Μάριος Τόκας: Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία τιμούν τον σπουδαίο συνθέτη

(PHOTOS) Αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμου «10 Χρόνια από το θάνατο του Μάριου Τόκα».
24/04/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο μεγάλος συνθέτης Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου και έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2008, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία επέλεξαν να τιμήσουν τον Μάριο Τόκα με την έκδοση ενός επετειακού γραμματοσήμου με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του που συμπληρώνονται φέτος.
grammatosimo tokas 768x532

Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία:


Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, τα τραγούδια του οποίου, κατά γενική ομολογία, άγγιξαν τις ψυχές όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε, των κυπρίων συμπατριωτών του.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν τον Μάριο Τόκα θα κυκλοφορήσουν στις 27 Απριλίου 2018, ημέρα θανάτου του, αναμνηστικό γραμματόσημο, στο οποίο για πρώτη φορά θα είναι εκτυπωμένος ραβδωτός κώδικας (QR code) που θα παραπέμπει τους χρήστες του στην επίσημη ιστοσελίδα του αειμνήστου μουσικοσυνθέτη για μουσικές ακροάσεις (mariostokas.com.cy).

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή. Έκτοτε, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, δημιούργησε την οικογένειά του, σπουδαία μουσικά έργα εμπνεόμενα και από τα σπάνια ηχοχρώματα της Κύπρου, χαρίζοντας τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον απανταχού ελληνισμό. Το 1978 εκδίδει τον πρώτο του δίσκο «Τα τραγούδια της παρέας». Οι επιτυχίες του διαδέχονται η μια την άλλη και η μουσική του απλώνεται γρήγορα όπου υπάρχουν Έλληνες, τα τραγούδια του ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές. Το 1996 έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία». Μερικά από τα τραγούδια του σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι όπως «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια» χαρακτήρισαν τον Μάριο Τόκα ως τον συνθέτη μελωδό. Μελοποίησε σπουδαίους ποιητές, έγραψε μουσικές για θεατρικά, κινηματογραφικά και παιδικά έργα. Η τουρκική εισβολή και κατοχή ήταν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια όπως «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», «Η δική μου η πατρίδα» κ.ά., έργα, που σημαδεύουν την καρδιά του κυπριακού ελληνισμού.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεων που έτυχε ήταν το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που του αποδόθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
Λευκωσία, 24 Απριλίου 2018
marios tokas salvage1 768x543

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates