Ο Μάριος Τόκας θα είναι «για πάντα εδώ»

(VIDEO & PHOTOS) Δύο sold-out συναυλίες με 10 ερμηνευτές, που καθήλωσαν χιλιάδες θεατές σε Λευκωσία & Λεμεσό.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
15/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δέκα χρόνια μετά την πρόωρη απώλεια του Μάριου Τόκα, χιλιάδες κόσμου είχαν την τύχη να απολαύσουν επί σκηνής δέκα σπουδαίους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τα τραγούδια του αξέχαστου Κύπριου μουσικοσυνθέτη σε δύο μοναδικές συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών στη Λευκωσία και την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» στη Λεμεσό και αποτέλεσαν, αναμφίβολα, το καλλιτεχνικό γεγονός της φετινής χρονιάς. Οι θεατές έγιναν ένα με τους τραγουδιστές επιβεβαιώνοντας αυτό που ο Μάριος Τόκας πάντοτε συνήθιζε να λέει: «Με τα τραγούδια μου προσπαθώ να φτιάχνω παρέες. Σε μια εποχή μοναξιάς τα τραγούδια που γράφονται με συναίσθημα, αλήθεια και ψυχή μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους τον ένα κοντά στον άλλο».

Στα κατάμεστα θέατρα, η Ελένη Βιτάλη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ευρυδίκη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μπάμπης Στόκας, η Βασιλική Χατζηαδάμου και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, μάγεψαν με τις φωνές τους και τις ερμηνείες τους.

Στις συναυλίες που διοργανώθηκαν από τον ALPHA Κύπρου, με την στήριξη της οικογένειας του συνθέτη, παρουσιάστηκε το καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη εμπλουτισμένο με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του συνθέτη Ηλίας Μπενέτος περιλάμβανε 50 αξέχαστα τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην ελληνική μουσική, ενώ τα κείμενα και την αφήγηση ανέλαβε η Λιάνα Χαλκιά, στενή φίλη του συνθέτη από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Οι συναυλίες άνοιξαν με τον ίδιο τον Μάριο Τόκα να ερμηνεύει στο πιάνο την «Αννούλα του χιονιά, από σπάνιο βίντεο του αρχειακού υλικού της οικογένειας και το κοινό να σιγοτραγουδάει συγκινημένο. Ακολούθησε εναλλαγή των δέκα σπουδαίων ερμηνευτών που συνόδευε η εξαιρετική ορχήστρα «Μάριος Τόκας» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Κάθε ερμηνευτής έδωσε το δικό του προσωπικό στίγμα στις συναυλίες ερμηνεύοντας με ιδιαίτερο σεβασμό τις μελωδίες του Μάριου Τόκα.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης έκανε την αρχή χαρίζοντας μας σπουδαίες ερμηνείες στα νέα του τραγούδια σε μουσική Τόκα και στίχους Άλκη Αλκαίου αλλά και αργότερα στο «Δεν κλαίω για αυτά που μου ‘χεις πάρει» του Γ. Ρίτσου και στις «Θάλασσες» του Σ. Αλιβιζάτου. O Δώρος Δημοσθένους «ζωντάνεψε» τις γειτονιές τις Λεμεσού τραγουδώντας το «Φωνάζουν οι γειτόνοι», ένα από τα πρώτα τραγούδια που δισκογράφησε ο Μάριος Τόκας, ενώ μαζί με την Ευρυδίκη ερμήνευσαν το τρυφερό ντουέτο «Λεηλάτησέ με» σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη. Τα τραγούδια για την ιδιαίτερη πατρίδα του Μ. Τόκα: «Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισε τους Πενταδάχτυλέ μου» του Κώστα Μόντη με τον Δώρο Δημοσθένους, «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο» της Νεσιέ Γιασίν με τον Γιάννη Κότσιρα και «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι εσένα» του Ευαγόρα Παλληκαρίδη με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο κυπριακό κοινό. Μοναδική η παρουσία του Βασίλη Σκουλά, που ερμήνευσε συγκινητικά το «Άσπρο μαντήλι» του Κ. Φασουλά, ένα τραγούδι από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Μάριου Τόκα.

Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο πιάνο, ο οποίος ερμηνεύοντας ακαπέλα τη «Λεωφόρο της αγάπης» και αργότερα το τραγούδι «Η νύχτα μύρισε γιασεμί» έκανε τους θεατές να σιγοτραγουδούν. Η Ευρυδίκη μάγεψε το κοινό ερμηνεύοντας την «Ξεχασμένη αποσκευή», ενώ η Βασιλική Χατζηαδάμου άνοιξε όμορφα το δεύτερο μέρος με το τραγούδι «Να μην σε δω ποτέ να κλάψεις». Η Γιώτα Νέγκα με την καθαρή και δυνατή φωνή της καθήλωσε με το «Εξαρτάται» και «Εθνική μας μοναξιά», ενώ μαζί με τον Μπάμπη Στόκα τραγούδησαν τα «Δίδυμα φεγγάρια». Ο Μπάμπης Στόκας με την μεστή και στιβαρή του παρουσία τραγούδησε τα ζεϊμπέκικα «Επιστροφές - Καταστροφές» του Γ. Πάριου και «Άσωτος».

Η Ελένη Βιτάλη, με την επιβλητική φωνή της και την αστέρευτη ενέργειά της, τραγούδησε «Το Σημάδι», «Σαν τρελό φορτηγό», τον «Αλήτη» αλλά και τα «Λαδάδικα». Ο Γιάννης Κότσιρας έφερε εις πέρας με τεράστια επιτυχία το δύσκολο έργο να τραγουδήσει τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα με την φωνή του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου «Μια στάση εδώ» και «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», δίδοντάς τους το δικό του μοναδικό στίγμα. Στο αποκορύφωμα των παραστάσεων η Ελένη Βιτάλη βρέθηκε στη σκηνή μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και τραγούδησαν μαζί το «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», με το κοινό να τους αποθεώνει.

Οι βραδιές έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδάνε μαζί με τον κόσμο την «Αννούλα του χιονιά», ενώ στο βάθος προβάλλονταν σπάνιες φωτογραφίες του συνθέτη από την παιδική ηλικία και την εφηβεία του μέχρι τα χρόνια της μεγάλης καλλιτεχνικής του καταξίωσης. Το σπάνιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό που παρουσιάστηκε επιμελήθηκε ο γιος του συνθέτη Κώστας Τόκας.

Τα καθαρά έσοδα των δύο αυτών μοναδικών συναυλιών θα δοθούν για την ενίσχυση των Μουσικών Σχολείων της Κύπρου.

www.mariostokas.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!