Ο David Bowie είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις βινυλίου του 21ου αιώνα

Ποιους άφησε πίσω…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βινύλιο έχει κάνει μια αξιοσημείωτη επιστροφή στις ζωές των φίλων της μουσικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στο τελευταίο μέρος της δεκαετίας του 2010, οι πωλήσεις βινυλίου άρχισαν να αυξάνονται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘80. Μόλις πέρυσι, το βινύλιο ξεπέρασε τα CD για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift, η Olivia Rodrigo και η Adele να κάνουν τα νέα τους άλμπουμ που διατέθηκαν ευρέως σε βινύλιο.

Όπως αποκαλύφθηκε σε μια πρόσφατη αξιολόγηση του αναλυτή των τσαρτ της Music Week, Alan Jones, ο David Bowie είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις βινυλίου του 21ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Bowie έχει πουλήσει 582.704 δίσκους βινυλίου από το 2000, και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τους Beatles όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις που συγκέντρωσαν 535.596 βινύλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν ο Bowie ήταν και πάλι ο κορυφαίος σε πωλήσεις στα δύο πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2020, έχοντας σημειώσει 134.237 πωλήσεις σε διάστημα δύο ετών.
Οι Beatles εμφανίζονται και πάλι στη δεύτερη θέση, έχοντας πουλήσει 113.613 δίσκους. Τα εύσημα πρέπει να πάνε στη μεγάλη καμπάνια επανέκδοσης δίσκων του Bowie, η οποία έχει σημειώσει αύξηση στις κυκλοφορίες βινυλίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2021, το βινύλιο είχε τη καλύτερη χρονιά του εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και οι Beatles ήταν ασυναγώνιστοι. Με 58.567 πωλήσεις δίσκων, οι Fab Four ήταν επίσημα οι καλλιτέχνες με τις υψηλότερες πωλήσεις βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Bowie δεν ήταν καν δεύτερος, με αυτή τη διάκριση να πηγαίνει στην Taylor Swift και τις 56.917 πωλήσεις βινυλίου της. Ο Bowie κατέλαβε την τρίτη θέση, με 53.181 πωλήσεις βινυλίων.

Όταν γίνει η καταμέτρηση του 2022, μην εκπλαγείτε αν εμφανιστεί το όνομα της Adele στην πρώτη θέση. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόσφατο άλμπουμ της «30» πούλησε 318.000 αντίτυπα βινυλίου στις ΗΠΑ μόνο τους τελευταίους δύο μήνες του 2021. Ήταν το μόνο άλμπουμ στην Αμερική που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα βινυλίου πέρυσι και προκάλεσε τεράστιο αποκλεισμό μεταξύ άλλων καλλιτεχνών που προσπαθούσαν να παράγουν πιο μικρές ποσότητες από τους δικούς τους δίσκους βινυλίου με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της παράδοσή τους.

Φαίνεται ότι το βινύλιο θα είναι πραγματικά μια υπολογίσιμη δύναμη, καθώς οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να αναζητούν πρόσθετα έσοδα στη μουσική τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν το Spotify δεν αρχίσει να πληρώνει περισσότερα σε καλλιτέχνες για ροές, τότε ίσως η τρέλα του βινυλίου μπορεί να προσφέρει μια λύση.

David Bowie - Queen Bitch

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!