Ο φοβερός Fantastic Negrito για πρώτη φορά στην Ελλάδα

«Γαμήστε τι κάνει επιτυχία σήμερα, σημασία έχει αυτό που με κινητοποιεί!».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
O Fantastic Negrito, έρχεται για πρώτη φορά στον τόπο μας για ένα μοναδικό live την Πέμπτη 20 Ιουνίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πηνειού!

Στα 51 του χρόνια χάθηκε, πληγώθηκε, πάλεψε και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα… όταν όλα έμοιαζαν από χέρι καμένα.

Η αφήγηση αυτού του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντική με τον ήχο του, επειδή η αφήγηση είναι ο ήχος. Τραγούδια που γεννήθηκαν από μια μεγάλη σκληρή ζωή και βασίζονται στις ρίζες της μαύρης μουσικής. Slide κιθάρα, τύμπανα, πιάνο. Επίμονος, απελπισμένος, νευρικός.

Το 2016 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, “The Last Days of Oakland”, το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy 2017 για το Best Contemporary Blues Album. Στην αρχή της χρονιάς κέρδισε το δεύτερο Grammy του, στην ίδια κατηγορία, για το νέο του άλμπουμ, “Please Don’t Be Dead” (2018), που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το μουσικό τύπο.

Λίγα λόγια για τον Fantastic Negrito

Γεννημένος στις 20 Ιανουαρίου 1968, μεγάλωσε σε ένα μουσουλμανικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν μετανάστης με ρίζες από τη Σομαλία και την Καραϊβική που έπαιζε κυρίως παραδοσιακή αφρικανική μουσική. Όταν ήταν 12 ετών η οικογένεια του μετακόμισε από τη Μασαχουσέτη στο Όκλαντ, που τη δεκαετία του 1980 ήταν πολύ μακριά από το συντηρητικό περιβάλλον της παιδικής του ηλικίας.

Μέχρι τα 20 του, ο Negrito είχε καταφέρει να μάθει μόνος του να παίζει κάθε όργανο που έπιανε στα χέρια του. Ηχογραφούσε τη μουσική του, αλλά παράλληλα ήταν εγκλωβισμένος στις κακοτοπιές της γειτονίας του. Μάλιστα παραλίγο να πεθάνει έπειτα από πυροβολισμό. Μετά από αυτό, τα μάζεψε και κατευθύνθηκε προς το Λος Άντζελες, με μία demo κασέτα στο χέρι: «Νομίζω… πως θέλω να γίνω αστέρι».

Υπέγραψε με μεγάλο manager αλλά σύντομα αποχώρησε από τη δισκογραφική με ένα αποτυχημένο άλμπουμ και κομμένα φτερά. Το μόνο που σκεφτόταν ήταν τι ήταν αυτό που θα «πουλήσει», πως θα «φανεί» για να προσελκύσει το κοινό. Έχασε κάθε αίσθηση του εαυτού του. Τα τραγούδια τον εγκατέλειψαν και εκείνος με τη σειρά του πούλησε όλα του τα πράγματα και παράτησε τη μουσική.

Το 2000, ο Negrito είχε ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που τον άφησε σε κώμα. Για τέσσερις εβδομάδες βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι μύες του είχαν ατροφήσει και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες εξαντλητικής φυσικής θεραπείας για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Ράβδοι τοποθετήθηκαν σε όλο το σώμα του. Και το χειρότερο από όλα, το χέρι του ήταν τσακισμένο. Αν και ακολούθησε ειδική αποκατάσταση για αρκετά χρόνια, η ζημιά ήταν μόνιμη. Το 2008, επέστρεψε στο σπίτι του στο Όκλαντ.

Η τρίτη ζωή - «η γέννηση και η άνοδος του Negrito». Όταν ξαναβρέθηκε στο Όκλαντ, ο Negrito ξεκίνησε να φυτεύει τα δικά του λαχανικά, να εκτρέφει τα δικά του κοτόπουλα, ενώ κατά περιόδους έβγαζε χρήματα καλλιεργώντας «χόρτο». Και τότε γεννήθηκε ο γιος του. Όλη η δημιουργική ενέργειά του ξεχύθηκε μέσα σε μια στιγμή. Άρχισε να ηχογραφεί ότι έβγαινε από μέσα του χωρίς να έχει δεύτερες σκέψεις: «Γαμήστε τι κάνει επιτυχία σήμερα, σημασία έχει αυτό που με κινητοποιεί!».

Ο Negrito στράφηκε στον αυθεντικό πυρήνα της αμερικάνικης μουσικής, τα Blues. Όλες οι κακουχίες που πέρασε στη ζωή του, τον οδήγησαν στους μουσικούς προγόνους του, τους Blues μουσικούς του Δέλτα του Μισισιπή.

Λειτουργώντας με μια αίσθηση πεπρωμένου, επέστρεψε στους δρόμους του Όκλαντ για να δοκιμάσει τα τραγούδια του. Πήγε «στις θέσεις που κανείς δεν ήθελε να τα ακούσει», γωνίες του δρόμου και σιδηροδρομικούς σταθμούς, κατά την ώρα αιχμής. Εκεί σχημάτισε τον ήχο και το μήνυμά του.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ο Negrito θα κερδίσει τον εναρκτήριο διαγωνισμό NPR Tiny Desk. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το ουσιαστικό ντεμπούτο του άλμπουμ "The Last Days of Oakland", το οποίο κέρδισε τους κριτικούς και το κοινό. Το NPR έγραψε για το άλμπουμ: «ανάμεσα στα πιο ακατέργαστα κομμάτια της μουσικής - ηχητικά και συναισθηματικά - θα το ακούτε όλο το χρόνο». Ο Negrito τελικά κέρδισε το Grammy για το καλύτερο σύγχρονο Blues Album το 2017.
an1
Η μουσική του Negrito τράβηξε, επίσης, την προσοχή του Chris Cornell, ο οποίος τον κάλεσε να περιοδεύσει μαζί του. Ξεκίνησαν από την Ευρώπη, συνέχισαν στη Βόρεια Αμερική και κατέληξαν με το θρυλικό supergroup του Cornell, Temple of the Dog.

Από εκεί, ο Negrito συνέχισε να παίζει σε μεγάλα φεστιβάλ, περιοδεύοντας εκτενώς σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο Negrito είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πως είναι να ετοιμάζεσαι να πέσεις στον γκρεμό:

«Ως κοινωνία είμαστε τόσο διαχωρισμένοι, είμαστε τόσο παγιδευμένοι στην ιδεολογία μας, δεν θα κινητοποιηθούμε για την κοινή λογική…Λατρεύουμε διασημότητες και δισεκατομμυριούχους, ενώ οι άνθρωποι εργάζονται σκληρότερα από ό, τι δούλευαν ποτέ, και βγάζουν λιγότερα χρήματα. Τα παιδιά μας πυροβολούνται στα γυμνάσια και εμείς αδιαφορούμε! Έχουμε στρατιωτική αστυνομία που πρώτα πυροβολεί, αντί να προστατεύει και να υπηρετεί. Ναζί στους δρόμους. Οικογένειες που απομακρύνονται λόγω απέλασης. Ένα μικροσκοπικό 1% γινόταν πλουσιότερο, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται κάτω από αυτοκινητόδρομους και διαβάσεις στη γενέτειρά μου στο Όκλαντ. Η ιδιοκτησία κατοικίας και η εκπαίδευση μοιάζουν ανέφικτα. Αυτό δεν είναι το αμερικανικό όνειρο».
an2
Το 2018, ο Fantastic Negrito με το δεύτερο δίσκο του, "Please Don’t Be Dead", κέρδισε και πάλι το Grammy για το καλύτερο σύγχρονο Blues Album.

Όταν ακούτε τον Fantastic Negrito, σας καλεί να ακούσετε την ιστορία της ζωής μετά την καταστροφή. «Για όποιον αισθάνθηκε ότι τελείωσε, αλλά ήλπιζε πως δεν τελείωσε, αυτή είναι η μουσική σας».

Σας θυμίζουμε την παρουσία του άλμπουμ "Please Don’t Be Dead" ανάμεσα καλύτερα άλμπουμ για το 2018.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!