«Οι Μούσες του Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα

Λιζέτα Καλημέρη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λυδία Σέρβου τραγουδούν Βασίλη Τσιτσάνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2017».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
31/08/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη


Mε μια συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη, που γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915.

Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Μούσες του Τσιτσάνη» θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνονται για φέτος οι εκδηλώσεις «Τσιτσάνεια», που διοργανώνονται στην πόλη κάθε χρόνο και συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια.
tststrr1.jpg
Θα τραγουδήσουν η Λιζέτα Καλημέρη, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Λυδία Σέρβου, πλαισιωμένες από την Ορχήστρα του Μουσείου Τσιτσάνη, υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και συνθέτη Σάκη Κοντονικόλα. Μπουζούκι με την Φωτεινή Βελεσιώτου θα παίξει ο Γιώργος Καραμφίλλης, σταθερός συνεργάτης της ερμηνεύτριας τα τελευταία χρόνια και συνθέτης των καινούργιων τραγουδιών που ετοιμάζει αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε το τελευταίο τριήμερο που βρεθήκαμε στα Τρίκαλα για το αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, (το οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 9 το βράδυ), το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της συναυλίας για τον Βασίλη Τσιτσάνη θα καλυφθεί από τραγούδια του που ερμήνευσαν στη δισκογραφία γυναικείες φωνές (εξ’ου και τίτλος «Οι Μούσες του Τσιτσάνη»), όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, η Στέλλα Χασκήλ, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Πόλυ Πάνου, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη και άλλες. Είναι χαρακτηριστικό, πως αρκετά από τα τραγούδια που θα ακουστούν την Τρίτη δεν έχουν γνωρίσει επανεκτελέσεις στη δισκογραφία, ενώ απουσιάζουν παντελώς από τις συναυλίες και τα αφιερώματα που γίνονται πάνω στο έργο του Τσιτσάνη…

Υ.Γ: Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον κ. Στέλιο Καραγιώργο, διευθυντή του Μουσείου Βασίλη Τσιτσάνη, που στεγάζεται στο χώρο του Παλιών Φυλακών των Τρικάλων, για την ξενάγηση και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες του για το έργο που επιτελείται στην πόλη των Τρικάλων για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τις τελευταίες μέρες διαπίστωσα πως δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων γεννήθηκαν συνθέτες όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μπάμπης Μπακάλης*, στιχουργοί όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, ο Γιώργος Σαμολαδάς και ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιώργος Μαργαρίτης…

*Ο Μπάμπης Μπακάλης γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κανάλια που εκείνη την εποχή ανήκε διοικητικά στην Επαρχία Καρδίτσας που υπαγόταν στο νομό Τρικάλων, ενώ σήμερα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κάποια τραγούδια του, υπέγραφε με το ψευδώνυμο το «Μπάμπης Τρικαλινός». Ο νομός Καρδίτσας συστάθηκε το 1944 σαν εξέλιξη της Επαρχίας Καρδίτσας και από το 2011 μετονομάσθηκε σε Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
tststrr2.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!