Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις στο Νιάρχος

Παρουσίαση των έργων 15 εσπερινοί & Μυθολογία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 10, 16, 18 και 19 Μαΐου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
27/04/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr

O Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζεται.


Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις

Το έργο Μυθολογία ερμηνεύει η Δήμητρα Σελεμίδου

Στους 15 εσπερινούς (1964) ο Μάνος Χατζιδάκις διασκευάζει ισάριθμα δημοφιλή τραγούδια του και ορχηστρικά θέματα για μικρό σύνολο οργάνων.

Η Μυθολογία (1966) είναι ένας από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς φέρει τη σφραγίδα μιας από τις αποδοτικότερες και πιο δημιουργικές συνεργασίες συνθέτη/στιχουργού, όπως ήταν αυτή με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο.


15 εσπερινοί (1964)

Eσπερινός, σημαίνει ευλάβεια Ήλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στη πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις των ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν’ αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης. Με ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥΣ συλλέγω τη σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ’ αληθινό της βάθρο, εκεί που οι έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη. Όλοι οι EΣΠΕΡΙΝΟΙ χαρίζονται στο γιο μου, που αρχίζει τώρα να μετράει τον κόσμο.

Μάνος Χατζιδάκις (σημείωμα του συνθέτη στην πρώτη έκδοση του δίσκου, 1965)

Μυθολογία (1966)

Σαν γνήσιος στρατηγός το '65 θέλησα να κάνω στην Ελλάδα μια επανάσταση. Αντί για τανκ, πήρα ένα παιδί - έφηβο μελαχρινό και όμορφο από την παιδική χορωδία των ανακτόρων και του είπα να τραγουδήσει.

Μου λέει: «για να τραγουδήσω χρειάζομαι καινούργιους μύθους».

- Πολύ σωστά, σκέφθηκα.

Και με τον Γκάτσο αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μύθους τον έναν μετά τον άλλο, με κοπέλες που ‘χαναν τα κλειδιά από τη Θήβα, με Ιρλανδούς και Ιουδαίους που ‘ψαχναν στην έρημο για γάμους και χαρά, μ' ευαίσθητους ληστές στην τελευταία τους στιγμή, με ένα παιδί που σφάζει φίλους κι αδελφούς γιατί ποτέ κανείς δεν του 'δωσε την σημασία την πρέπουσα, με τον Ορέστη που έγινε πουλί στο δάσος για να ξεφύγει από τη μοίρα του, μ' ένα παιδί που 'μοιαζε του Χριστού κι άλλα πολλά.

Κι ο ένας μύθος έμπαινε πάνω στον άλλο κι έγιναν τόσοι πολλοί και τόσοι δυνατοί που τρόμαξε το παιδί, τρόμαξε ο κόσμος, τρόμαξε και η εταιρία που θα έβγαζε τον δίσκο.

Όλοι τρομάξανε εκτός από τον Γκάτσο κι εμένα που εξακολουθήσαμε με περισσότερο πάθος την κατασκευή και σύνθεση των μύθων, ξεχνώντας εντελώς την επανάσταση που είχα προγραμματίσει.

Μάνος Χατζιδάκις

Info:


Μάνος Χατζιδάκις 15 εσπερινοί - Μυθολογία
Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις
10, 16, 18, 19 Μαΐου 2018
Ώρα έναρξης 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Χατζιδάκις

15 εσπερινοί:

Μουσική ανάπλαση: Γιάννης Μπελώνης, Νέστωρ Ταίηλορ, Λευτέρης Μιχαλόπουλος

Ερμηνεύουν: Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο), Γιώργος Μουλουδάκης, Χάρης Κανελλίδης (κιθάρα), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα)

Μυθολογία:

Προσαρμογή - ενορχήστρωση για οκτώ όργανα: Λευτέρης Μιχαλόπουλος

Ερμηνεύουν: Δήμητρα Σελεμίδου (φωνή), Λευτέρης Μιχαλόπουλος (πιάνο), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο), Γιώργος Μουλουδάκης (κιθάρα), Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο, 10, 16, 19/5), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο, 18/5), Μαρίνος Γαλατσινός (κλαρινέτο), Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα)

*Στις συναυλίες της 16ης, 18ης και 19ης Μαΐου, η συμμετοχή του Γιώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη είναι αφιλοκερδής

Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/www.ticketservices.grwww.nationalopera.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!