Μανόλης Ανδρουλιδάκης: Ανήκω στους μουσικούς με καλλιτεχνικό διπολισμό

Μιλάει στο Ogdoo.gr για τη νέα του δισκογραφική δουλειά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
31/03/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
«Ανήκω στους μουσικούς με καλλιτεχνικό διπολισμό: θεωρητικές σπουδές και πολύωρη μελέτη της κλασικής κιθάρας, μαζί με μουσικές σκηνές. Γράφοντας τραγούδια και κάνοντας συναυλίες «έντεχνου» τραγουδιού, απομακρύνθηκα αρκετά από τη «λόγια» μουσική και από αυτό που, νομίζω, κάνω καλύτερα: τις διασκευές για κλασική κιθάρα.
IP 213 1
Από πολύ νωρίς αυτοσχεδίαζα εισαγωγές, μπάσα και συγχορδίες, διασκεύαζα "στο φτερό" δημοφιλή τραγούδια και έπαιζα σε συναυλίες «κιθάρα-φωνή» - όμως αυτό δεν είχε πάρει την ολοκληρωμένη σημερινή του μορφή, πολλώ δε μάλλον την δισκογραφική του αποτύπωση.

Όταν από φοιτητής πέρασα στη θέση του διδάσκοντα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κωδικοποίησα καλύτερα τις τεχνικές αποτύπωσης ενός οργανικού συνόλου σε σόλο κιθάρα, ενώ παράλληλα συνέχιζα να βρίσκομαι στο χώρο του τραγουδιού.

Η μελέτη και το καλλιτεχνικό μου δισυπόστατο βρήκε αφορμή για να εκφραστεί και να ηχογραφηθεί όταν ο Μίκης Θεοδωράκης, θέλησε να αποτυπωθούν σε μια συλλογή συνθέσεις του διασκευασμένες για κιθάρα. Έτσι προέκυψε, κατόπιν της καθοριστικής συμβολής της FM Records, η συλλογή “Myrtia”, που ήταν εφαλτήριο για την πραγματοποίηση των ρεσιτάλ μου «Ελληνική μουσική σε έξι χορδές», όπου είχε εξέχουσα θέση η κινηματογραφική μουσική. Πολύ φυσιολογικά, λοιπόν, προέκυψε το cd “Greek Cinema music for classical Guitar”, με μουσική των Θεοδωράκη, Παπαθανασίου, Πλέσσα, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι και Χιώτη.
IP 028
Ως προς το “Greek”, ισχύει το προφανές: οι συνθέσεις, οι προσαρμογές και ο εκτελεστής, οι κιθάρες “Άλκης” και “Συγλέτος”, που χρησιμοποίησα, το στούντιο, ο ηχολήπτης Μανώλης Βλάχος, η FM Records, ο γραφίστας Γιώργος Μαρίνογλου, είναι όλα ελληνικά.

Ο τίτλος είναι στα αγγλικά, για να είναι ευρύτερα κατανοητός, καθώς ένας στόχος ήταν το ακροατήριο του εξωτερικού - ένα εγχείρημα, που δείχνει να πηγαίνει καλά, καθώς η συλλογή έχει περισσότερη απήχηση "εκτός" παρά "εντός".

Προσπάθησα (δεν ξέρω αν πέτυχε) ο ακροατής να μη μένει στο κιθαριστικό ηχόχρωμα, αλλά να αισθάνεται την ενορχηστρωτική ατμόσφαιρα των πρώτων εκτελέσεων και τα ποικίλα ορχηστρικά σύνολα τους: συνθεσάιζερ, επικές χορωδίες και επιβλητικά κρουστά στα soundtrack του Παπαθανασίου, παρέα με λαϊκές ορχήστρες, μπουζούκια, μαντολίνα και ακορντεόν. Για να γίνει αυτό, κατέφυγα, αφενός, σε γνωστές κιθαριστικές τεχνικές (και σε κάποιες, εξ όσων γνωρίζω, πρωτότυπες) αφετέρου, στο καλλιτεχνικό μου δισυπόστατο.»

Η νέα δουλειά

Ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές, ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσιάζει το νέο του CD με τίτλο «GREEK CINEMA music for classical GUITAR». Πρόκειται για μια μουσική συλλογή έντεκα δημοφιλών κινηματογραφικών θεμάτων διασκευασμένα για κλασική κιθάρα.

Γραμμένα από Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κ.α., ξεπέρασαν την ιδιότητα του soundtrack, τις οσκαρικές τους βραβεύσεις και υποψηφιότητες κι αναδείχτηκαν, στην πλειοψηφία τους, σε παγκόσμια αναγνωρίσιμες μελωδίες.

Στη συγκεκριμένη συλλογή, ο σολίστ επιδιώκει την πιστή απόδοση του κλίματος των μουσικών θεμάτων με διασκευές υψηλής δεξιοτεχνίας, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ορχήστρας.
m androulidakis Never on Sunday Main Theme
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς -ως εκ τούτου επελέγη να ηχογραφήσει ένα από τα cds της σειράς “Famous Greek Soloists” (FM Records 2016), γνωστός για την χρήση ιδιαίτερων και συχνά πρωτότυπων κιθαριστικών τεχνικών. Με εκλεπτυσμένο γούστο γνωρίζει ως εκτελεστής να εισχωρεί στην ουσία των συνθέσεων, παρουσιάζοντας υποδειγματικά παιξίματα, με σπάνια συνοχή και άρτιο εκτελεστικό ύφος.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!