Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης πρεσβευτές των ΙΩΝΩΝ

(PHOTOS & VIDEO) Η οπτικοποίηση του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Εμβατήριο του Ωκεανού»
Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ, συντέλεσε να βρεθούν στην Πόλη του Βόλου, για τις ανάγκες του γυρίσματος, ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης που μελοποίησε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου και ο ερμηνευτής του Γιώργος Νταλάρας.

Στο «Εμβατήριο του Ωκεανού» ο ποιητής αποτυπώνει με νοσταλγία μνήμες από τη θάλασσα όπου κοντά της, έζησε τα παιδικά του χρόνια και τις συμβολίζει με την μουσική (εμβατήριο). Ένα εμβληματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που περιγράφει την συναισθηματική φόρτιση του ανθρώπου, η απόφαση για ένα ταξίδι μακρινό που δεν έχει προορισμό, η φυγή από την στυγνή πραγματικότητα και η επιστροφή στην αγνότητα των παιδικών χρόνων.
DSC 1201
Ο ήλιος και η Θάλασσα κυριαρχούν ως μοτίβο στο φανταστικό ταξίδι της αποδημίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ελληνικότητα του ποιήματος.

Ένα ποίημα που γράφτηκε πριν 80 χρόνια, αλλά είναι τόσο επίκαιρο. Η φυγή, η αποδημία, η αναγκαστική μετανάστευση στο άγνωστο, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του σύγχρονου Κόσμου.
DSC 1357
Το «Εμβατήριο του Ωκεανού», αποτελεί προπομπό μιας πολύ σπουδαίας πρωτοβουλίας των ΙΩΝΩΝ, να συλλέξουν όλα τα προσωπικά αρχεία των Μικρασιατών, απανταχού του Ελληνισμού, σε ένα σύγχρονο κτήριο στην καρδιά της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, έχοντας ως πρεσβευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Τα γυρίσματα για την οπτικοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, Εμβατήριο του Ωκεανού πραγματοποιήθηκαν στο παλιό λιμάνι του Βόλου το Σάββατο 20 Απριλίου σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενίδη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
DSC 1418
Oι αποκλειστικές φωτογραφίες είναι της Στέλλας Κωνσταντή.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates