµοναύτες
Ένας Κόκκος Άµµου στην Κλεψύδρα
Incompleteness

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates